Seinfeld (1989–1998)

Seinfeld (1989-1998): O oda adusa artei de a discuta despre nimic

Astazi, ne vom intoarce in timp si ne vom alatura lui Jerry, George, Elaine si Kramer in apartamentul lui Jerry, pe canapeaua de catifea si in lumea nestiuta a serialului de televiziune Seinfeld. In perioada de glorie a sitcom-urilor de la sfarsitul anilor ’80 si inceputul anilor ’90, Seinfeld s-a bucurat de un succes rasunator si a devenit un simbol al culturii americane. Dar ce face ca acest serial sa fie atat de special si de memorabil? Hai sa aruncam o privire mai atenta la detaliile care l-au consacrat ca unul dintre cele mai bune seriale de televiziune ale tuturor timpurilor.

Un sitcom atipic: Povestea din spatele seriei Seinfeld

Seinfeld a fost creat de comediantul ager Jerry Seinfeld si de colegul sau de geniu, scenaristul Larry David. Amandoi au lucrat impreuna pentru a crea un serial de televiziune care sa se concentreze pe discutii si situatii banale, cu o cotitura catre partea usor absurdista – o descriere pe care ei insisi au ales sa o descrie ca un „serial despre nimic”. Serialul a debutat in 1989 si a rulat timp de noua sezoane pana in 1998, incheindu-se cu un final controversat care a polarizat fanii.

Personajele principale

  1. Jerry Seinfeld (interpretat de Jerry Seinfeld)
  2. George Costanza (interpretat de Jason Alexander)
  3. Elaine Benes (interpretata de Julia Louis-Dreyfus)
  4. Cosmo Kramer (interpretat de Michael Richards)

Actori, regizori si realizatori

Realizarea serialului Seinfeld a fost posibila datorita colaborarii dintre actorul si comediantul Jerry Seinfeld si Larry David, care au impartasit viziunea lor de a crea un serial care reflecta discutiile si problemele minore intalnite in viata de zi cu zi. David a fost, de asemenea, producator executiv al emisiunii, in timp ce Seinfeld a jucat rolul principal si a fost implicat in scrierea si dezvoltarea scenariilor. Impreuna, ei au conturat personajele inconfundabile ale seriei si au creat multe dintre momentele memorabile ale serialului.

In timpul celor noua sezoane, diferiti regizori talentati au contribuit la realizarea seriei, printre ei aflandu-se Tom Cherones, Andy Ackerman si David Steinberg.

Castul principal a fost imbogatit de o gama intreaga de personaje secundare care au facut parte din universul Seinfeld, printre ei numarandu-se si actori precum Wayne Knight (Newman), Estelle Harris (Estelle Costanza), Jerry Stiller (Frank Costanza), Heidi Swedberg (Susan Ross) si multi altii.

Descrierea filmului si tema centrala

Seinfeld nu este un serial obisnuit in ceea ce priveste povestea si abordarea tematica. Asa cum creatorii sai au spus-o cu mandrie in repetate randuri, emisiunea este „despre nimic”. Cu toate acestea, in nimicul acesta se ascunde o lume fascinanta si foarte reala. Fiecare episod dezvaluie banalitati din viata de zi cu zi, intamplarile minore pe care umorul si genialitatea scenaristilor le transforma in nenumarate situatii amuzante.

Caracteristica definitorie a seriei este concentratia asupra detaliilor marunte ale vietii cotidiene si a obsesiilor ciudate ale personajelor. De la Jerry, Georg, Elaine si Kramer, la paradele nesfarsite de personaje secundare, prieteni, iubiti si inamici, Seinfeld celebreaza vietile haotice si absurde ale celor patru eroi.

Punctul central al serialului este apartamentul lui Jerry, un mic spatiu in care personajele se aduna pentru a comenta si analiza cele mai ridicole aspecte ale vietii lor. Fie ca este vorba despre intalniri amoroase esuate, calatorii rarefiate sau probleme legate de locurile de munca, toate actiunile petrecute in Seinfeld se desfasoara intr-o adevarata simfonie a vietii comune.

Rasunetul cultural si premiile Oscar

Seinfeld a avut un impact enorm asupra culturii pop, in sfertul de secol care a trecut de la incheierea sa in 1998. Asemenea unui fenomen cultural, el a adus o schimbare in modul in care sitcomurile si comedia in general au fost produse si percepute. Creatoarea Mindy Kaling a descris serialul ca cel care „a schimbat cablul si internetul”. Unii au mers chiar atat de departe incat sa-l numeasca „cel mai mare serial de televiziune din istorie”.

In ciuda calitatii sale, Seinfeld nu a primit niciun premiu Oscar, deoarece aceste premii sunt acordate doar productiilor cinematografice. Cu toate acestea, a obtinut un numar impresionant de premii si nominalizari la Emmy si Golden Globe, acumuland un total de 68 de nominalizari si 10 premii in timpul celor noua sezoane difuzate.

Recapituland

Seinfeld este un serial de televiziune unic si inimitabil, care a redefinit comedia si arta conversatiei despre nimic. Creat de Jerry Seinfeld si Larry David, serialul s-a bucurat de un succes rasunator si de o mostenire culturala extinsa in intreaga lume. Ursii si discute aspecte aleti vietii cotidiene si isi prezinta personajele minunate, printre care ii numaram pe Jerry, George, Elaine si Cosmo Kramer. Serialul a castigat multiple premii Emmy si Golden Globe, dar nu a primit niciun premiu Oscar, deoarece acestea sunt rezervate filmelor.