League of Legends – Windows

League of Legends: Un joc impresionant pentru Windows

League of Legends (LoL) este un joc online de tip Multiplayer Online Battle Arena (MOBA) dezvoltat si publicat de Riot Games pentru platforma Windows. Acest joc reprezinta un univers fascinant, in care utilizatorii intra in rolul unor personaje fantastice si lupta in echipe pentru a atinge obiective specifice. A devenit extrem de popular in ultimii ani, in special datorita capacitatii sale de a se reinventa si a-l mentine pe jucator interesat si captivat.

In acest articol, vom dezbate totul despre League of Legends, de la inceputurile sale pana la ultimele noutati si evolutii in gameplay. Vom descoperi, de asemenea, cum a influentat acest joc comunitatea gaming si cultura eSports.

Cum a inceput totul: League of Legends si originile sale

League of Legends a fost lansat oficial in 27 octombrie 2009 si s-a bucurat de un succes enorm in mediul gaming, devenind unul dintre cele mai populare si premiate jocuri din toate timpurile. In prezent, are mai mult de 100 de milioane de utilizatori inregistrati, iar numarul acestora este in continua crestere.

LoL s-a inspirat din jocul Defence of the Ancients (DotA), un mod al popularului joc Warcraft III: The Frozen Throne, dezvoltat de Blizzard. Insa, in LoL, fiecare jucator isi alege un erou unic, numit Champion, si se alatura unei echipe pentru a distruge baza echipei inamice (denumita Nexus).

Elemente de baza in gameplay-ul LoL

League of Legends se joaca in modul 5 vs 5 pe o harta denumita Summoner’s Rift. Aceasta este impartita in trei cai principale (Top, Mid si Bot), si o padure numita The Jungle. Pe fiecare cai pot fi intalniti monstri si structuri defensive ale fiecarei echipe, numite Turnuri si Inhibitori.

Pentru a ajunge la Nexus-ul inamic, o echipa trebuie sa:

  1. Invata sa utilizeze abilitatile speciale ale Championului ales.
  2. Obtina resurse prin eliminarea monstrilor si a campionilor inamici.
  3. Colaboreze cu colegii de echipa.
  4. Controleze si utilizeze cele trei cai.
  5. Distruge turnurile si inhibitorii inamici.

O partida de joc poate dura intre 20 si 50 de minute.

Lumea extraordinara a campionilor

Unul dintre aspectele care atrag cel mai mult jucatorii este gama extinsa si variata de campioni pe care ii pot incerca si isi pot dezvolta strategii in functie de abilitatile lor. Pana in prezent, exista peste 150 de campioni disponibili in LoL.

Championii sunt impartiti in mai multe categorii, in functie de rolul si pozitia pe care o detin in harta:

  • Top Lane: Campioni rezistenti, specializati in lupta corp la corp si cu o mare capacitate de a ramane in viata.
  • Mid Lane: Campioni specializati in a provoca daune puternice si rapide, dar ataca si la distanta.
  • Jungler: Campioni care se misca printr-o arie intinsa si ataca in mod neasteptat.
  • Bot Lane ADC (Attack Damage Carry): Campioni care provoaca cea mai mare parte a daunelor si au rolul de a distruge inamicii.
  • Bot Lane Support: Campioni care sustin si protejeaza atacatorul, precum si restul echipei.

punctul culminant: eSports si LoL in contextul sau profesionist

League of Legends a devenit, de asemenea, un astfel de fenomen datorita implicatiilor sale in lumea eSports. Sunt organizate competitii internationale, cum ar fi LoL World Championship in care se intalnesc cele mai bune echipe din intreaga lume (site oficial). In prezent, team-urile profesionale au antrenori, sponsori si salarii substantiale, ceea ce face intr-adevar ca gaming-ul sa devina o munca pentru acestia. LoL este unul dintre cele mai vizionate jocuri pe platforme de streaming precum Twitch (profil LoL pe Twitch).

Conectarea comunitatii: aspecte sociale ale League of Legends

LoL nu ar fi avut succesul sau fara suportul comunitatii de jucatori care sprijina si dezvolta acest fenomen. Exemple de contributii ale comunitatii includ dezvoltarea de continut suplimentar, precum moduri de joc neoficiale, ghiduri pentru strategii si personaje si chiar fan art.

Consecintele negative din cauza comportamentiului se pot evidentia in acest context, cum ar fi: comportament toxic, hartuire sau „griefing”. In acest sens, LoL a dezvoltat politici si solutii pentru a preveni sau sanctiona aceste comportamente.

Combaterea comportamentului toxic in LoL

Riot Games a creat mai multe instrumente care vizeaza minimalizarea si combaterea comportamentului toxic in LoL:

  1. Tribunalul: Un sistem de tip crowd-sourcing care permite jucatorilor sa revizuiasca si sa voteze cazurile de comportament toxic si sa decida sanctiunile.
  2. Matchmaking: Un sistem care incearca sa formeze echipe bazate pe nivelul de abilitate si comportament al jucatorilor.
  3. Sistemul de sanatate mentala: Acesta este un program recent adaugat, care incurajeaza jucatorii sa isi ia pauzele necesare.