The Big Bang Theory: un fenomen in televiziune (2007-2019)
The Big Bang Theory este un sitcom de televiziune american care s-a difuzat pe CBS intre 2007 si 2019. Este o comedie de situatie centrata pe un grup de personaje nerd si in mod special pe doi fizicieni, Leonard si Sheldon, care locuiesc impreuna si impartasesc un apartament in California. Spectacolul se bazeaza pe comicul contractului dintre personalitatea lor stangace in relatii sociale si succesul lor profesional impresionant.
Creatorii si regizorii
Chuck Lorre si Bill Prady, creatorii seriei, sunt si ei producatori executivi, alaturi de Steven Molaro. Lorre este cunoscut pentru crearea unor seriale de succes, cum ar fi Two and a Half Men si Mom. Prady, care are si el un trecut in lumea fizicii, a contribuit ca scenarist la diverse sitcom-uri de succes, precum Dharma & Greg si The Muppets.
Mark Cendrowski si James Burrows sunt regizorii principali ai serialului. Cendrowski a regizat 243 din cele 279 de episoade ale seriei, in timp ce Burrows a regizat episodul pilot si a avut rol de consultant in show.
Distributia
Personajele principale
-
Leonard Hofstadter (Johnny Galecki): Leonard este un fizician experimental care lucreaza la Caltech. Este o persoana sensibila si emotiva si, desi are probleme in relatiile sale, incearca intotdeauna sa se imbunatateasca si sa avanseze in viata sa personala. El se indragosteste de vecina lui, Penny, si relatia lor aduce o mare parte a emotiei si prospetimii in show.
-
Sheldon Cooper (Jim Parsons): Sheldon este fizician teoretician si colegul de apartament al lui Leonard. Este deosebit de inteligent, insa adesea la modul in care interactioneaza cu ceilalti. Are dificultati in a recunoaste sarcasmul si empatia si are un set strict de reguli pentru a trai si a interactiona cu ceilalti. De-a lungul seriei, personajului i se diagnosticheaza sindromul Asperger si dezvolta o relatie romantica cu Amy Farrah Fowler.
-
Penny (Kaley Cuoco): Penny este o aspiranta actrita care se muta in apartamentul de vizavi de Leonard si Sheldon. Ambitia ei initiala este sa ajunga in lumea actoriei, insa mai tarziu se angajeaza ca reprezentant de vanzari pentru o companie farmaceutica. Relatia ei cu Leonard este una dintre povestile de dragoste centrale ale seriei.
-
Howard Wolowitz (Simon Helberg): Howard este inginer la Caltech si cel mai bun prieten al lui Leonard si Sheldon. Desi nu are un doctorat in fizica, talentul lui in inginerie este recunoscut in mod repetat de-a lungul spectacolului. El este casatorit cu Bernadette Rostenkowski, o microbiologa.
-
Raj Koothrappali (Kunal Nayyar): Raj este un astrofizician de la Caltech si bun prieten cu Leonard, Sheldon si Howard. Se confrunta initial cu o incapacitate de a vorbi in prezenta femeilor, dar un medicament experimental il ajuta sa depaseasca anxietatea.
Povestea
Desfasurarea actiunii
Actiunea in The Big Bang Theory se desfasoara in principal in apartamentul lui Leonard si Sheldon din Pasadena, California. Serialul scoate in evidenta dificultatile cu care se confrunta personajele principale in relatiile lor de cuplu, de prietenie si de munca, in timp ce se ciocnesc de realitatile lumii exterioare.
Relatiile de dragoste
Una dintre principalele teme ale The Big Bang Theory este exprimarea si explorarea diferitelor tipuri de relatii de dragoste intre personajele sale principale:
-
Leonard si Penny: Relatia lor este probabil cea mai vizibila si emotionanta din intregul spectacol. Cei doi trec prin diferite etape de iubire, despartire, retragere si reconciliere, pana ajung sa se casatoreasca.
-
Sheldon si Amy: Relatia dintre Sheldon si Amy aduce o parte de comic si emotie in serie, pentru ca ei exploreaza dragostea, sexualitatea si maturitatea emotionala intr-un ritm mai lent, dat fiind natura personalitatii lui Sheldon.
-
Howard si Bernadette: Pe parcursul seriei, cei doi se intalnesc, se logodesc, se casatoresc si au copii impreuna. Relatia lor se confrunta cu numeroase provocari, inclusiv echilibrul dintre cariera si viata de familie si adaptarea la rolurile de parinti.
Aspectele stiintifice
Un aspect interesant al serialului este abordarea sa vizavi de stiinta si tehnologie. Cu toate ca uneori exagereaza si ironizeaza realismul stiintific, acesta incorporaza in mod regulat aspecte reale ale fizicii, astronomiei si a altor domenii stiintifice in scenariul sau.
Dezvoltarea personajelor
Un alt aspect esential al seriei este schimbarea si dezvoltarea fiecarui personaj pe masura ce progreseaza in viata lor personala si profesionala.
Premii si recunoastere
The Big Bang Theory a primit numeroase premii si nominalizari de-a lungul celor 12 sezoane, dar nu a castigat niciun premiu Oscar, intrucat acele premii sunt rezervate pentru filmele de lung-metraj. Cu toate acestea, a primit 55 de premii Primetime Emmy, castigand 10 dintre ele, printre care un premiu pentru rolul lui Jim Parsons in 2010, 2011, 2013 si 2014, precum si premii pentru montaj, scenografie si inginerie de sunet.
The Big Bang Theory a fost un spectacol de succes in randul publicului si criticilor deopotriva si si-a castigat un loc de frunte in istoria televiziunii americane. Cu personaje simpatice, o poveste captivanta si o abordare inteligenta a diferitelor aspecte ale vietii moderne, The Big Bang Theory continua sa atraga fani noi, chiar si dupa ce serialul s-a incheiat in 2019.