Vivien Leigh: Profilul actriței și interpretările remarcabile

Vivien Leigh: Profilul actritei si interpretarile remarcabile

Vivien Leigh (1913-1967) a fost o actrita britanica de film si teatru, cunoscuta in intreaga lume datorita rolurilor sale iconice, precum Scarlett O’Hara din Pe aripile vantului si Blanche DuBois din Un tramvai numit dorinta. De-a lungul carierei sale, Leigh a primit numeroase premii si recunoasteri, inclusiv doua premii Oscar. In acest articol, vom explora viata, cariera, averea, relatiile si premiile acestei actrite legendare.

Nascuta pe data de 5 noiembrie 1913, in Darjeeling, India, Vivien Leigh a fost fiica lui Ernest si Gertrude Hartley. In adolescenta, s-a mutat impreuna cu familia ei in Anglia, unde a studiat la scoala Royal Academy of Dramatic Art (RADA). A fost casatorita de doua ori, mai intai cu actorul britanic Herbert Leigh Holman si apoi cu actorul britanic Laurence Olivier, cu care a avut o relatie tumultuoasa si foarte mediatizata in anii ’40 si ’50.

Avere

Vivien Leigh a fost una dintre cele mai bine platite actrite ale timpului ei, iar averea sa personala se estimeaza a fi fost intre 10 si 20 de milioane de dolari. Aceasta s-a datorat in mare parte succesului urias al filmelor in care a aparut, precum Pe aripile vantului si Un tramvai numit dorinta.

Relatii

Vivien Leigh a avut numeroase relatii amoroase si sentimentale de-a lungul vietii sale. Casatoria ei cu Laurence Olivier a fost una foarte intensa, dar si turbulenta, iar vizita lor in SUA pentru a juca in Pe aripile vantului si Unchiul Vania a dus la numeroase speculatii referitoare la legatura lor extraconjugala. In plus, s-a afirmat deseori ca Leigh a avut o serie de aventuri cu actori si regizori celebri, precum Peter Finch, Warren Beatty si William Wyler.

Premii

Longeviva si talentata, Vivien Leigh a primit numeroase premii si recunoasteri de-a lungul carierei sale. A castigat Premiul Oscar pentru cea mai buna actrita de doua ori: in 1940, pentru rolul sau inegalabil in Pe aripile vantului si in 1952, pentru interpretarea ei uluitoare in Un tramvai numit dorinta. De asemenea, a fost distinsa cu premiul BAFTA si un premiu Tony pentru rolul ei din piesa de teatru Dusmanul poporului in 1957.

Cariera

Cariera lui Vivien Leigh a inceput in anii ’30 pe scenele de teatru din Londra. In 1935, a debutat pe marele ecran in filmul britanic Things Are Looking Up la varsta de 22 de ani. Cu toate acestea, succesul rasunator si faima internationala au venit abia in 1939, odata cu aparitia ei in Pe aripile vantului. Filmul, bazat pe romanul best-seller al lui Margaret Mitchell, a devenit un fenomen global si a transformat-o pe Leigh intr-un simbol al industriilor de film britanic si american.

Dupa acest succes fulminant, a continuat sa apara in productii de prestigiu, iar in 1951 a castigat al doilea premiu Oscar pentru interpretarea ei in filmul Un tramvai numit dorinta, in care a jucat alaturi de celebrul Marlon Brando.

Teatrul a continuat sa fie o parte importanta a carierei sale si s-a intors in repetate randuri pe Broadway si in West End, inclusiv in rolul principal din Dusmanul poporului si Antony si Cleopatra.

Viata personala si familie

Vivien Leigh a avut o viata personala complicata si adesea dificila, in ciuda succesului sau profesional. A suferit de tulburare bipolara, care a afectat si cariera si viata personala, precum si relatiile cu colegii si prietenii. In plus, fiind un fumator inrait, a murit la varsta de 53 de ani din cauza tuberculozei.

Din prima casatorie cu Herbert Leigh Holman, Vivien Leigh a avut o fiica, Suzanne Farrington. Suzanne si-a pastrat viata privata departe de lumina reflectoarelor si a trait pana in 2015.

Filmele in care a jucat

  • Pe aripile vantului (1939)
  • Un tramvai numit dorinta (1951)
  • That Hamilton Woman (1941)
  • Anna Karenina (1948)
  • Ship of Fools (1965)
  • The Roman Spring of Mrs. Stone (1961)
  • A Yank at Oxford (1938)
  • Caesar and Cleopatra (1945)

Pentru mai multe informatii despre Vivien Leigh, puteti sa vizitati articolul ei de pe Wikipedia.

Actrita Vivien Leigh a lasat in urma o mostenire artistica impresionanta si o serie de roluri memorabile, constituind o sursa de inspiratie pentru generatiile viitoare de actori si regizori. Poate ca nu a dus o viata fericita si linistita, dar inclinam capul in fata ambitiei si fortei cu care si-a urmarit visul de a deveni o mare actrita.