Draga Olteanu Matei: Amintirea actriței și umorul său distinct

Draga Olteanu Matei – O cariera impresionanta in teatru si film

Draga Olteanu Matei, una dintre cele mai talentate si iubite actrite ale Romaniei, a reusit de-a lungul a peste sase decenii de cariera sa cucereasca publicul si sa se impuna ca un adevarat simbol al scenei teatrale si cinematografice romanesti. Umorul sau distinct si harul actoricesc au ramas vii in amintirea si inima celor care au avut privilegiul sa o urmareasca pe scena sau in filme.

Draga Olteanu Matei

Nascuta pe 24 octombrie 1933 in Bucuresti, Romania, Draga Olteanu Matei a urmat cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L.Caragiale” (IATC) si nu a intarziat sa iasa in evidenta pe scena Teatrului National Bucuresti. A debutat in 1953 pe scena teatrului National Bucuresti cu spectacolul „Poveste din Irkutsk”, iar in 1954 a jucat in primul sau film, „Inapoi, odata, in Bucuresti”, regizat de Matei Voia Bogdan.

Draga Olteanu Matei a atras atentia prin umorul ei distinct si forta de interpretare, reusind sa abordeze cu succes atat rolurile dramatice cat si pe cele comice.

Averea si cariera Dragei Olteanu Matei

In ciuda controverselor existente in jurul averii actritei, nu pot fi negate succesul profesional si implinirea personala pe care le-a obtinut. Pe langa succesul sau de pe scena si din filme, Draga Olteanu-Matei si-a construit un restaurant-trattoria in Piatra Neamt, Romania, unde isi retragea adesea copiii si nepotii, impartasind cu ei retetele culinare italienesti.

Cariera sa stralucitoare i-a adus prestigioase premii, cum ar fi Premiul pentru intreaga cariera acordat de revista „Playboy” in 1999 sau Premiul Gopo pentru intreaga cariera in 2010. A primit si distinctia de „Cetatean de onoare al municipiului Piatra Neamt”.

Relatiile si viata personala ale Dragei Olteanu Matei

Familia a reprezentat intotdeauna un sprijin important pentru Draga Olteanu Matei. Aceasta a fost casatorita de doua ori: prima data impreuna cu actorul Gheorghe Dinica („Cu cutitul la gat”) si a doua oara, cu medicul Ion Matei.

Actrita a fost in mod special mandra de fiul sau, coregraful si balerinul Daniel Alexandrescu. De asemenea, a avut o relatie stransa cu cele trei nepoate ale sale, care ii erau de multe ori colege de scena sau protagoniste ale povestilor distribuite pe YouTube.

Filme celebre in care a jucat Draga Olteanu Matei

Actrita a aparut in peste 50 de filme, colaborand cu regizori de prestigiu ai cinematografiei romanesti precum:

  1. Lucian Pintilie („Duminica la ora 6”, „Hotel de lux”)
  2. Mircea Muresan („Buletin de Bucuresti”, „Tanase Scatiu”)
  3. Dan Pita („Faleze de nisip”, „Tanta si Costel”)
  4. Nae Caranfil („Asfalt Tango”, „Philantropique”)

Roluri remarcabile

Faleze de nisip (1983)

Este unul dintre cele mai apreciate filme ale anilor ’80 in Romania. Draga Olteanu Matei a jucat alaturi de Gheorghe Dinica si Ana Pauker intr-o drama despre o familie infierbantata, dar iubitoare.

Tanase Scatiu (1976)

Dramasul impresionant al regizorului Mircea Muresan, „Tanase Scatiu”, este povestea unui taran simplu, muncitor si ingrijorat pentru soarta satului in care traieste. Draga Olteanu Matei a interpretat cu virtuozitate rolul sotiei, o femeie iubitoare ingrijorata pentru binele familiei.

Asfalt Tango (1996)

In aceasta comedie neagra, Draga Olteanu Matei a jucat alaturi de Stefan Iordache si Charlotte Rampling, intr-un amalgam pasional, parizian si amoral de relatii intortocheate si pasiuni neimpartasite.

In pofida disparitiei sale, Draga Olteanu Matei va ramane mereu vie in inimile celor care i-au admirat talentul innascut si umorul sau distinct. Armonia actritei si impacarea sa deplina cu viata au inspirat numeroase generatii care au avut privilegiul sa o urmareasca pe scena sau in filmele in care a jucat, iar exemplele sale de devotament, curaj si iubire neconditionata vor ramane intotdeauna exemplare.