Stargate SG-1 (1997–2007)

Stargate SG-1: Unul dintre cele mai populare seriale science fiction

Stargate SG-1 este un serial TV science fiction produs de Showtime si Syfy intre anii 1997 si 2007, care a devenit rapid unul dintre cele mai populare si longevive seriale din genul sau. Acesta a devenit faimos nu doar datorita scenariului captivant si a aventurilor celor patru membri ai echipei SG-1, ci si datorita interpretilor talentati si a productiei de calitate superioara. In acest articol, vom explora in detaliu lumea fascinanta a serialului Stargate SG-1.

Serialul Stargate SG-1: o continuare a filmului Stargate

Serialul Stargate SG-1 isi are radacinile in filmul Stargate (1994), regizat de Roland Emmerich. Povestea incepe cand Dr. Daniel Jackson, un expert in lingvistica si arheologie, si Colonelul Jack O’Neill, un soldat cu un trecut tragic, calatoresc prin Stargate, o poarta stelara ce le ofera posibilitatea de a se deplasa instantaneu intre planete si galaxii indepartate. Dupa o prima misiune care se termina cu succes, ei sunt recrutati in cadrul programului secret Stargate, un program guvernamental american care exploreaza si protejeaza diferite civilizatii umane extraterestre.

In serial, povestea continua si se dezvolta in jurul echipei SG-1, formata din Colonelul Jack O’Neill (Richard Dean Anderson), Dr. Daniel Jackson (Michael Shanks), Captain/Maior/Locotenent Colonelul Samantha Carter (Amanda Tapping) si Teal’c (Christopher Judge), un fost razboinic al rasei Jaffa si un nou aliat al Pamantului.

Regizori si scenaristi

Stargate SG-1 a fost creat de Jonathan Glassner si Brad Wright si produs de John G. Lenic. Serialul a fost regizat de catre diversi regizori talentati, printre care se numara Peter DeLuise, Martin Wood, Andy Mikita si William Waring. Scenariile serialelor au fost dezvoltate de catre scriitori precum Brad Wright, Jonathan Glassner, Joseph Mallozzi, Paul Mullie si Robert C. Cooper.

Descrierea filmului

Serialul urmareste aventurile echipei SG-1 in timp ce exploreaza sute de lumi diferite, isi intalnesc diverse civilizatii si lupta impotriva amenintarilor care vizeaza Pamantul si galaxiile din jur. In calatoriile lor, echipa SG-1 intalneste diferite rase umane si extraterestre si rezolva probleme legate de politica, religie, cultura si unicitatea fiecarui popor. Ei se confrunta cu Goa’uld, o rasa de paraziti care de-a lungul istoriei au fost adorati ca zei de unii si respinsi de altii.

Principalele rase extraterestre

Goa’uld

  • Antagonisti principali: Ra, Apophis, Anubis si Ba’al

Goa’uld sunt paraziti ce au controlul asupra unor rase umanoide true servant lifespan and abilities. Rasa-sclava principala a Goa-uldului sunt Jaffa, o forma de uman-modificat care poarta larva Goa’uld intr-un simbiont special. Goa’uldul este condus de un grup de System Lords, o coalitie razboinica care conduce numeroase galaxii si care se afla intr-un razboi permanent pentru putere si dominatie.

Asgard

  • Personalitati reprezentative: Thor, Freyr si Heimdall

Asgard sunt o rasa extraterestra benefica, care sunt protejand o serie de lumi umane in diverse galaxii, considerate a fi Planetele protejate. Asgardii sunt membri fondatori ai Aliantei celor patru rase.

Replicatori

Replicatorii sunt o amenintare majora in seria Stargate SG-1, fiind niste entitati mecanice capabile sa se autoreplice si sa se adapteze la orice forma de atac. Ei consuma tehnologia avansata si sunt in setea nemarginita de expansiune, punand in pericol lumea-ntreaga.

Ori

Ori sunt un grup de fiinte ascensiune care incearca sa castige putere prin inrobirea si convertirea umanitatii la religia ‘Origin’, bazata pe inchinarea lor ca fiinte supreme. Ei reprezinta un pericol major in ultimele doua sezoane ale serialelor.

Premii si recunoastere

Desi Stargate SG-1 nu a castigat niciodata un premiu Oscar, serialul a inregistrat numeroase realizari, incluzand:

  • 9 premii Leo
  • 2 premii Saturn
  • 2 premii Gemini

De asemenea, Stargate SG-1 detine recordul pentru cel mai lung serial de genul science fiction cu 214 episoade si 10 sezoane.

Legaturi externe / Link-uri relevante

Stargate SG-1 ramane un serial care a influentat cultura pop si genul science fiction si continua sa aiba o baza uriasa de fani atat pe plan national, cat si international. Povestea, personajele si universul construit in cadrul serialului vor ramane neschimbate in inimile si mintile iubitorilor de science fiction si aventuri intergalactice pentru anii care vor veni.