Nae Lazarescu: Amintirea celebrului actor si umorist
Nae Lazarescu a fost unul dintre cei mai indragiti si talentati actori si umoristi romani, care a lasat in urma o impresionanta cariera in teatru, radio si televiziune. Talentul sau artistic si simtul umorului sau inconfundabil au facut din el unul dintre cei mai apreciati artisti ai generatiei sale, cunoscut atat pentru rolurile dramatice, cat si pentru cele comice. In acest articol vom face o trecere in revista a aspectelor importante din viata, cariera si realizarile sale remarcabile.
Nascut pe 25 decembrie 1941, in comuna Glodeni, judetul Dambovita, Nae Lazarescu a avut o copilarie marcata de saracie si lipsuri. A invatat frumusetea artei teatrale si a limbajului comic inca din adolescenta, cand se jucau spectacole de teatru in satul sau natal. Acesta a mers la Bucuresti pentru a-si continua studiile, iar dupa absolvirea Liceului de Arta – sectia teatru, a studiat la Scoala Populara de Arta.
Cariera
Talentul sau si perseverenta de a se autodepasi au facut ca Nae Lazarescu sa devina unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati actori de comedie din Romania. Cariera sa a inceput intr-o perioada extrem de dificila pentru artistii romani, in timpul regimului comunist, cand libertatea de exprimare era restrictionata. Cu toate acestea, spiritul sau liber si indraznet l-a ajutat sa dezvolte un stil de comedie original si inteligent.
Treptat, umorul si abilitatile actoricesti ale lui Nae s-au remarcat la nivel national, iar acesta a devenit faimos pentru inepuizabila sa capacitate de a rade publicul. Actorul s-a afirmat in teatru si in tara sa natala, jucand de-a lungul celor peste patru decenii in piese precum „Trei saptamani de voluptate”, „Eu cand vreau sa fluier, fluier”, „Vizionarii” sau „Ce formidabila poveste!”. In plus, a colaborat cu numerosi regizori de teatru si a fost coleg cu actori de seama precum Dem Radulescu, Stefan Banica Sr. sau Ion Cojar.
La inceputul anilor ’90, cariera lui Nae Lazarescu a luat o turnura decisiva, cand a inceput colaborarea cu realizatorii programelor de divertisment si umor de la {televisiune}[https://www.sensotv.ro/divertisment/5342/cafeaua-din-ziua-de-maine]. A fost atunci cand a inceput sa apara in emisiuni precum „C0s0d0m0 Str0ulescu”, „Metronom” sau „Camera ascunsa”, realizate de Sergiu Nicolaescu si Mugur Mihaescu. Cu timpul, acesta a fost cooptat intr-una dintre cele mai longevive si populare emisiuni de umor din istoria televiziunii romanesti, „Cronica Carcotasilor”, alaturi de actorul Horia Verivesteanu.
De-a lungul timpului, a creat si personaje memorabile, precum „Brancusi, interpretat intr-un episod al serialului „Vacanta Mare”. A abordat si alte genuri artistice, de la cuplete si pantomima, pana la colaborarea in numeroase campanii publicitare.
Avere si Relatii
Despre avere, se cunoaste ca Nae Lazarescu nu a locuit niciodata intr-o casa opulenta si extravaganta, ci intr-un simplu apartament. De asemenea, Nae a fost casatorit timp de 48 de ani cu sotia sa, Eugenia, cunoscuta drept „Geta”, si impreuna au avut o fiica, Irina. Vaduvit in anul 2010, Nae si-a trait ultimii ani alaturi de fiica sa si de nepoata sa, Rodica. Sotia si partenera lui de-o viata, ramasita lui „eterna caprioara”, a constituit pentru el principala forta motrice si sprijin emotional.
Premii si recunoastere
Nae Lazarescu a fost distins cu o serie de premii si titluri importante, precum Ordinul National „Meritul Cultural” in grad de Cavaler si Trofeul de Aur al Uniunii Cineastilor din Romania pentru intreaga contributie adusa la dezvoltarea artei teatrale si cinematografice romanesti. De asemenea, a fost galardonat cu premiul „Special Excelenta in Artele Spectacolului”.
In semn de recunoastere a contributiei aduse teatrului romanesc, Nae Lazarescu a fost numit si cetatean de onoare al orasului Fagaras, unde s-a stabilit in ultimii ani ai vietii, dupa ce a aflat ca sufera de o boala grava de inima. Din pacate, actorul a murit in 2013, la varsta de 71 de ani, iar ultimul sau spectacol a fost „Serviciul Roman de Comedie” la Filarmonica Fagaras, alaturi de colegii sai.
Nae Lazarescu in filme
Nae Lazarescu a aparut intr-un numar impresionant de filme si proiecte cinematografice, printre care:
- „Halalau partea lui Pacala” (1975)
- „Doctorul Poenaru” (1978)
- „Nea Marin miliardar” (1979)
- „Actorul si salbatic – Drumul Frantei” (1981)
- „Un saltimbanc la Polul Nord” (1982)
- „Gainuse” (1990)
- „Pacala se intoarce” (2006)
- „Harababura” (1990)
- „Secretul lui Bachus” (1984)
Actorul a la sat lasat in urma atat un important patrimoniu artistic, inregistrari audio si video ale spectacolelor sale, cat si mii de amintiri si momente de bucurie pentru publicul sau. Prin simtul sau inimitabil al umorului si personalitatea sa magnetica, Nae Lazarescu a scris cu litere de aur in istoria comediei romanesti, fiind primul care a transmis intr-o maniera inovatoare si moderna mesajul valorilor autentice, traditiilor si moravurilor romanesti.