Janelle Monae: Arta și Activismul

Janelle Monae: Arta si Activismul

Biografia lui Janelle Monae

Janelle Monae s-a nascut pe 1 decembrie, 1985, in Kansas City, Kansas, Statele Unite ale Americii. Ea a crescut intr-o familie numeroasa si talentata si a fost mereu incurajata sa-si urmeze visurile si sa-si dezvolte abilitatile artistice.

Averea si succesul financiar

Se estimeaza ca averea lui Janelle Monae este de aproximativ 10 milioane de dolari. Aceasta a reusit sa-si construiasca o cariera de succes in muzica, teatru si cinematografie, castigand bani din vanzarea de albume, turnee si aparitiile in filme si seriale TV.

Relatiile si viata personala

Privind viata personala, Janelle Monae este recunoscuta pentru discretia si mentinerea vietii personale departe de ochii publicului. De-a lungul timpului, au existat speculatii si zvonuri despre preferintele sale sexuale si relatiile pe care le-a avut, dar artista nu a confirmat nimic. In multiple interviuri, Janelle Monae a declarat ca se identifica ca pansexuala si ca, pentru ea, iubirea si atractia nu au bariere legate de gen sau orientare sexuala.

Premii si realizari

Muzica:

In decursul carierei sale muzicale, Janelle Monae a primit numeroase premii si nominalizari. Printre acestea se numara:

 1. 8 nominalizari la Premiile Grammy
 2. Premiul BET pentru „Cea mai buna artista R&B/Pop”
 3. Premiul Soul Train Music pentru „Cantareata anului”

Film:

Si in cinematografie, Janelle Monae a avut succes, fiind parte din distributia unor filme apreciate de critici si public, precum:

 1. „Moonlight” (2016), care a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film
 2. „Hidden Figures” (2016), care a primit 3 nominalizari la premiile Oscar

Cariera muzicala

Cariera lui Janelle Monae a inceput in 2003, cand a creat o caseta demo numita „Janelle Monae: Audition”. Aceasta a ajuns in mainile lui Big Boi, membru al grupului OutKast, care a semnat-o pe Janelle la casa lui de discuri. Dupa colaborarea cu OutKast, Janelle a semnat cu casa de discuri Wondaland Arts Society, unde si-a lansat primul EP, „Metropolis: Suite I (The Chase)” in 2007.

Albumele lansate de Janelle Monae:

 1. „The ArchAndroid” (2010)
 2. „The Electric Lady” (2013)
 3. „Dirty Computer” (2018)

In 2021, Janelle Monae a fost desemnata una dintre cele 100 cele mai influente persoane ale lumii de catre revista TIME.

Cariera in cinematografie

Intrerarea in lumea filmului a reprezentat un nou pas in cariera lui Janelle Monae. Ea si-a facut debutul in cinematografie in 2016, jucand in filmul „Moonlight” in rolul lui Teresa. Acelasi an, Janelle a aparut si in filmul „Hidden Figures”, unde a interpretat rolul matematiciancei afro-americane, Mary Jackson.

Alte filme in care a jucat Janelle Monae:

 1. „Welcome to Marwen” (2018)
 2. „Harriet” (2019)
 3. „Antebellum” (2020)
 4. „The Glorias” (2020)

In prezent, Janelle Monae lucreaza atat in industria muzicala, cat si in cea cinematografica, pregatind noi proiecte si aparitii surprinzatoare pentru fanii sai.

Activismul si implicarea sociala

Pe langa cariera sa artistica, Janelle Monae are un profund interes pentru activism si lupta pentru drepturile omului. Ea a fost implicata in numeroase campanii de constientizare si ajutorare a comunitatilor defavorizate, a persoanelor LGBTQ+, a femeilor si a tinerilor de culoare.

Unul dintre momentele cele mai marcante ale activismului sau a fost in 2015, cand a lansat single-ul „Hell You Talmbout”, care atrage atentia asupra violentei si brutalitatii politienesti impotriva persoanelor afro-americane in Statele Unite ale Americii.

Familia si relatia cu parintii

Janelle Monae a fost crescuta de o familie muncitoreasca, mama ei fiind bucatareasa, iar tatal sau colector de gunoi. Desi nu a avut o viata lipsita de incercari si dificultati, Janelle a fost mereu incurajata si sustinuta de familia sa care a sprijinit-o in fiecare etapa a dezvoltarii sale artistice si profesionale.

In prezent, Janelle Monae isi foloseste statutul de celebritate pentru a-si ajuta familia, incercand sa construiasca un viitor mai bun pentru ei si pentru comunitatile defavorizate in care a crescut.

Janelle Monae este cu adevarat un simbol al artei si activismului. Imbinand talentul muzical, teatral si cinematografic, Janelle Monae si-a castigat un loc in inimile fanilor si a criticilor, devenind o voce emblematica pentru drepturile si liberatile acestora. Isi foloseste vocea si platforma pentru a-si exprima opiniile, pentru a lupta pentru drepturile celor marginalizati si pentru a promova iubirea si empatia intr-o societate divizata.