Winona Ryder: Cariera și rolurile memorabile ale actriței

Winona Ryder: Cariera si rolurile memorabile ale actritei

Winona Ryder este o actrita americana de succes, cunoscuta pentru rolurile sale din filme precum „Edward Scissorhands”, „Heathers”, „Little Women” si „Girl, Interrupted”. De-a lungul timpului, actrita a devenit o figura emblematica in industria cinematografica si o adevarata sursa de inspiratie pentru multi tineri care viseaza sa urmeze o cariera in actorie.

Numele la nastere al actritei este Winona Laura Horowitz. Winona a fost botezata dupa orasul Winona din Minnesota, locul de nastere al tatalui sau. Nascuta la 29 octombrie 1971 in Olmsted County, Minnesota, actrita si-a petrecut primii ani de viata intr-o comunitate hippie din California, alaturi de parintii sai, Michael si Cindy Horowitz, si de cel mai tanar frate al sau, Uri. Mai tarziu, familia s-a intors in San Francisco, unde Winona si-a descoperit pasiunea pentru actorie si a inceput sa ia lectii de dramaturgie.

Cariera

Winona si-a facut debutul in cinematografie in 1986 cu filmul „Lucas”. Actrita a atins succesul in anii ’90 cand a aparut in mai multe filme cult. Unul dintre rolurile sale cele mai cunoscute a fost cel al lui Lydia Deetz, din filmul lui Tim Burton – „Beetlejuice” (1988). Din acel moment, Winona si-a consolidat statutul de actrita de succes si a jucat in numeroase filme aclamate de critici si de public.

Lista celor mai cunoscute filme in care a aparut Winona Ryder, include:

 • Edward Scissorhands (1990) – rolul Kim Boggs
 • Heathers (1988) – rolul Veronica Sawyer
 • Bram Stoker’s Dracula (1992) – rolul Mina Harker / Elisabeta
 • Reality Bites (1994) – rolul Lelaina Pierce
 • Little Women (1994) – rolul Jo March
 • Girl, Interrupted (1999) – rolul Susanna Kaysen
 • Mr. Deeds (2002) – rolul Babe Bennett
 • A Scanner Darkly (2006) – rolul Donna Hawthorne
 • Black Swan (2010) – rolul Beth Macintyre
 • Stranger Things (2016-prezent) – rolul Joyce Byers

Avere

Performantele si talentul sau deosebit i-au adus actritei o avere estimata la 18 milioane de dolari (conform Celebrity Net Worth). Winona a reusit sa construiasca o cariera de invidiat in lumea filmului si sa devina una dintre cele mai iubite actrite ale generatiei sale.

Relatii

Atractiva Winona Ryder a fost casatorita cu Johnny Depp, intre anii 1989 si 1993. De asemenea, actrita a avut relatii amoroase cu Matt Damon, David Pirner si Blake Sennett. In prezent, Winona este intr-o relatie cu Scott Mackinlay Hahn, designer de moda.

Premii si nominalizari

De-a lungul carierei sale, Winona Ryder a fost nominalizata si a castigat numeroase premii de prestigiu, precum:

 • Premiul Globul de Aur pentru cea mai buna actrita intr-un rol secundar in 1994 pentru filmul „The Age of Innocence”
 • Saturn Award pentru cea mai buna actrita in 1997 pentru filmul „Alien: Resurrection”
 • Premiul SAG pentru cea mai buna intrepretare a unei actrite intr-un rol principal in 2000 pentru filmul „Girl, Interrupted”
 • Critic’s Choice Television Award pentru cea mai buna actrita intr-un rol secundar intr-un serial dramatic in 2017 pentru serialul „Stranger Things”

Actrita a fost, de asemenea, nominalizata pentru Premiul Oscar la categoria „cea mai buna actrita in rol principal” in 1994 pentru filmul „Little Women” si in 1995 pentru filmul „The Age of Innocence”.

Viata personala si familie

Winona provine dintr-o familie boema, iar acest lucru a influentat-o in anumita masura in viata personala si in alegerile pe care le-a facut in cariera sa. Tatal sau, Michael Horowitz, este un editor, iar mama sa, Cynthia Palmer, este o scriitoare. De asemenea, Winona are un frate mai tanar, pe nume Uri Horowitz.

Viata actritei a fost marcata si de momente mai putin fericite, precum celebra arestare din 2001 pentru furt dintr-un magazin de haine. Totusi, Winona a reusit sa depaseasca evenimentele nefericite si sa isi reia cariera in cinema.

Filmele memorabile in care a jucat Winona Ryder

Winona a marcat generatia anilor ’90 cu rolurile sale in filme cult precum „Edward Scissorhands” (1990), „Heathers” (1988) si „Girl, Interrupted” (1999). Actrita a reusit sa dezvolte o cariera de succes si sa ajunga una dintre cele mai talentate actrite ale generatiei sale.

Cariera Winona Ryder a inceput in anii ’80, iar de-a lungul celor patru decenii de activitate in cinematografie, actrita a reusit sa se remarce printr-un palmares impresionat de roluri in filme de succes. Talentul sau actoricesc si alegerile de roluri inteligente au facut-o sa devina unul dintre cele mai indragite talente ale Hollywoodului, cu un numar insemnat de premii si nominalizari de prestigiu.

Adevarata forta a lui Winona Ryder consta in abilitatea ei de a se adapta si de a interpreta diferite personaje, fapt ce a facut-o un adevarat simbol al cinematografiei si un model pentru tinerele talente aspirante din intreaga lume.