Steven Spielberg: Cariera și contribuția remarcabilă a regizorului

Steven Spielberg: O calatorie in viata si cariera remarcabila a celebrului regizor

Steven Spielberg este, fara indoiala, unul dintre cei mai renumiti regizori din toate timpurile. Cu o cariera fascinanta si o contributie remarcabila in lumea cinematografiei, el a reusit sa ne inspire si sa ne modeleze universul cinematografic modern in mod cu totul special. Acest articol detaliaza viata personala, cariera si realizarile lui Steven Spielberg. In continuare, vom explora succesele sale ca artist, dar si povestea de viata a omului care sta la baza maiestriei sale.

Familie

Nascut pe 18 decembrie 1946 in Cincinnati, Ohio, Steven Allan Spielberg este un regizor si scenarist de origine americana. Parintii sai, Arnold Spielberg si Leah Posner, erau amandoi de origine evreiasca, iar din casatoria lor, Steven si-a mai castigat trei surori.

In copilarie, familia Spielberg a locuit in diverse orase din Statele Unite, iar la varsta de 12 ani, asa cum ne spune familia sa, Steven Spielberg a reusit sa-si faca singur primul sau film scurt, utilizand o camera de filmat de 8mm. Povestea filmului era in jurul prabusirii unui avion. In anul 1969, a finalizat primul sau film prelungit de 35 de minute, numit „Amblin'”.

Filmele care l-au consacrat

Regizorul american, Steven Spielberg, a devenit cunoscut nu numai pentru succesul sau de box-office, dar si pentru capacitatea sa de a spune povesti emotionante intr-un mod vizual spectaculos. In continuare, am enumerat cateva dintre cele mai iconice si influente filme ale sale:

  1. Duel (1971) – primul sau film de televiziune
  2. Jaws (1975) – un thriller cu rechini care a stabilit recorduri de incasari si a devenit un mega-succes
  3. E.T. the Extra-Terrestrial (1982) – un film despre prietenia dintre un baiat si o creatura extraterestra
  4. Indiana Jones series (1981-2008) – o franciza de actiune de mare succes, creata impreuna cu George Lucas
  5. Schindler’s List (1993) – o drama cutremuratoare despre Holocaust
  6. Jurassic Park (1993) – un blockbuster cu dinozauri ce a utilizat efecte speciale revolutionare
  7. Saving Private Ryan (1998) – un film de razboi aclamat de critici
  8. Minority Report (2002) – un thriller sci-fi captivant
  9. Lincoln (2012) – un biopic care il prezinta pe Daniel Day-Lewis in rolul presedintelui american Abraham Lincoln
  10. Ready Player One (2018) – un film de aventura cu o lume virtuala incredibila

Premii si onoruri

Steven Spielberg a primit numeroase premii si onoruri de-a lungul carierei sale de regizor. Se numara printre putinii regizori pe care Academia Americana de Film a decis sa-i premieze cu nu mai putin de trei Oscaruri. Spielberg a obtinut premiul Oscar pentru cel mai bun regizor si cel mai bun film cu Schindler’s List (1993) si a obtinut din nou acest premiu pentru Saving Private Ryan (1998). De asemenea, a fost nominalizat in repetate randuri la premiile BAFTA si Golden Globe, unde a castigat in mai multe ocazii.

Pe langa premiile pentru cariera sa de regizor si scenarist, Steven Spielberg a fost onorat cu diverse premii si titluri. El a fost distins cu Medalia Nationala de Arta in 1994 si Medalia Prezidentiala pentru Libertate in 2015, de catre presedintii Bill Clinton, respectiv Barack Obama. In 2012, Spielberg a primit rasplata JFK Profile in Courage Award pentru angajamentul sau in domeniul drepturilor omului. In adaugare, Guvernul Frantei l-a numit Pesedintele Festivalului International de Film de la Cannes in 2013.

Viata personala si averea

Viata personala a lui Steven Spielberg a facut obiectul a numeroase publicatii. El a fost casatorit de doua ori, prima data cu actrita Amy Irving in 1985, incheindu-se in 1989, iar in 1991 s-a casatorit cu actrita Kate Capshaw, cu care este casatorit si in prezent.

Spielberg si Capshaw au sapte copii: Theo, Sasha, Sawyer, Mikaela, Destry, Max si Jessica Capshaw, cea mai mare dintre ele, fiind fiica naturala a lui Capshaw din prima ei casatorie.

In ceea ce priveste averea, revista Forbes estimeaza ca Spielberg are o avere neta de aproximativ 7,4 miliarde de dolari in anul 2021, plasandu-l pe locul 290 in topul celor mai bogati oameni din lume.

O mostenire inegalabila

De-a lungul carierei sale prolifice, Steven Spielberg a contribuit dominanta pentru evolutia si dezvoltarea lumii cinematografiei moderne. A adus viziunea si talentul sau nemarginit in fiecare proiect, permitand publicului sa isi regaseasca propriile emotii si vise in fiecare poveste. A devenit el insusi un visator plin de curaj, care a crescut si a invatat alaturi de creatiile sale remarcabile. Stevens Spielberg va ramane cu siguranta drept unul dintre cei mai mari regizori din istoria cinematografiei, lasand in urma o mostenire greu de egalat.