Robert Redford: Cariera și rolurile memorabile ale actorului

Robert Redford: Viata si cariera unui actor legendar

Robert Redford, unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati actori ai generatiei sale, s-a nascut pe data de 18 august 1936 in Santa Monica, California, SUA. Cunoscut pentru talentul sau actoricesc, dar si pentru contributiile sale in industria cinematografica ca regizor si producator, Robert Redford reprezinta un simbol al filmelor americane clasice.

Crescut in California, Redford a urmat University of Colorado, unde a devenit interesat de teatru si arta. A continuat sa studieze si sa se perfectioneze in aceste domenii, cu experienta atat pe scena, cat si in fata camerei de filmat.

Avere

Cu o cariera de succes, atat in actorie, cat si in regie si productie, averea lui Robert Redford este estimata la aproximativ 200 de milioane de dolari.

Relatii si familie

Redford s-a casatorit pentru prima data in 1958 cu Lola Van Wagenen, cu care are patru copii, dintre care unul, Scott, a murit in copilarie. Cuplul a divortat in 1985. In 2009, Redford s-a recasatorit cu Sibylle Szaggars, o artista germana.

Premii si recunoastere

Pe parcursul carierei sale, Robert Redford a obtinut numeroase premii si nominalizari pentru munca sa in actorie si regie. A castigat un premiu BAFTA pentru cel mai bun actor in „The Sting” (1973) alaturi de Paul Newman, iar ca regizor a fost recompensat cu Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor in 1981 pentru filmul „Ordinary People”.

Cariera lui Redford in detaliu

Filmele notabile din primele zile ale carierei

Inainte de a juca in filme de succes, Redford a jucat in diferite seriale TV. Cateva dintre rolurile sale timpurii pe marele ecran includ filmele „War Hunt” (1962), „Barefoot in the Park” (1967) si „Butch Cassidy and the Sundance Kid” (1969), care l-au propulsat in atentia publicului si criticilor deopotriva.

Colaborarea cu Paul Newman

Una dintre cele mai notabile colaborari ale lui Redford a fost alaturi de regretatul Paul Newman. Cei doi au format un duo memorabil, atat in „Butch Cassidy and the Sundance Kid” (1969), cat si in „The Sting” (1973). Filmele au devenit clasice, iar chimia dintre cei doi actori a contribuit la succesul lor.

All the President’s Men / Toti oamenii presedintelui (1976)

Probabil unul dintre cele mai importante filme ale carierei sale, „Toti oamenii presedintelui” l-a adus pe Robert Redford impreuna cu Dustin Hoffman, cei doi interpretandu-i pe jurnalistii Bob Woodward si Carl Bernstein, de la Washington Post, care au investigat scandalul Watergate.

Ordinary People / Oameni obisnuiti (1980)

Dupa succesul in actorie, Redford s-a indreptat spre regie, iar „Oameni obisnuiti” a fost primul sau film ca regizor. Acesta a fost un succes de box-office si a castigat premiul Oscar pentru cel mai bun film si cel mai bun regizor.

A River Runs Through It / Un rau prin Eden (1992)

Filmul „Un rau prin Eden”, bazat pe romanul autobiografic al lui Norman Maclean, este regizat de Redford si are in distributie pe Brad Pitt si Craig Sheffer. A fost apreciat de critici pentru imaginea sa poetica asupra naturii si a relatiilor umane.

Intelesuri si simboluri

Pe parcursul carierei sale, Redford a abordat adesea teme precum integritatea, justitia, ecologia si curajul celor care se opun coruptiei si abuzului de putere.

Viata personala a lui Redford

Interese si implicarea civica

Redford s-a implicat activ in diverse cauze sociale si a militat pentru respectarea drepturilor omului si protejarea mediului inconjurator. A contribuit constant la proiecte care promoveaza arta si cultura, fiind fondatorul Festivalului de Film Sundance, o initiativa menita sa promoveze si sa sprijine tinerii cinematografi indepenedenti si inovatori.

Retragerea din actorie

Dupa sase decenii de cariera activa in actorie, Redford a anuntat ca se retrage, ultimul sau film ca actor fiind „The Old Man and The Gun” (2018). El a declarat ca se va concentra pe regie si pe implicarea in diverse proiecte de interes social si ecologic.

Intrand in galeria actorilor legendari ai epocii sale, Robert Redford ramane unul dintre cele mai de succes si versatili artisti de-a lungul vremii. Dincolo de talentul sau, actorul si regizorul a contribuit decisiv la dezvoltarea industriei cinematografice si la promovarea unor valori morale si sociale in operele sale si in viata sa personala.