Banderas: Profilul actorului și rolurile sale remarcabile

Antonio Banderas: Profilul actorului si rolurile sale remarcabile

Jose Antonio Dominguez Bandera, cunoscut pe plan mondial ca Antonio Banderas, s-a nascut pe data de 10 august 1960 in orasul Malaga, din provincia Andaluzia, Spania. Adevarata sa pasiune pentru actorie a inceput in adolescenta, cand a inceput sa joace intr-un teatru local. In 1979, Banderas s-a mutat in Madrid pentru a urma o cariera in actorie, unde a reusit sa castige un loc la celebra scoala de teatru – National Theatre of Spain.

Avere

Antonio Banderas are o avere estimata la aproximativ 45 de milioane de dolari, facandu-l unul dintre cei mai bogati actori din lume. Averea sa provine in mare parte din cariera sa de succes in cinematografie, dar si din diverse afaceri si colaborari, cum ar fi lansarea propriei linii de parfumuri.

Relatii

Banderas a fost casatorit cu actrita americana Melanie Griffith, cu care are o fiica pe nume Stella Del Carmen, nascuta in 1996. Cei doi s-au cunoscut in timpul filmarilor pentru pelicula „Two Much” si au fost casatoriti intre 1996 si 2015, cand au decis sa divorteze in mod amiabil.

Inainte de acest mariaj, Banderas a fost casatorit cu actrita spaniola Ana Leza intre 1987 si 1995.

Din 2014, Antonio Banderas este intr-o relatie cu partenera sa de viata Nicole Kimpel, o consultanta financiara olandeza.

Premii

Banderas a fost nominalizat de-a lungul carierei sale la numeroase premii cinematografice, printre care si premiul Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar in anul 2020, pentru interpretarea sa din filmul „Pain and Glory”. De asemenea, a castigat in 2019 Premiul Cannes pentru cel mai bun actor, tot pentru acest rol.

In 2015, Antonio Banderas a fost desemnat Doctor Honoris Causa al Universitatii din Malaga, in semn de recunoastere pentru realizarile sale artistice si implicarea sa in cinematografia spaniola si internationala.

Cariera

Cariera lui Banderas a explodat in anii 1980, cand a fost remarcat de regizorul spaniol Pedro Almodovar, care i-a dat un rol in filmul sau „Labyrinth of Passion” (1982). Banderas a colaborat cu Almodovar in alte sase filme, atingand apogeul colaborarii lor in 1988 cu filmul „Women on the Verge of a Nervous Breakdown”.

A fost in anii 1990 cand cariera sa a inceput sa se extinda si in afara Spaniei, cu roluri marcante in filme de la Hollywood precum „Philadelphia” (1993), „Interview with the Vampire” (1994) si unul dintre cele mai celebre roluri ale sale, Zorro din „The Mask of Zorro” (1998) si „The Legend of Zorro” (2005).

Banderas a imprumutat de asemenea vocea personajului Puss in Boots (Motanul Incaltat) din seria de animatie „Shrek” si a reprimit acest rol in filmul de animatie „Puss in Boots” (2011).

Viata personala

In ciuda carierei sale de succes, Banderas a reusit sa mentina un nivel de discretie in ceea ce priveste viata lui personala si nu a fost implicat in numeroase scandaluri caracteristice industriei cinematografice. El isi imparte timpul intre Malaga, unde are o casa, si Los Angeles.

Banderas este, de asemenea, cunoscut pentru munca sa filantropica, fiind implicat in diverse cauze umanitare si de mediu.

Familia

Antonio Banderas provine dintr-o familie modesta, fiind fiul singur al lui Pepa Bandera, o profesoara, si al lui Jose Dominguez, un ofiter de politie. Despre familia sa extinsa se stie mai putin, dar Banderas a marturisit in numeroase interviuri ca este foarte apropiat de sora sa, Carmen Banderas.

Filmele in care a jucat

Mai jos gasiti o lista cu unele dintre cele mai notabile filme in care Antonio Banderas a jucat de-a lungul carierei sale:

 1. Women on the Verge of a Nervous Breakdown (1988)
 2. Philadelphia (1993)
 3. Interview with the Vampire (1994)
 4. Desperado (1995)
 5. Evita (1996)
 6. The Mask of Zorro (1998)
 7. Spy Kids (2001)
 8. Frida (2002)
 9. Once Upon a Time in Mexico (2003)
 10. The Legend of Zorro (2005)
 11. Shrek 2 (2004) – voce
 12. Puss in Boots (2011) – voce
 13. The Expendables 3 (2014)
 14. Pain and Glory (2019)

Antonio Banderas este unul dintre cei mai iubiti si de succes actori spanioli, cu o cariera care s-a extins pe parcursul a patru decenii. Personalitatea sa carismatica si talentul sau actoricesc i-au adus admiratia si recunostinta a milioane de fani, deopotriva in Spania si in intreaga lume.