Elizabeth Taylor: Carisma și contribuția legendară în lumea cinematografiei

Elizabeth Taylor: Carisma si contributia legendara in lumea cinematografiei

Cariera timpurie a lui Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor, nascuta la 27 februarie 1932 in Hampstead Garden, Londra, era fiica unor americani-stabiliti in Marea Britanie. Si-si asa a inceput Elizabeth Taylor uimitoarea ei calatorie prin lumea cinematografiei si a celebritatii.

Pe cand avea doar trei ani, parintii ei, artisti de galerii, au mutat familia in Los Angeles. Aici a fost remarcata pentru prima data de catre Universale Studio-house ofere un contract. De asemenea, a avut succes inainte Warner Bros. Incercarea ei veritabila a venit in rolul de debut, intr-un film denumit , „There’s One Born Every Minute”. Cu toate acestea, a fost cu Metro-Goldwyn-Mayer ca contractul sau si-a gasit cunoastere potrivita si a oferit, in cele din urma, multe succese remarcabile ale carierei pentru o intreaga generatie.

Cariera infloritoare si succesul in cinematografie

Elizabeth Taylor a cunoscut in cele din urma stralucire a succesului in 1944, la varsta de 12 ani, cu filmul ei de succes „National Velvet”. Vezi filmografia completesi a Elizabeth Taylor. Filmele in care a jucat includ:

 1. A Place in the Sun (1951)
 2. Giant (1956)
 3. Cat on a Hot Tin Roof (1958)
 4. Suddenly, Last Summer (1959)
 5. Butterfield 8 (1960)
 6. Cleopatra (1963)
 7. Who’s Afraid of Virginia Woolf? (1966)

Elizabeth si Premiile Oscar

Un detaliu interesant si important al carierei lui Elizabeth Taylor a fost numarul de premii si nominalizari pe care le-a primit de-a lungul timpului. A fost premiata cu doua premii Oscar pentru rolurile sale din „Butterfield 8” si „Who’s Afraid of Virginia Woolf?” si a primit alte patru nominalizari pentru aceste premii. Unul dintre cele mai importante momente a venit in 1993, cand a primit Premiul Cecil B. DeMille pentru intreaga sa cariera in cadrul premiilor Golden Globe.

Relatiile si casatoriile lui Elizabeth Taylor

Un aspect interesant al vietii personale ale lui Elizabeth Taylor a fost casatoriile sale, care au facut adesea titlurile mondiale ale tabloidelor. A fost casatorita de opt ori cu sapte soti diferiti. In ordine cronologica, a fost casatorita cu:

 1. Conrad Hilton Jr. (hotelier, 1950-1951)
 2. Michael Wilding (actor, 1952-1957)
 3. Mike Todd (producator de filme, 1957-1958)
 4. Eddie Fisher (cantaret si actor, 1959-1964)
 5. Richard Burton (actor, 1964-1974 si 1975-1976)
 6. John Warner (senator, 1976-1982)
 7. Larry Fortensky (constructor, 1991-1996)

Averea si munca de caritate a lui Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor a acumulat o avere substantiala de-a lungul carierei sale si a folosit aceste resurse pentru a face o diferenta pozitiva in lume. In 1991, a infiintat Fundatia Elizabeth Taylor pentru SIDA, care a fost implicata in contributia financiara pentru cercetarea si tratamentul acestei boli.

Familia lui Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor a avut patru copii din relatiile sale:

 1. Michael Wilding Jr. (cu Michael Wilding)
 2. Christopher Edward Wilding (cu Michael Wilding)
 3. Elizabeth „Liza” Todd (cu Mike Todd)
 4. Maria Burton (adoptata impreuna cu Richard Burton)

Viata personala si pierderea lui Elizabeth Taylor

In ciuda succesului ei ca actrita, Elizabeth a dus o viata tumultuoasa si dificila. A avut probleme cu dependenta de alcool si medicamente si a suferit o sanatate fragila in ultimii ani ai vietii sale. A suferit de insuficienta cardiaca congestiva, care a inrautatit starea ei pana cand a murit in 2011, la varsta de 79 de ani.

Mostenirea si contributia lui Elizabeth Taylor in cinematografie

Elizabeth Taylor este considerata una dintre cele mai fascinante si talentate actrite din Hollywood. A avut un impact enorm in industria cinematografica si in cultura pop. Ea este amintita pentru rolurile sale incredibil de puternice si pentru prezenta sa stralucitoare pe ecran. Portretul ei al Cleopatrei in „Cleopatra” ramane unul dintre cele mai emblematic ale vremurilor sale; reprezentarea sa a unei sotii nemiloase din „Who’s Afraid of Virginia Woolf?”. Carisma ei a fost complet irezistibila sinu este de mirare, pana astazi.