Anda Călugăreanu: Cuvinte și Melodii

Anda Calugareanu: Cuvinte si Melodii

Scurta biografie a Andei Calugareanu

Anda Calugareanu, o actrita si cantareata talentata, s-a nascut pe 24 noiembrie 1946, in Bucuresti, Romania. A intrat in lumea muzicii si a teatrului de la o varsta foarte frageda si a devenit una dintre cele mai iubite si apreciate artiste romanesti. Cu o cariera impresionanta ce s-a intins pe durata a peste patru decenii, Anda a lasat in urma o mostenire de arta si suflet pentru fanii ei.

Educatie si inceputurile carierei

Anda si-a facut debutul pe scena teatrului la varsta de 17 ani, jucand in piesa „Bal la Castel”. Talentul ei innascut si pasiunea pentru teatru au atras atentia unora dintre cei mai cunoscuti regizori ai vremii. A urmat cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” si a absolvit in 1968.

Cariera in muzica

In paralel cu activitatea tanrului si talentatului actor, Anda a inceput sa-si dezvolte si o cariera in muzica. Primul ei hit, „Da-mi mana si fugi”, a fost lansat in 1963, iar ulterior a colaborat cu casa de discuri Electrecord si mai multi muzicieni romani renumiti. De-a lungul timpului, Anda a abordat repertorii diverse, de la muzica usoara romaneasca la folclor, jazz, blues si sansoneta franceza.

Cariera in film

In 1964, Anda Calugareanu si-a facut debutul pe marele ecran cu filmul „Golfurile tinereţii,” in regia lui Dinu Cocea, avandu-i partener pe Florin Piersic. Au urmat numeroase roluri in filme precum „Fat-Frumos” (1966), „Gloria nestinsa” (1975), „Orasul vazut de sus” (1981) si „De ce trag clopotele, Mitica?” (1981). Anda a fost cunoscuta pentru versatilitatea sa in interpretare, jucand cu aceeasi pasiune roluri de comedie si drama.

Avere

Cu toate ca in perioada comunista averile artistilor nu erau subiect de discutie, iubirea si aprecierea publicului i-au adus Andei o bunastare materiala decenta, dar si multumirea de sine si satisfactia personala.

Relatii si viata personala

Anda Calugareanu a fost casatorita cu regizorul Sergiu Nicolaescu, intre anii 1969 si 1975. Chiar si dupa divort, cei doi au ramas apropiati, iar Anda l-a considerat pe Sergiu „un mare sprijin in viata sa”. Dorind sa se dedice in intregime artei, Anda nu a avut copii, dar in schimb a fost extrem de apropiata de nepotii sai, pentru care a fost ca o mama.

Premii si recunoastere

Anda Calugareanu a primit numeroase premii si distinctii pentru munca sa artistica, printre care se numara Ordinul Meritul Cultural in grad de Comandor, Premiul „Editie Speciala 2000” la Festivalul „Mamaia” si Premiul „Angela Moldovan”.

Familie

Actorul deorigine ardeleneasca a venit intr-o familie talentata, fiind fiica vestitului arhitect Paul Diaconescu si a notarului Elena Diaconescu. Din casatoria cu Sergiu Nicolaescu, Anda a devenit una din cele mai cunoscute nepoate ale regizorului si sotiei sale, Dana Nicolaescu.

Filmele in care a jucat Anda Calugareanu

In lunga sa cariera, Anda Calugareanu a lasat o impresie de nesters in istoria cinematografiei romanesti. In cadrul filmelor in care a jucat, vom enumera cateva dintre cele mai reprezentative:

  1. Golfurile tinereţii (1964)
  2. Fat-Frumos (1966)
  3. Gloria nestinsa (1975)
  4. Orasul vazut de sus (1981)
  5. De ce trag clopotele, Mitica? (1981)
  6. Robert si Edward (1990)

Un artist cu o amintire mereu vie

Din pacate, Anda Calugareanu s-a stins din viata la data de 8 septembrie 2011, in urma unei lungi lupte cu cancerul. Legenda sa ramane insa vie si ne vom aduce intotdeauna aminte de stralucirea care o inconjura, fiind un semn ca arta si talentul unei persoane pot dainui, dincolo de timp si generatii.

Pentru cei care doresc sa afle mai multe despre Anda Calugareanu si cariera sa la [BLOG ANONIM], pot accesa link-ul urmator: Anda Calugareanu – Cuvinte si Melodii.