Filme premiate la Academia Europeana de Film

Top 10 filme premiate la Academia Europeana de Film

Academia Europeana de Film (EFA) si-a inceput activitatea in 1988 cu scopul de a promova si recompensa calitatea productiilor cinematografice europene. In prezent, EFA este renumita pentru Premiile Academiei Europene de Film, care au fost acordate anual incepand din 1988. In acest articol, ne vom concentra pe 10 dintre cele mai premiate filme europene care au primit distinctii si recunoastere la nivel international.

1. The Favourite (2018)

Premii: Cel mai bun film european, Cel mai bun regizor, Cea mai buna actrita (Olivia Colman), Cel mai bun montaj

Regizor: Yorgos Lanthimos

Sinopsis: In secolul al XVIII-lea, in timp ce Anglia lupta impotriva Frantei, regina Anne este in scaunul de domnie si prietena ei apropiata, Lady Sarah, sa conduca tara in locul sau. Atunci cand o noua servitoare, Abigail, si-a revendicat relatia cu Sarah, sageata ei pentru a deveni o mireasa al Reginasilor cu ajutorul coruptiei sau al ringului.

2. Cold War (2018)

Premii: Cel mai bun scenarist, Cel mai bun regizor

Regizor: Pawel Pawlikowski

Sinopsis: Un muzician si o cantareata se indragostesc in Polonia si in Europa in timpul Razboiului Rece, in timp ce conflictele personale si politice le confrunta.

3. The Square (2017)

Premii: Cel mai bun film european, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenarist, Cel mai bun actor (Claes Bang)

Regizor: Ruben Ostlund

Sinopsis: Un curator de muzeu casa strivita si ras alimentara de publicitate. Ca film intr-o atitudine de neiubire si cruzime mai mica.

4. Toni Erdmann (2016)

Premii: Cel mai bun film european, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenarist, Cel mai bun actor (Peter Simonischek), Cea mai buna actrita (Sandra Huller)

Regizor: Maren Ade

Sinopsis: In filmul Toni Erdmann, regizat de Maren Ade, un tata in varsta isi viziteaza fiica ce lucreaza intr-o companie internationala, care pare a fi uitat ce inseamna sa se distreze. Pentru a o ajuta, el se transforma in personajul Toni Erdmann, personaj plin de umor, ce-i ofera o alta perspectiva.

5. Ida (2013)

Premii: Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenarist

Regizor: Pawel Pawlikowski

Sinopsis: O tanara, Anna, se pregateste sa devina calugarita, dar inainte de a face acest pas, isi intalneste matusa, care ii dezvaluie un secret socant despre trecutul familiei sale, incurajand-o sa descopere adevarul si sa foloseasca acest moment de introspectie pentru a-si gasi propriul drum in viata.

6. La Grande Bellezza (2013)

Premii: Cel mai bun film european, Cel mai bun regizor

Regizor: Paolo Sorrentino

Sinopsis: In mijlocul frumusetii si bogatiei Romei, Jep Gambardella, un jurnalist de succes si cuceritor inrait, intalniste un lant de evenimente tulburatoare si se trezeste intr-o cautare a semnificatiei si a fericirii.

7. Amour (2012)

Premii: Cel mai bun film european, Cel mai bun regizor, Cea mai buna actrita (Emmanuelle Riva)

Regizor: Michael Haneke

Sinopsis: Povestea lui Georges si Anne, un cuplu de pensionari muzicieni francezi, si cum isi traiesc viata dupa ce Anne sufera un derrame cerebral ce ii afecteaza mobilitatea si comunicarea.

8. Melancholia (2011)

Premii: Cel mai bun film european, Cel mai bun regizor

Regizor: Lars von Trier

Sinopsis: Lumea se apropie de sfarsit in acest film dramatic si vizionar, dar frumoasa poveste se va concentra pe doua surori puse in fata adevaratei lor naturi, in timp ce Melancholia, o planeta gigantica, se apropie tot mai mult de Pamant, diferitele perspective si modul in care sunt afectate de apropierea inevitabilului.

9. The White Ribbon (2009)

Premii: Cel mai bun film european, Cel mai bun scenarist

Regizor: Michael Haneke

Sinopsis: Un sat german din 1913, in ajunul Primului Razboi Mondial, este aratat in diferite povesti ale barbatilor, femeilor si copiilor din comunitate, completat de o serie de evenimente teribile si misterioase care expun intunericul inerent din natura umana.

10. 4 Months, 3 Weeks and 2 Days (2007)

Premii: Cel mai bun film european, Cel mai bun regizor

Regizor: Cristian Mungiu

Sinopsis: Desfasurat in Romania in anii ’80, acest film spune povestea unei femei insarcinate ilegal si a prietenei ei care o ajuta sa treaca prin jertfa si riscul avortului, oferind o perspectiva asupra a ceea ce a insemnat sa fii femeie in acele timpuri incerte si dificile.

Aceste 10 filme premiate la Academia Europeana de Film aduc in lumina reflectoarelor diversitatea, profunzimea si calitatea cinema-ului european. Vizionarea lor te va impinge sa reflectezi asupra a ceea ce face ca un film sa fie cu adevarat remarcabil si sa apreciezi eforturile regizorilor, scenaristilor, actorilor si a tuturor celor implicati in realizarea acestor capodopere cinematografice.