Matthew Perry: Cariera și rolurile remarcabile ale actorului

Matthew Perry: Cariera si rolurile remarcabile ale actorului

Intr-o lume atat de variata si bogata in talente actoricesti, Matthew Perry se afla cu certitudine printre cei mai remarcabili si de succes actori de la Hollywood. Faima sa a fost dobandita in mare parte datorita rolului carismatic Chandler Bing din serialul de televiziune, ”Friends”. In acest articol, va vom prezenta cariera, viata personala si cateva dintre cele mai de succes filme si seriale ale lui Matthew Perry.

Viata timpurie si familia

Matthew Perry s-a nascut in 19 august 1969 la Williamstown, Massachusetts, SUA. Numele sau complet este Matthew Langford Perry. Mama sa, Suzanne Perry, este fosta jurnalista si actrita canadiana, iar tatal sau, John Bennett Perry, este actor american. Parintii sai au divortat in timp ce Matthew era mic si el a fost crescut de mama sa, alaturi de care s-a mutat in Canada.

Matthew Perry a crescut in Ottawa, Ontario, Canada, unde a frecventat Ashbury College, o scoala privata. Ulterior, s-a mutat in Los Angeles pentru a-si urmari visul de a deveni actor si a studiat la Buckley School din Sherman Oaks.

Inceputul in cariera de actor

Inainte sa devina cunoscut pentru rolul sau din „Friends„, Matthew Perry a avut o serie de roluri in diverse seriale si filme de televiziune. El a aparut pentru prima oara pe micul ecran in anul 1987, in serialul „Not Necessarily The News„. In anii care au urmat, el a obtinut mai multe roluri in seriale cunoscute, cum ar fi „Beverly Hills, 90210” si „Growing Pains„.

Iata o enumerare a catorva dintre rolurile timpurii ale lui Matthew Perry:

 • Not Necessarily The News (1987) – Serial TV
 • Growing Pains (1988) – Serial TV, Personaj: Sandy
 • Boys Will Be Boys (1987-1988) – Serial TV, Personaj: Chazz Russell
 • A Night in the Life of Jimmy Reardon (1988) – Film, Personaj: Fred Roberts
 • Empty Nest (1989) – Serial TV, Personaj: Billy Krieberg
 • Sydney (1990) – Serial TV, Personaj: Billy Kells
 • Beverly Hills, 90210 (1991) – Serial TV, Personaj: Roger Azarian
 • Home Free (1993) – Serial TV, Personaj: Matt Bailey

Chandler Bing si Friends – Rolul care i-a adus faima

In 1994, Matthew Perry a primit rolul care avea sa ii schimbe cariera si viata pentru totdeauna: Chandler Bing in serialul „Friends„. Matthew a jucat in acest serial alaturi de Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc si David Schwimmer, o distributie care s-a potrivit perfect pentru povestea celor sase prieteni.

Matthew Perry a reusit sa-si puna amprenta in rolul lui Chandler Bing prin umorul sau sarcastic, autoironia si energia lui debordanta. Acest rol a contribuit semnificativ la faima lui internationala si succesul financiar. Serialul a rulat timp de 10 sezoane, intre anii 1994 si 2004, si pana astazi ramane unul dintre cele mai de succes si urmarite seriale de televiziune.

Proiecte ulterioare, premii si nominalizari

Dupa incheierea serialului „Friends„, cariera lui Matthew Perry a continuat sa prospere. A jucat intr-o serie de filme si seriale de succes, printre care „17 Again (2009)„, „Studio 60 on the Sunset Strip (2006-2007)” si „The West Wing (2003-2006)„. A continuat sa impresioneze publicul si criticii deopotriva cu talentul si versatilitatea sa.

Pe parcursul carierei sale, Matthew Perry a fost recunoscut cu numeroase premii si nominalizari:

 • Primetime Emmy Award (2002) – Nominalizare pentru cel mai bun actor intr-o comedie, pentru rolul din „Friends”
 • Golden Globe Award (2003) – Nominalizare pentru cel mai bun actor intr-o comedie, pentru rolul din „Friends”
 • Screen Actors Guild Award (1999, 2000, 2001) – Nominalizari pentru cel mai bun actor intr-un rol de comedie, pentru rolul din „Friends”
 • Razzie Awards (2000) – Nominalizare pentru cel mai rau actor in rol secundar, pentru rolul din „Three to Tango”
 • TV Guide Award (2000, 2001) – Cel mai bun actor intr-un rol de comedie, pentru rolul din „Friends”
 • Teen Choice Awards (2004) – Premiu pentru cel mai bun actor intr-un rol de comedie, pentru rolul din „Friends

Viata personala si averea

Matthew Perry a fost deschis in privinta problemelor pe care le-a avut de-a lungul anilor cu dependenta de alcool si pastile. A petrecut o perioada buna in centrul de reabilitare si s-a luptat cu greutatea si depresia. In anul 2001, actorul a fost internat la spital din cauza pancreatitei.

In ceea ce priveste viata sa sentimentala, Matthew Perry a avut relatii cu mai multe actrite sau vedete, precum Yasmine Bleeth, Julia Roberts si Lizzy Caplan, dar nu s-a casatorit niciodata si nu are copii.

Averea sa este estimata in prezent la aproximativ 120 de milioane de dolari. Acest lucru a fost posibil si datorita salariului generos primit pentru rolul din „Friends”. La apogeul serialului, Matthew Perry castiga aproximativ 1 milion de dolari pe episod. In prezent, continua sa primeasca bani din drepturile de autor.

Matthew Perry este, fara indoiala, unul dintre cei mai talentati si de succes actori de la Hollywood. Cariera sa nu s-a limitat doar la rolul lui Chandler Bing din „Friends”, ci s-a extins intr-o varietate de filme si seriale de-a lungul anilor. Cu toate ca a avut probleme personale si de sanatate, acesta a continuat sa lucreze si sa impresioneze publicul si criticii.

Actorul a reusit sa castige aprecierea si iubirea publicului prin umorul sau si abilitatea de a interpreta personaje complexe si captivante. Ne putem astepta in continuare la proiecte interesante si memorabile in viitor.