Robert Downey Jr: Carisma și interpretările memorabile ale actorului

Robert Downey Jr – Biografie si inceputurile carierei

Nascut pe 4 aprilie 1965, la New York City, in SUA, Robert Downey Jr este un actor prolific si talentat care a cucerit inimile publicului si criticii deopotriva. Este recunoscut pentru carisma sa si interpretarile memorabile in filmele in care a jucat.

Parinti si copilarie

Fiul regizorului Robert Downey Sr. si al actritei Elsie Downey, Robert a fost expus la industria filmului inca de cand era copil, jucand intr-un rol minor in filmul tatalui sau, Pound, la doar 5 ani. Mama lui, Elsie, a fost o actrita influenta si, de asemenea, i-a indrumat pasii in aceasta directie. Parintii lui au divortat in 1978 si, in urma acestui eveniment, Robert s-a mutat cu tatal sau la Los Angeles.

Primele roluri si ascensiunea spre celebritate

Dupa ce a abandonat studiile in 1982, Robert s-a mutat inapoi in New York pentru a se dedica actoriei. In scurt timp, a obtinut roluri in productii de televiziune si film, aparand in show-uri notabile precum Saturday Night Live si Tuff Turf.

Primele lui roluri memorabile in cinema au venit in 1987, cu filmele Weird Science si Less Than Zero. Cu toate acestea, consacrarea sa a avut loc in 1992, cand a primit un rol principal in biografia lui Charles Chaplin, Chaplin.

Premii si recunoasterea internationala

 • Chaplin a fost pentru prima data cand Robert a primit o nominalizare la premiile Oscar, la categoria Cel mai bun actor. Desi nu a castigat premiul, aparitia lui a fost considerata de critici drept una dintre cele mai bune interpretari ale anului.
 • In 2008, a interpretat rolul unui actor australian care se bronzeaza pentru a juca personajul unui afro-american in comedia Tropic Thunder, pentru care a primit a doua nominalizare la premiile Oscar, de data aceasta la categoria Cel mai bun actor in rol secundar.
 • Cu toate ca nu a castigat niciun premiu Oscar pana in prezent, a obtinut numeroase premii si nominalizari in cariera sa, inclusiv trei Globuri de Aur si un BAFTA pentru rolul principal din Sherlock Holmes (2009).

Cariera si rolul ce i-a schimbat viata: Iron Man

Cariera lui Robert a avut parte de multe suisuri si coborasuri, dar in 2008 a primit un rol care avea sa ii schimbe definitiv cariera si sa il aduca in atentia intregii lumi: Tony Stark, alias Iron Man in franciza Marvel Cinematic Universe.

 • Iron Man (2008)
 • The Incredible Hulk (2008) (cameo)
 • Iron Man 2 (2010)
 • Sherlock Holmes: A Game of Shadows (2011) (nu face parte din franciza MCU, dar mentionat ca succes in cariera lui Robert Downey Jr.)
 • Marvel’s The Avengers (2012)
 • Iron Man 3 (2013)
 • Avengers: Age of Ultron (2015)
 • Captain America: Civil War (2016)
 • Spider-Man: Homecoming (2017) (rol secundar)
 • Avengers: Infinity War (2018)
 • Avengers: Endgame (2019)
 • Spider-Man: Far From Home (2019) (cameo)

Viata personala si familia

Robert s-a casatorit prima data in 1992 cu actrita si cantareata Deborah Falconer, cu care are un fiu, Indio Falconer Downey. Cei doi au divortat in 2004, in mare parte din cauza problemelor actorului cu drogurile si alcoolul.

In 2005, s-a casatorit cu producatoarea Susan Levin, iar in prezent au doi copii impreuna: fiul Exton Elias Downey si fiica Avri Roel Downey. De cand s-au intalnit, Susan a avut un rol crucial in sustinerea lui Robert si in refacerea carierei sale.

Averea lui Robert Downey Jr.

In plus fata de cariera sa de actor, Robert a investit in numeroase afaceri si proprietati imobiliare. In 2020, averea lui este estimata la aproximativ 300 de milioane de dolari. In urma succesului sau in franciza Marvel, a renegociat contractul sau si, in final, a fost rasplatit generos pentru rolul lui Iron Man. Se estimeaza ca a castigat peste 75 de milioane de dolari numai pentru participarea sa in Avengers: Endgame.

Robert Downey Jr. este unul dintre cei mai talentati si carismatici actori de la Hollywood, cu o cariera plina de inaltimi si coborasuri, dar cu un numar remarcabil de succese in palmares. Desi s-a confruntat cu probleme personale, a reusit sa revina in forta, printr-un atasament neclintit la actorie si cu sprijinul familiei sale. Astazi, el este una dintre figurile de legenda ale cinematografiei, recunoscut si apreciat in intreaga lume.