Camil Petrescu: Portretul unui scriitor si dramaturg in lumea cinematografiei
Camil Petrescu (nascut la 22 aprilie 1894, Bucuresti – d. 14 mai 1957, Bucuresti) este considerat unul dintre cei mai importanti scriitori si dramaturgi romani, cu o cariera vasta si variata in literatura si contributii insemnate in domeniul cinematografiei. Erou al primului razboi mondial si membru fondator al Academiei Romane.
De la origini la marea dragoste pentru literatura
Camil Petrescu s-a nascut intr-o familie de tarani romani, in Capitala. A fost crescut de matusa si de unchiul sau, dupa ce mama sa isi parasise familia si urma sa plece in America.
Ajuns in clasa a IV-a primara, trece clasa la liceul „Sfintii Petri si Pavel” din Constanta, unde se manifesta pentru prima data pasiunea lui pentru literatura. Ajunge apoi in Bucuresti unde va urma cursurile liceului „Gheorghe Lazar”.
Cariera militara si impactul in viata
Dupa absolvirea liceului, Camil Petrescu a urmat cursurile Scolii militare de ofiteri si a Academiei de Razboi, devenind, in anul 1918, ofiter de regiment. In timpul Primului Razboi Mondial, el a fost ranit de mai multe ori si a primit diverse premiere si decoratii pentru bravura, intre care Ordinul „Mihai Viteazul” clasa a 3-a in 1917. Toate acestea ii vor influenta opera literara si ii vor oferi material pentru a realiza povestiri si romane inspirate din timpul razboiului.
Avere si influenta materiala asupra operei
Camil Petrescu nu a avut o avere impresionanta, desi a dus o viata relativ confortabila, fara a fi lipsit de nevoile materiale. Mare parte din venituri le-a obtinut din activitatea sa de profesor universitar si din-preleger majorat teatrale. De asemenea, s-a bucurat si de succesul comercial al pieselor si romanelor sale, precum si de diverse colaborari cu reviste literare avant gard romanesti si straine.
Relatii si iubiri in viata lui Camil Petrescu
Pe parcursul vietii sale, Camil Petrescu a avut mai multe relatii amoroase. O relatie notabila a fost cea cu Elena Pogor, cu care a avut o aventura si o intensa corespondenta, care a fost strans legata de universul sau literar si teatral. Petrescu s-a casatorit de doua ori, prima data cu Profira Voiculescu, si apoi cu Veronica Alexandresco, ambele actrite in teatrul si cinematografia romaneasca.
Premii si recunoasterea muncii sale
In timpul vietii si dupa moartea sa, Camil Petrescu a fost apreciat pentru talentul sau literar si dramaturgic. A primit mai multe premii, printre care:
- Premiul Pilon din partea Academiei Romane, pentru volumul de drama „Silentio amoris” (1928)
- Premiul Societatii Academice, pentru romanul „Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi” (1930)
- Premiul Calinescu pentru drama, cu piesa „Jocul de-a vacanta” (1931)
- Premiul Societatii Academice pentru drama, cu piesa „Macbeth” (1935)
- Premiul Academiei Romane pentru piesa „Trascaul” (1940)
Cariera in cinematografie
In calitate de dramaturg, Camil Petrescu a adus pe scena peste 30 de piese, multe dintre ele conturate sub forma unor scenarii de teatru sau mai tarziu exploatate ca baze pentru realizari cinematografice.
Filme bazate pe operele lui:
- „Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi” (1980) – ecranizare a romanului omonim, regizat de Sergiu Nicolaescu
- „Morometii” (1987) – ecranizare a romanului omonim, regizat de Stere Gulea
- „Un om in loden” (1966) – ecranizare a povestii „Un Inger in palton”, regizat de Mircea Dragan
- „Dupa-amiaza obisnuita” (1968) – ecranizare a piesei de teatru „Prostii sub clar de luna”, regizat de Virgil Calotescu
Viata personala si familie
Camil Petrescu a fost casatorit de doua ori si nu a avut copii din aceste casatorii. Totusi, lumea teatrului, literaturii si cinematografiei a reprezentat adevarata sa familie, iar prietenii si colegii de breasla au fost cei care i-au insotit in calatoriile artistice si au devenit membri ai acestei comunitati care ii pretuia creativitatea si munca sa
Camil Petrescu: Un artist de mare impact in lumea cinematografiei romanesti
Scriitor si dramaturg de mare valoare, Camil Petrescu ramane un reper in cultura romana si in cinematografie prin operele sale care continua sa fascineze si inspira. Talentul si pasiunea sa pentru literatura si artele teatrale l-au consacrat pe plan national si international si au facut din el un nume de referinta pentru generatiile de artisti care au urmat.