Patrick Swayze: Amintirea actorului și rolurile sale memorabile

Patrick Swayze: Amintirea actorului si rolurile sale memorabile

Patrick Swayze, pe numele complet Patrick Wayne Swayze, s-a nascut pe 18 august 1952, in Houston, Texas si a murit pe 14 septembrie 2009, in Los Angeles, California. Este cunoscut pentru ingineria sa de actor, cantaret, dansator si compozitor american. A crescut intr-o familie de artisti, asa ca a avut contact din timp cu muzica si dansul.

Inca de mic, Swayze a fost pasionat de dans si a invatat balet pentru a-si intari corpul. La varsta de 19 ani, a renuntat la bursa de dans pe care o primise si s-a mutat la New York. Acolo a inceput sa-si croiasca drum in teatru si, mai apoi, in film.

Averea lui Patrick Swayze
De-a lungul carierei sale, Patrick Swayze a acumulat o avere estimata la aproximativ 40 de milioane de dolari. Majoritatea castigurilor sale au venit din aparitiile sale in cinema, dar si din muzica si dansurile pe care le-a interpretat.

Relatiile de dragoste ale lui Patrick Swayze
Patrick Swayze si-a intalnit dragostea vietii sale, Lisa Niemi, in prima zi de balet, cand mama lui era profesoara lor. Cei doi s-au casatorit in 1975 si au ramas impreuna timp de 34 de ani, pana la moartea actorului din cauza cancerului pancreatic.

Premiile si recunoasterile sale
Actorul a fost nominalizat si a castigat numeroase premii si recunoasteri pe parcursul carierei sale. Printre cele mai cunoscute, se numara:

 • Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor intr-un film drama;
 • MTV Movie Award pentru cea mai buna interpretare masculina si cea mai buna secventa de dans.
 • Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Moscova.

Cariera lui Patrick Swayze
Cariera actoriceasca a lui Patrick Swayze a inceput in anii ’80, cu roluri mici in seriale de televiziune si filme. Primul sau rol important a fost in filmul de actiune „Skatetown, U.S.A.”, in 1979. Dupa acest film, a continuat sa obtina roluri in filme cunoscute, precum „The Outsiders” si „Red Dawn”.

Filmografia lui Patrick Swayze
Urmeaza o lista cu cele mai cunoscute filme in care a jucat actorul Patrick Swayze:

 1. Dirty Dancing (1987)
 2. Ghost (1990)
 3. Point Break (1991)
 4. Road House (1989)
 5. To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar (1995)
 6. The Beast (2009)
 7. Next of Kin (1989)
 8. Youngblood (1986)
 9. North and South (1985)
 10. Donnie Darko (2001)

Viata personala si familia lui Swayze
In ciuda succesului pe care l-a avut in cariera sa, Patrick Swayze a ramas un om discret si dedicat familiei sale. A fost un fiu devotat parintilor sai si un var foarte apropiat actorului John Travolta.

Patrick Swayze a avut de infruntat numeroase probleme de sanatate, printre care si accidentul de la aterizarea cu parasuta in 1996, dupa care a suferit o reluare a alcoolismului. In 2008, a fost diagnosticat cu cancer pancreatic, si a luptat curajos cu aceasta boala pana in 2009, cand si-a pierdut lupta cu viata, la varsta de 57 de ani.

Patrick Swayze: Mostenirea si amintirea celebrului actor

Desi nu mai este printre noi, mostenirea artistica si spirituala a lui Patrick Swayze continua sa traiasca prin filmele si amintirile in care a lasat impresia sa de nesters. Rolurile sale memorabile din Dirty Dancing, Ghost sau Point Break raman in inima si mintea a milioane de fani, care ii vor pastra amintirea vie si, cu siguranta, il vor revedea cu drag alaturi de noi.