Edward Norton: Cariera și rolurile remarcabile ale actorului

Edward Norton: Cariera si rolurile remarcabile ale actorului

Edward Harrison Norton s-a nascut pe 18 August 1969 in Boston, Massachusetts, SUA. El a crescut in Columbia, Maryland, alaturi de cei doi frati ai sai – Jim si Molly – si de parintii sai, Edward Mower Norton Jr. si Lydia Robinson.

Educatia lui a inceput la liceul Wilde Lake High School, pentru ca ulterior sa obtina o diploma in Istorie de la University of Yale. Dupa absolvire, Edward Norton s-a mutat in New York si a lucrat pentru o vreme intr-un ONG, inainte de a se dedica carierei actoricesti.

Averea si relatiile lui Edward Norton

Estimarea averii lui Edward Norton este de aproximativ 300 de milioane de dolari, acumulata in principal din rolurile sale din domeniul cinematografic. Inainte de a se casatori cu actuala sa sotie, producatoarea Shauna Robertson, Edward a fost intr-o relatie lunga cu actrita Courtney Love si apoi cu Salma Hayek.

Norton si Shauna Robertson s-au casatorit in 2012, si impreuna au un fiu, Atlas, nascut in 2013.

Premiile si recunoasterea lui Edward Norton

De-a lungul carierei sale, Norton a primit numeroase premii si nominalizari pentru munca sa in film. Printre cele mai notabile se numara:

 1. Premiul Globul de Aur pentru Cel mai bun actor in rol secundar pentru filmul „Primal Fear” (1996)
 2. Premiul National Board of Review pentru Cel mai bun actor in rol secundar pentru filmul „The People vs. Larry Flynt” (1996)
 3. Nominalizare la Premiul Oscar pentru Cel mai bun actor in rol principal pentru filmul „American History X” (1998)
 4. Nominalizare la Premiul Oscar pentru Cel mai bun actor in rol secundar pentru filmul „Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)” (2014)

Cariera actoriceasca: rolurile remarcabile

Edward Norton s-a impus pe scena cinematografica inca de la inceputul carierei sale. Vom prezenta si descrie in cele ce urmeaza cateva dintre cele mai memorabile roluri ale sale.

 • Primal Fear (1996)

Norton si-a facut debutul in cinema cu rolul lui Aaron Stampler, un tanar acuzat de crima, in thrillerul „Primal Fear”. In timp ce personajul sau pare a fi inofensiv si inocent la inceput, se dovedeste a avea o personalitate multipla, care transforma filmul intr-un roller coaster emotional pentru spectator.

 • American History X (1998)

In acest film dur, Edward Norton interpreteaza rolul lui Derek Vinyard, un fost neo-nazist care isi schimba viata dupa ce este condamnat la inchisoare pentru uciderea a doi tineri afro-americani. Filmul este o analiza profunda a sentimentelor de ura si violenta precum si a impactului lor asupra vietii individului si a societatii in ansamblu.

 • Fight Club (1999)

Norton a devenit cunoscut publicului larg cand a interpretat rolul principal in ecranizarea romanului bestseller al lui Chuck Palahniuk, „Fight Club”, alaturi de Brad Pitt. Acest film a devenit unul dintre cele mai cunoscute si controversate ale anului 1999 si inca este discutat si analizat de catre critici si cinefili.

 • The Illusionist (2006)

In acest film din secolul al XIX-lea, Norton il interpreteaza pe Eisenheim, un iluzionist misterios care provoaca curtea austro-ungara si guvernul local cu trucurile sale incredibile. Filmul este o poveste plina de suspans si romantism, cu o atmosfera de epoca bine construita.

Viata personala si implicarea in activitati caritabile

Pe langa cariera sa actoriceasca, Edward Norton este cunoscut si pentru implicarea sa in activitati caritabile si in mediu. In 2009, a co-infiintat platforma online Crowdrise, care strange fonduri atat pentru organizatiile non-profit, cat si pentru persoanele care solicita ajutor.

De asemenea, Edward Norton este un activist pentru mediu si a lucrat pentru diverse organizatii de conservare.

Familia lui Edward Norton

Pe plan familial, Edward Norton este fiul lui Edward Mower Norton Jr., un avocat si judecator in instanta, si al Luciei Robinson, o profesoara. Are doi frati, Jim si Molly, iar familia lui s-a mutat in Maryland, cand acesta era copil. Familia sa provine dinainte de 1634 in Virginia Coloniala, odata cu sosirea colonistului englez Richard Norton, stramosul sau.

O retrospectiva a filmelor lui Edward Norton

In lunga sa cariera pana in prezent, Edward Norton a jucat in diferite genuri de filme si a avut aparitii in numeroase productii consacrate. Acesta este un rezumat al filmografiei sale:

 • Primal Fear (1996)
 • Sfarsitul inocentei (1996)
 • The People vs. Larry Flynt (1996)
 • Rounders (1998)
 • American History X (1998)
 • Fight Club (1999)
 • Red Dragon (2002)
 • 25th Hour (2002)
 • The Illusionist (2006)
 • The Grand Budapest Hotel (2014)
 • Birdman (2014)
 • Moonrise Kingdom (2012)

In concluzie, Edward Norton este unul dintre cei mai talentati si versatili actori de la Hollywood. Cu un numar impresionant de roluri remarcabile si o cariera de peste doua decenii, Edward Norton ramane unul dintre actorii cu cele mai mari amprente in lumea filmului.