Rowan Atkinson: Profilul actorului și personajul său iconic, Mr. Bean

Rowan Atkinson: Profilul actorului si personajul sau iconic, Mr. Bean

Rowan Atkinson este unul dintre cei mai talentati si cunoscuti actori britanici in domeniul comediei. Nascut pe 6 ianuarie 1955 in Consett, County Durham, Anglia, Atkinson a devenit cunoscut pentru personajul sau iconic, Mr. Bean, un barbat ciudat si neajutorat care se trezeste in tot felul de situatii amuzante.

Cariera lui Rowan Atkinson

Primele zile in teatru si televiziune

Atkinson si-a facut debutul in teatru in timpul studiilor sale la Universitatea din Oxford, unde a dobandit o pasiune pentru comedie si a devenit membru al grupului de teatru experimental Oxford Revue. De aici, a inceput sa isi dezvolte si sa isi perfectioneze abilitatile sale comic, care urmau sa il duca spre succes.

In 1979, a obtinut primul sau rol la televiziune in serialul Not the Nine O’Clock News, o productie care parodia evenimentele politice si sociale ale momentului si care avea sa devina popular la nivel national. Acesta a fost rolul care i-a adus faima in Marea Britanie.

Succesul in film

In 1983, Atkinson a debutat pe marele ecran in comedia Never Say Never Again, in care a interpretat rolul unui personaj mai putin important, dar memorabil, Nigel Small-Fawcett. Acesta a fost doar inceputul unei cariere de succes in cinematografie, Atkinson jucand in numeroase filme de-a lungul anilor.

Mr. Bean – personajul iconic

Crearea si aparitia personajului

In 1990, personajul Mr. Bean a aparut pentru prima data in serialul omonim. Acesta a devenit cunoscut pentru abordarea sa vizuala a comediei, aproape fara dialog, si pentru manevrele sale haioase. Mr. Bean, interpretat de Atkinson, este un personaj caraghios, prostut si extrem de creativ, care se strecoara in tot felul de situatii amuzante din care, de obicei, iese intr-un mod neasteptat.

Filmele Mr. Bean

Datorita succesului urias al serialului, au fost realizate doua filme de lung metraj cu Atkinson in rolul principal:

  1. Bean: The Ultimate Disaster Movie (1997) – In aceasta comedie slapstick, Mr. Bean este trimis la Los Angeles pentru a pazi o pictura valoroasa, insa, bineinteles, lucrurile nu-si urmeaza cursul planificat.
  2. Mr. Bean’s Holiday (2007) – Mr. Bean primeste un premiu: o vacanta in Franta si o camera video, dar si aici se intampla tot felul de situatii amuzante.

Alte roluri notabile ale lui Rowan Atkinson

De-a lungul carierei sale, Atkinson a aparut in multe alte filme si seriale de succes. Printre acestea se numara:

  • Serialul Blackadder (1983-1989) – in care interpreteaza diferite personaje pe parcursul a patru serii, fiecare avand loc intr-o alta perioada istorica
  • Four Weddings and a Funeral (1994) – o comedie romantica in care Atkinson este preotul care oficiaza ceremoniile;
  • Johnny English (2003, 2011, 2018) – o serie de filme de comedie in care Atkinson interpreteaza rolul unui agent secret britanic, asemeni lui James Bond, dar extrem de inapt si ghinionist.

Viata personala si de familie

Rowan Atkinson a fost casatorit cu Sunetra Sastry intre 1990 si 2015, alaturi de care are doi copii:

  • Lily, nascuta in 1995, care este actrita si cantareata
  • Benjamin, nascut in 1993, care a intrat in Royal Military Academy Sandhurst

In 2017, Atkinson si-a refacut viata alaturi de Louise Ford, care este si ea actrita, iar cuplul are o fiica impreuna, nascuta in 2017.

Averea si premiile

Rowan Atkinson are o avere neta estimata la aproximativ $150 milioane, facandul unul dintre cei mai bogati actori britanici. Averea sa acumulata se datoreaza, in mare parte, succesului filmelor si serialelor in care a jucat.

De-a lungul carierei sale, Atkinson a fost premiata de mai multe ori pentru activitatea sa in domeniul comediei:

  • A castigat un British Comedy Award pentru serialul Blackadder Goes Forth
  • A primit premiul Laurence Olivier Theatre Award pentru cel mai bun actor de comedie in rolul sau din piesa de teatru The Sneeze din 1988
  • A obtinut doua premii BAFTA, primul pentru rolul din Not the Nine O’Clock News in 1981 si al doilea in 1989 pentru serialul Blackadder.

Succesul si ereditatea personajului Mr. Bean

Este greu de imaginat cine ar fi putut crea si interpreta personajul Mr. Bean mai bine decat Rowan Atkinson. Prin abordarea sa minimalista, bazata pe mima si expresii faciale, Atkinson a reusit sa transforme acest personaj intr-una dintre cele mai iubite si recunoscute figuri din lumea comediei. Mister Bean ii aduce aminte oamenilor de bogatia si farmecul umorului non-verbal, iar acest lucru nu este unul usor de realizat. Rowan Atkinson este, fara indoiala, un actor genial si un maestru al comediei.