Samuel L. Jackson: Cariera și interpretările memorabile ale actorului

Samuel L. Jackson: Cariera si interpretarile memorabile ale actorului

Samuel L. Jackson este unul dintre cei mai recunoscuti si apreciati actori de la Hollywood, avand o cariera impresionanta care se intinde pe parcursul a peste patru decenii. Cu o serie de roluri iconice in filme de succes, precum Pulp Fiction, Jurassic Park, Star Wars si Marvel Cinematic Universe, Jackson a devenit unul dintre actorii preferati ai publicului.

Viata si familia lui Samuel L. Jackson

Judetul Washington, din Georgia, l-a vazut pe Jackson venind pe lume pe data de 21 decembrie 1948. Samuel L. Jackson a fost crescut de mama sa, Elizabeth Jackson, si bunicii sai materni in orasul Chattanooga, Tennessee, deoarece tatal sau a parasit familia inainte ca el sa se nasca. Jackson a studiat la Universitatea Morehouse, unde a obtinut o diploma in dramaturgie.

In 1980, Samuel L. Jackson s-a casatorit cu actrita si producatoarea LaTanya Richardson. Impreuna au o fiica pe nume Zoe Jackson, nascuta in 1982, care este si ea implicata in industria divertismentului, lucrand ca si regizoare si producatoare.

Cariera actoriceasca a lui Samuel L. Jackson

Samuel L. Jackson si-a inceput cariera in teatru, jucand in productii precum Home si A Soldier’s Play. A avut si cateva roluri mici de televiziune si in film, aparand in Good Times, Coming to America si Do the Right Thing, dar recunoasterea sa publica a venit in anii ’90.

Cunoscut pentru colaborarea sa numeroasa cu regizorul Quentin Tarantino, Jackson a aparut pentru prima data intr-un film al acestuia in 1991, Reservoir Dogs. Cu toate acestea, rolul care l-a facut vedeta a fost cel al fostului detectiv si asasin Jules Winnfield din filmul Pulp Fiction (1994). Performance-ul sau i-a adus o nominalizare la premiile Oscar pentru Cel mai bun actor in rol secundar si a transformat intr-un moment definitoriu al carierei sale.

Dupa succesul si notorietatea castigata prin Pulp Fiction, Jackson a inceput sa primeasca tot mai multe roluri in filme de succes, precum A Time to Kill (1996), Die Hard With a Vengeance (1995) si Jackie Brown (1997).

In anii 2000, Jackson si-a consolidat statutul de superstar al Hollywoodului prin aparitii in seriile ultrasucces Star Wars, xXx si Incredibilii. Totodata, a inceput insa si colaborarea cu Universul Cinematic Marvel, interpretandu-l indelung pe directorul S.H.I.E.L.D., Nick Fury, in numeroase filme.

Filme memorabile in care a jucat Samuel L. Jackson (enumerare)

  1. Pulp Fiction (1994)
  2. The Hateful Eight (2015)
  3. Goodfellas (1990)
  4. The Avengers (2012)
  5. Kingsman: The Secret Service (2014)
  6. Snakes on a Plane (2006)
  7. Unbreakable (2000)
  8. Django Unchained (2012)
  9. Star Wars: Episode I – The Phantom Menace (1999)
  10. Jurassic Park (1993)

Avere si premii ale actorului Samuel L. Jackson

Samuel L. Jackson are o avere estimata la $250 de milioane, fiind, de asemenea, unul dintre cei mai bine platiti actori de la Hollywood. A castigat numeroase premii si a fost nominalizat la zeci de alte distinctii.

In ciuda carierei sale stralucite, Jackson nu a reusit inca sa castige un premiu Oscar. Cu toate acestea, a castigat un BAFTA pentru Pulp Fiction, si a fost nominalizat la Globurile de Aur pentru A Time to Kill si Pulp Fiction. In plus, Jackson a fost, de asemenea, onorat cu o stea pe Hollywood Walk of Fame in 2000.

Viata personala a lui Samuel L. Jackson si implicarea sa in numeroase cauze caritabile

Pe plan personal, Jackson este adeptul golfului si este o prezenta des intalnita la evenimentele caritabile legate de acest sport. In plus, este un sustinator al campaniei „1 for All” pentru libertatea de exprimare, a fundatiei „Make-A-Wish Foundation”, si a UNICEF. Actorul s-a luptat, de asemenea, in trecut cu dependenta de droguri, dar in prezent este abstinent.

Samuel L. Jackson (https://www.imdb.com/name/nm0000168/) a avut o cariera extrem de prolifica si diversificata in industria cinematografica, adunand zeci de roluri memorabile si de succes. Cu o avere impresionanta si recunoastere la nivel mondial, Jackson se numara printre cele mai proeminente personalitati ale Hollywoodului si, cu siguranta, va mai face istorie in cinematografie.