Vasile Muraru: Profilul actorului și umorul său remarcabil

Vasile Muraru: Profilul actorului si umorul sau remarcabil

Vasile Muraru s-a nascut pe 9 octombrie 1951, in comuna Perieti, judetul Arges, intr-o familie de tarani. Pasiunea lui pentru teatru a inceput inca din copilarie, cand se juca si incerca sa imite diferite personaje. Dupa absolvirea Liceului Teoretic „Ion Apostol Popescu” din Rosiori de Vede, Vasile Muraru a decis sa se indrepte spre domeniul artei teatrale si a urmat cursurile Scolii Populare de Arta.

Cariera

Debutul profesional al lui Vasile Muraru a avut loc la Teatrul de Revista „Constantin Tanase” din Bucuresti in anul 1977, unde a avut ocazia sa colaboreze cu mari nume ale scenei romanesti, precum Grigore Vasiliu Birlic si Dem Radulescu. In 1988, a intrat in echipa emisiunii de umor „Vacanta Mare”, lucrand alaturi de un grup talentat de actori si comedienti, precum Mugur Mihaescu si Radu Pietreanu.

Subtitlul acestui paragraf este lista cu titluri ale celor mai cunoscute show-uri, filme si seriale de televiziune in care a aparut Vasile Muraru:

 • Teatrul de Revista „Constantin Tanase” (din 1977)
 • Vacanta Mare (din 1988)
 • Politica si delicateturi (2003)
 • Trasniti in NATO (2004)
 • Trasniti din NATO (2005-2007)
 • Trasniti in Paradis (din 2009)

Avere si premii

Pe parcursul carierei sale de peste 40 de ani, Vasile Muraru a reusit sa-si castige un loc important in lumea teatrului si a divertismentului in Romania. A fost distins cu:

 1. Trofeul Carabela de Aur in 1995
 2. Trofeul Funniest Star in 2004
 3. Premiul Omul Anului in comedia romaneasca in 2007

Averea actorului nu este cunoscuta publicului larg, insa faptul ca in 2014 guvernul i-a acordat o pensie speciala pentru cariera sa artistica demonstreaza recunoasterea statului roman pentru contributia lui Vasile Muraru la promovarea culturii si a valorilor nationale.

Viata personala

Vasile Muraru a fost un artist extrem de discret in ceea ce priveste viata personala. S-a casatorit in 1978 cu Aurora ­Liiceanu, psiholog si cadru universitar, insa cei doi au divortat in 1990. In prezent, Vasile Muraru este casatorit cu actrita Valentina Fat si au impreuna un fiu pe nume Alexandru.

Familie

Familia lui Vasile Muraru este formata din:

 1. Valentina Fat, sotia sa si colega de emisie intr-unul dintre cele mai longevive show-uri de televiziune din Romania.
 2. Alexandru Muraru, fiul sau, care a mostenit pasiunea tatalui sau pentru teatru si este si el actor.
 3. Un frate, cu care imparte amintiri din copilaria idilica pe care a petrecut-o in comuna Perieti, judetul Arges.

Vasile Muraru tine foarte mult la familia sa si la prietenii sai apropiati, iar in interviuri nu ezita sa mentioneze cat de importanta este familia si cat de mult il sustin in toate proiectele sale artistice.

Filmele in care a jucat

Pe langa activitatea sa din cadrul teatrului de revista si al emisiunilor TV, Vasile Muraru a aparut si in cateva productii cinematografice. Cele mai semnificative sunt:

 1. „Strigat Silvatic” (1979), unde a jucat rolul unui cioban
 2. „Balanta” (1992), in regia lui Lucian Pintilie, film in care a interpretat un rol episodic
 3. „Asfalt Tango” (1996), in care a jucat alaturi de Charlotte Rampling si Mircea Daneliuc
 4. „Secretul lui Bachus” (1984), unde i-a avut ca parteneri pe Ion Besoiu, Dem Radulescu, Sebastian Papaiani si Coca Andronescu.

Alte colaborari in domeniul artistic

Vasile Muraru nu s-a oprit doar la teatru si film. El a colaborat si cu diferite radiouri, unde a participat in emisiuni satirice si de divertisment. De asemenea, Muraru a fost si membru in juriul showurilor umoristice din Romania, precum „Razi la si cu astia” si „Stars Challenge”.

Impactul in cultura romaneasca

Vasile Muraru a avut un impact semnificativ in cultura romaneasca. Umorul sau, talentul nativ pentru intruparea personajelor si munca depusa in numeroasele spectacole si emisiuni televizate au facut ca Muraru sa fie un actor iubit si apreciat de publicul roman. Pe scena de teatru si la televizor, el a continuat sa aduca zambetul pe buzele spectatorilor, fiind un reper al comediei romanesti in ultimele decenii.