Bud Spencer: Amintirea actorului și legendarele sale filme de acțiune

Bud Spencer: Amintirea actorului si legendarele sale filme de actiune

Bud Spencer, pseudonimul lui Carlo Pedersoli, a fost unul dintre cei mai indragiti actori de actiune si comedie, si de asemenea un fost campion in sporturile de apa, precum inot si polo. Faima lui a crescut in special datorita colaborarilor cu Terence Hill in numeroase filme de actiune si comedie western care au incantat publicul atat in Europa, cat si in America.

Bio: Viata si cariera lui Bud Spencer

Carlo Pedersoli s-a nascut in Napoli, Italia, pe 31 octombrie 1929, si a fost o personalitate infloritoare si marcata de succes de-a lungul intregii vieti. Datorita muncii tatalui sau, familia s-a mutat la Roma in 1939, unde Bud Spencer (inca Carlo Pedersoli) si-a inceput cariera sportiva in inot, devenind campionul Italiei la doar 15 ani. Mai tarziu, s-a dedicat polo-ului pe apa si a ajuns sa reprezinte Italia la Jocurile Olimpice din 1952 si 1956. Dupa o vreme, s-a indepartat de sport si a inceput sa lucreze in diverse sectoare, inclusiv in industria aeronautica.

Cariera actoriceasca a lui Bud Spencer a inceput in 1950 cand a jucat un rol minor in filmul italian „Quo Vadis„. A jucat in cateva filme fara a iesi in evidenta pana in anii ’60 cand l-a intalnit pe Terence Hill (pseudonimul lui Mario Girotti), cu care a inceput una dintre cele mai apreciate colaborari ale cinematografiei italiene si mondiale. Impreuna, au realizat peste 15 filme si au format un tandem de actiune si umor care continua sa fie apreciat si astazi.

Avere

In perioada sa glorie, in anii ’70-’80, se estima ca Bud Spencer era unul dintre cei mai bogati actori europeni, in special datorita succeselor sale alaturi de Terence Hill. Averea sa personala era estimata la aproximativ 100 de milioane de dolari, ceea ce ii permitea sa triasca o viata de lux si sa investeasca in diverse afaceri.

Relatii si viata personala

Bud Spencer a fost casatorit cu Maria Amato din 1960 pana la moartea sa in 2016. Au avut trei copii impreuna: Giuseppe Pedersoli, Christine Pedersoli si Diamante Pedersoli. In ciuda afacerilor sale cu filmul si investitiile sale, Bud Spencer a reusit sa mentina discretia si o viata personala stabila.

Premii si recunoastere

Pe langa succesul sau la box-office, Bud Spencer a primit numeroase premii si o recunoastere globala a muncii sale. Impreuna cu Terence Hill, au primit Premiul David di Donatello pentru popularitate in 1983 si au fost sarbatoriti in diferite festivaluri si evenimente cinematografice din intreaga lume. In 2010, aceluiasi duo i s-a acordat si o stea pe „Walk of Stars”, in Budapesta.

Filmele legendare in care a jucat Bud Spencer

Iata doar cateva exemple ale celor mai importante si apreciate filme in care a jucat Bud Spencer, in special in colaborare cu Terence Hill:

  1. Dio perdona… Io no! (1967; in romana, Dumnezeu iarta, eu nu!)
  2. Piedone lo sbirro (1973; in romana, Degete scurte)
  3. Watch Out, We’re Mad! (1974; in romana, Au fost odata doi nebuni)
  4. Crime Busters (1976; in romana, Politistii fara frica)
  5. I quattro dell’Ave Maria (1968; in romana, Patru pistoale pentru Trinity)

Lista poate continua cu alte filme cult, precum They Call Me Trinity (in romana, Il numesc Trinita) si „Trinita e Sartana figli di…” (in romana, Trinity si Sartana, frati din lege). Multe dintre aceste filme continua sa se bucure de popularitate si sa atraga noi generatii de spectatori datorita umorului lor inconfundabil si a duelurilor de neuitat intre erou si raufacator.

Mostenirea artistica a lui Bud Spencer

Bud Spencer a incetat din viata la 27 iunie 2016, la varsta de 86 de ani, lasand in urma sa o mostenire artistica impresionanta si un nume ce va ramane mereu in sufletele fanilor sai. Vreme de decenii, unicitatea si versatilitatea lui Bud Spencer si a succeselor sale alaturi de Terence Hill vor ramane vii si nu vor inceta sa inspire si sa uimeasca publicul, chiar daca generatiile se schimba.