Javier Bardem: Cariera și rolurile puternice ale actorului

Javier Bardem: Cariera si rolurile puternice ale actorului

Javier Bardem este unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati actori spanioli la nivel international, avand o cariera impresionanta in cinematografie si numeroase roluri marcante in filme de succes.

Javier Angel Encinas Bardem s-a nascut pe 1 martie 1969 in Las Palmas de Gran Canaria, Spania. Provinand dintr-o familie de actori, Javier a crescut intr-un mediu in care arta si cinematografia au fost mereu prezente. Mama lui, Pilar Bardem, si bunicul sau, Rafael Bardem, au fost actori celebri, iar fratele sau Carlos si sora sa Monica sunt, de asemenea, actori.

Avere

Potrivit estimarilor CelebrityNetWorth, Javier Bardem are o avere de aproximativ 20 de milioane de dolari. Aceasta avere provine in mare parte din cariera sa de succes in cinematografie si din contractele cu diverse companii pentru publicitate si alte colaborari.

Relatii

In 2010, Javier Bardem s-a casatorit cu actrita Penelope Cruz, pe care a cunoscut-o pe platourile de filmare ale peliculei „Vicky Cristina Barcelona” din 2008, in regia lui Woody Allen. Cei doi formeaza unul dintre cele mai solide si apreciate cupluri de actori de la Hollywood si au impreuna doi copii: Leo si Luna.

Premii

De-a lungul carierei sale, Javier Bardem a fost distins cu numeroase premii prestigioase. In 2008, a castigat Premiul Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar pentru interpretarea sa din „No Country for Old Men”, devenind astfel primul actor spaniol care primeste acest premiu. De asemenea, el a fost nominalizat la Oscar pentru rolurile sale din „Bihind the Sea” (2001), „Vicky Cristina Barcelona” (2008) si „Biutiful” (2010).

Printre alte premii, Bardem a castigat si cinci premii Goya (echivalentul spaniol al Oscar-urilor), un BAFTA, un premiu SAG si un premiu pentru interpretare la Festivalul de Film de la Cannes.

Cariera in cinematografie

Cariera lui Javier Bardem a inceput in anii ’90, cand a jucat in diverse productii spaniole. Cu toate acestea, debutul sau international a fost remarcat in 2000, cu filmul „Bihind the Sea” („Antes que anochezca”), unde l-a interpretat pe poetul si scriitorul cubanez Reinaldo Arenas. Rolul i-a adus prima sa nominalizare la Premiile Oscar si l-a transformat intr-un nume de referinta in industria cinematografica internationala.

Filmele in care a jucat

De-a lungul carierei sale, Javier Bardem a jucat in numeroase filme de succes, care l-au adus in atentia publicului din intreaga lume:

  1. „Jamon, jamon” (1992) – in regia lui Bigas Luna, unde a jucat alaturi de Penelope Cruz;
  2. „Dias contados” (1994) – un thriller spaniol in regia lui Imanol Uribe;
  3. „Bihind the Sea” (2000) – filmul care i-a adus prima nominalizare la Oscar;
  4. „The Dancer Upstairs” (2002) – debutul regizoral al actorului John Malkovich;
  5. „No Country for Old Men” (2007) – in regia fratilor Coen, unde a castigat Oscar-ul pentru cel mai bun actor in rol secundar;
  6. „Vicky Cristina Barcelona” (2008) – in regia lui Woody Allen, unde a jucat alaturi de sotia sa, Penelope Cruz;
  7. „Biutiful” (2010) – in regia lui Alejandro Gonzalez Inarritu;
  8. „Skyfall” (2012) – in rolul negativ al filmului din seria „James Bond”;
  9. „Loving Pablo” (2017) – unde l-a interpretat pe celebrul traficant de droguri, Pablo Escobar;
  10. „Mother!” (2017) – un thriller psihologic in regia lui Darren Aronofsky.

Viata personala si familie

In afara vietii profesionale, Bardem acorda o mare importanta familiei sale si isi protejeaza cu grija viata privata. El si sotia sa locuiesc in Madrid, Spania, impreuna cu cei doi copii, Leo si Luna. Bardem a declarat in nenumarate interviuri ca, desi isi iubeste enorm cariera, cel mai important lucru in viata sa este familia.

Filantropia si activismul

Javier Bardem este cunoscut si pentru angajamentul sau in diverse cauze sociale si ecologiste. El a colaborat cu diverse organizatii non-guvernamentale in campanii impotriva foametei (Oxfam), a combaterii discriminarii (Amnesty International) si a protectiei mediului (Greenpeace).

Este o personalitate angajata, care isi foloseste notorietatea si influenta pentru a promova cauze in care crede si pentru a atrage atentia asupra problemelor care afecteaza planeta si societatea in care traim.

Rolurile marcante ale lui Javier Bardem

Javier Bardem este un actor versatil, care a demonstrat de-a lungul anilor ca poate interpreta cu succes roluri puternice si complexe. Abordarea sa actoriceasca combina o intensitate aparte cu un farmec aparte, fapt care l-a facut iubit si admirat de publicul din intreaga lume.

Fara indoiala, Javier Bardem va ramane in istoria cinematografiei ca un ambasador de seama al talentului spaniol pe marile ecrane si va continua sa ne impresioneze cu rolurile sale memorabile, inconjurat de familia sa iubita si dedicat cauzelor care ii sunt apropiate.