Cezara Dafinescu: Profilul actriței și interpretările sale remarcabile

Cezara Dafinescu: Profilul actritei si interpretarile sale remarcabile

Cezara Dafinescu este o actrita romanca talentata, icona a filmului si teatrului romanesc. Cu o cariera care se intinde pe mai multe decenii, actrita a lasat o amprenta profunda in inimile publicului si a colegilor de breasla. In acest articol, vom explora viata si cariera Cezarei Dafinescu si vom descoperi care sunt cele mai remarcabile roluri pe care le-a interpretat.

Cezara Dafinescu s-a nascut pe data de 16 iulie 1945, in Bucuresti, Romania. A urmat studii la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” din Bucuresti, unde a fost profesoara ei, renumita actrita Olga Tudorache. Cezara Dafinescu a absolvit in anul 1967, incepand o cariera stralucita in actoria si scena.

Cariera in teatru si film

Cezara Dafinescu a debutat chiar inainte de absolvirea Institutului, in 1966, in filmul „Zodia Fecioarei.” Dupa absolvire, a jucat in numeroase spectacole de teatru si filme romanesti de prestigiu.

Cariera ei in teatru a inceput la Teatrul Mic, in anul 1967, si a continuat la Teatrul National „Vasile Alecsandri” din Iasi, Teatrul Odeon si Teatrul ”Nottara”. Cezara Dafinescu a mai lucrat si in domeniul radiofonic, la Teatrul National Radiofonic, si a colaborat cu Televiziunea Romana.

Principalele filme in care a jucat Cezara Dafinescu:

 1. Zodia Fecioarei (1966)
 2. Vanessa (1968)
 3. Cine m-a furat capsoare? (1968)
 4. Zidul de hartie (1971)
 5. Orgolii (1978)
 6. Balcescu (1984)

In anul 1986 a interpretat unul dintre cele mai remarcabile roluri din acele vremuri, in filmul „Danila Prepeleac” regizat de Mircea Veroiu.

Roluri de teatru marcante:

 • „Ziaristii” – Teatrul Mic, 1967;
 • „Curcanii” – Teatrul Mic,
 • „Fata mosului si fata babei” – Teatrul Nottara,
 • „Aniversare” – Teatrul Nottara.

Aversiunea fata de teoriile conspiratiei

De-a lungul anilor, s-a spus ca Cezara Dafinescu ar fi fost implicata in accidentul care a dus la decesul actritei Anda Calugareanu. Despre acest episod din viata personala a Cezarei, s-au tesut numeroase teorii ale conspiratiei, care nu au fost confirmate. Cezara Dafinescu a negat vehement orice implicare in moartea tinerei Anda Calugareanu.

Cezara si Anda: colaborari artistice

Cezara Dafinescu si Anda Calugareanu au fost foarte apropiate, atat pe scena, cat si in afara ei. Cele doua actrite s-au intalnit pentru prima data pe platourile de filmare, iar din acel moment, au fost nedespartite pana la evenimentul tragic. Ele au lucrat impreuna in numeroase spectacole si filme, fiind pentru un timp cele mai bune prietene.

Premii si recunoasteri

Talentul si devotamentul Cezarei Dafinescu au fost apreciate in regiune, dar si in mediile artistice internationale. Unele dintre premiile si distinctiile primite de talentata actrita sunt:

 • Diploma pentru intreaga activitate (Festivalul National de film, 1999)
 • Ordinul „Meritul Cultural” in Grad de Cavaler (2004)

Viata personala

Desi viata personala a Cezarei Dafinescu nu a facut niciodata parte din primele pagini ale revistelor glossy, se stie ca a fost casatorita cu un regizor de succes. Nu au avut copii impreuna, actrita declarand in repetate randuri ca nu a resimtit dorinta de a fi mama.

Contributia si mostenirea artistica

Cezara Dafinescu a fost un adevarat fenomen in teatrul si filmul romanesc de la jumatatea secolului XX si pana in secolul XXI. Talentul ei nascut, dar si daruirea si educatia profesionala de categoria intai, au facut posibila crearea unor roluri memorabile care raman vie in sufletele celor care le-au urmarit de-a lungul anilor. Cezara Dafinescu va ramane in memoria publicului si a criticilor de arta drept o reprezentare stralucita a adevaratului talent in arta interpretarii scenice.