Mako: Călătoria Emoționantă a unui Autor în Lumea Scrierilor Fantasy

Mako: Portretul Unui Actor Talentat

Mako este un actor japonez faimos pentru rolurile sale emotionante in lumea scrierilor fantasy. Cu o cariera impresionanta si numeroase premii, Mako a reusit sa cucereasca publicul si sa lase o amprenta de neuitat asupra cinematografiei mondiale.

Makoto Iwamatsu, cunoscut si ca Mako s-a nascut in Kobe, Japonia, pe 10 decembrie 1933. A urmat Universitatea Meiji si, in timp ce era inca student, s-a alaturat companiei de teatru a lui Yukio Mishima – unul dintre cei mai renumiti scriitori japonezi. Familie si-a pastrat numele de Mako atat pe scena, cat si in viata de zi cu zi. A avut doi copii cu sotia sa, Fumiko Kashiwagi: o fiica, Mimosa (nascuta in 1961), si un fiu, Rangga (nascut in 1966).

Calatoria Actoriceasca

Cariera artistica a lui Mako s-a intins pe parcursul a peste cinci decenii. A inceput prin a juca in piese de teatru intr-o varietate de stiluri, de la comedii la drame, avand succes atat pe scena japoneza, cat si pe cea internationala.

Dupa ce a devenit cunoscut in lumea teatrului, Mako a fost invitat sa joace in filme si asa a inceput cariera sa cinematografica in anul 1959. In timpul anilor 1960, a aparut in peste 30 de filme. Printre cele mai cunoscute se numara: „The Sand Pebbles” (1966) si „Hiroshima”(1995).

Premii si Realizari

Mako a fost premiat de-a lungul carierei pentru talentul si pasiunea sa emotionanta in lumea scrierilor fantasy. A primit numeroase premii si alte realizari, printre care:

 1. A fost nominalizat in 1967 pentru Premiul Oscar cel mai bun actor in rol secundar in filmul „The Sand Pebbles”.
 2. In 1976, a primit Premiul Tony pentru cel mai bun actor intr-un musical, „Pacific Overtures”.
 3. A primit premiul Emmy in 1981 pentru interpretarea sa in filmul de televiziune „MAS*H”.
 4. A primit un premiu de onoare pentru contributiile sale la industria cinematografica de la Academia Japoneza de Film.

Cariera in Filme

De-a lungul carierei sale, Mako a aparut intr-un numar mare de filme incantatoare si provocatoare. iata o lista cu cele mai memorabile:

 1. „The Sand Pebbles” (1966)
 2. „Hiroshima” (1995)
 3. „Anii de Podea” (1998)
 4. „Hiroshima: 1945 A.D.” (1998)
 5. „Memoirs of a Geisha” (2005)
 6. „Eden of the East” (2007)
 7. „Seven Years – Uncharted Territory” (2008)

Viata personala

Mako a fost un om dedicat familiei sale si comunitatii sale. A ajutat la crearea Asociatiei Artistilor Japonezi in strainatate si a devenit o personalitate de succes in comunitatea artistilor japonezi din America si din intreaga lume. In mod frecvent, Mako petrecea timp cu familia si prietenii sai, impartasind povesti si invatand alti tineri astrii din lumea actorilor, cu speranta ca acestia vor fi urmatorii port-drapel in mentinerea traditiilor artistilor japonezi.

Averea

Mako a avut o cariera de succes, atat in teatru cat si in cinematografie, iar averea sa se estimeaza la aproximativ 6 milioane de dolari. Averea sa provine in principal din rolurile din filme si din teatru, dar Mako a fost si co-fondator si proprietar al East West Players, o companie de productie de teatru care se concentreaza pe crearea si prezentarea de spectacole care reflecta experienta asiatico-americana.

Impactul lasat in lumea cinematografiei

Mako a fost un actor talentat si influent, care a reusit sa capteze atentia publicului si a celorlalti profesionisti din domeniu. Pasiunea sa pentru arta poate fi simtita prin emotia pe care o insufla in scenele si personajele pe care le joaca. Cu o poveste de viata interesanta, o cariera infloritoare si o dedicatie profunda fata de arta, Mako este cu adevarat un actor desavarsit si un model pentru generatiile viitoare de artisti si fani ai genului fantasy. Incepand cu debutul sau in teatru si pana la rolurile dese in filme culte si legendare, Mako a lasat un patrimoniu artistic greu de incalcat si de uitat.