Chris Martin: Cariera și contribuția artistului în muzică

Chris Martin: Cariera si contributia artistului in muzica

Chris Martin, al carui nume complet este Christopher Anthony John Martin, s-a nascut pe 2 martie 1977 in Exeter, Devon, Anglia. Artistul este cunoscut atat ca solist vocal, cat si ca liderul trupei britanice de rock alternativ, Coldplay.

Martin a fost crescut intr-o familie cu radacini muzicale, tatal sau fiind contabil si mama sa, profesoara. Cu toate acestea, mama lui Chris a fost, de asemenea, chitarista intr-o trupa numita „The Toys” in anii ’60, ceea ce l-a inspirat sa urmeze o cariera in domeniul muzical.

Educatie

Chris a studiat la Scoala Preparatorie Exeter (un internat independent) si la Sherborne School in Dorset. Ulterior, a invatat la University College London, unde a obtinut o diploma in studii antice si latine. Aici, l-a intalnit pe Jonny Buckland, cu care a fondat in cele din urma trupa Coldplay.

Trupa Coldplay

In 1996, Martin, impreuna cu Buckland, Guy Berryman si Will Champion, a format trupa Coldplay. In 2000, trupa a lansat albumul lor de debut, Parachutes, care a avut un succes rasunator si a primit multiple premii, inclusiv Grammy.

De-a lungul anilor, Coldplay a lansat mai multe albume de succes, cum ar fi A Rush of Blood to the Head, X&Y, Viva la Vida or Death and All His Friends si Mylo Xyloto, consolidandu-si pozitia ca una dintre cele mai influente trupe din secolul 21.

Colaborari solo

Pe langa succesul cu Coldplay, Chris Martin a colaborat cu numerosi alti artisti de marca, cum ar fi Nelly Furtado, Jay-Z, Kanye West, Rihanna si Avicii. In 2019, Martin a lansat o piesa sub pseudonimul „Los Unidades”, intitulata E-Ol.

Premii si recunoastere

Chris Martin si Coldplay au castigat numeroase premii de prestigiu, printre care:

  • 9 premii Grammy
  • 6 premii Brit
  • 2 premii MTV Video Music Awards

Coldplay a vandut peste 100 de milioane de albume la nivel mondial, fiind una dintre cele mai de succes trupe din toate timpurile.

Viata personala si familie

Din punct de vedere personal, Chris Martin s-a casatorit cu actrita Gwyneth Paltrow in 2003, insa cuplul s-a separat in 2014, mentinand in continuare o relatie amicala. Au doi copii impreuna, fiica Apple Blythe Alison Martin, nascuta in 2004, si fiul Moses Bruce Anthony Martin, nascut in 2006.

Dupa despartirea de Paltrow, Martin a avut o scurta relatie cu actrita americana Jennifer Lawrence.

Avere

Valoarea neta a lui Chris Martin este estimata la aproximativ 130 milioane de dolari, datorita succesului sau international cu Coldplay si colaborarilor sale muzicale valoroase.

Implicare in actiuni caritabile

Chris Martin este bine-cunoscut pentru implicarea sa in numeroase actiuni filantropice si caritabile, cum ar fi Oxfam, Make Poverty History, Greenpeace si Amnesty International.

Filme si aparitii in mass-media

Alaturi de activitatea sa in muzica, Chris Martin a aparut si in cateva filme si emisiuni TV:

  1. Shaun of the Dead (2004) – un rol cameo minor
  2. Curly Sue (2005) – interpretandu-se pe sine intr-un episod

In 2016, trupa Coldplay a contribuit cu doua piese la coloana sonora a filmului The Hunger Games: Catching Fire, in care a jucat si fosta sa iubita, Jennifer Lawrence. Descopera mai multe informatii despre Chris Martin pe IMDb.