Mircea Diaconu: Amintirea actorului si contributia sa in teatru si film
Mircea Diaconu este unul dintre cei mai iubiti si respectati actori romani. Cu o cariera ce se intinde pe mai bine de patru decenii, el a reusit sa cucereasca inimile spectatorilor prin talentul sau nascut pentru actorie, dar si prin umorul si ingeniozitatea sa. In acest articol, vom analiza atent traseul sau profesional si viata sa personala, subliniind principalele aspecte ale carierei sale si prezentei in teatru si film.
Nascut la data de 24 decembrie 1948, in comuna Vladesti, judetul Arges, Mircea Diaconu a devenit un simbol al artei romanesti. Studiile secundare si-a facut la Liceul ‘Gh. Lazar’ din Bucuresti, iar apoi a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica (IATC) in anul 1971, unde a fost student al regretatului profesor David Esrig.
Averea lui Mircea Diaconu
De-a lungul carierei sale fantastice, Mircea a acumulat o avere semnificativa, care se estimeaza la aproximativ cateva milioane de euro. Aceasta este alcatuita din incasarile obtinute din filmele si spectacolele in care a jucat, precum si din activitatile sale conexe, cum ar fi regia si scenaristica.
Relatiile lui Mircea Diaconu
Viata sentimentala a actorului a fost, in general, una discreta si echilibrata. A fost casatorit cu Tamara Buciuceanu-Botez, in perioada 1969-1982, si mai tarziu cu Diana Lupescu, din 1995 incoace.
Premiile obtinute de Mircea Diaconu
Pe parcursul carierei sale, Mircea Diaconu a primit numeroase premii si distinctii, atat pentru rolurile sale din teatru, cat si pentru cele din film. Iata cateva exemple:
- Premiul George Constantin pentru rolul principal masculin in piesa „Iasi in carnaval”, in cadrul Galei Premiilor UNITER (2003);
- Premiul special al juriului la Festivalul de Film de la Cannes pentru filmul „Morometii” (1986);
- Premiul pentru cel mai bun actor in rol principal la Festivalul National al Filmului Romanesc de la Costinesti, pentru „Morometii” (1986);
Cariera in teatru
Mircea Diaconu si-a inceput cariera in domeniul teatrului in anul 1969, debutand pe scena Operei Comice pentru Copii si pe scena Teatrului mic cu „Baronii” de Alexandru Davila. Ulterior, a colaborat si cu Teatrul National din Bucuresti, Teatrul Tony Bulandra din Targoviste, Teatrul Bulandra si alte companii de teatru prestigioase.
Printre cele mai cunoscute roluri ale sale in teatru, amintim:
Filimon Moromete in „Morometii” (dupa romanul lui Marin Preda), Nastase Bengescu in „Iasi in carnaval” (Eugen Lovinescu), Jean Valjean in „Mizerabilii” (dupa romanul lui Victor Hugo), Orgon in „Tartuffe” (Moliere).
Cariera in film
Odata cu anii ’70, Mircea Diaconu a inceput sa joace si in filme. A debutat in lungmetraj in 1973, cu filmul „Dupa amiaza unui tortionar” si a continuat sa isi dezvolte cariera in cinematografie cu filme precum: „Reconstituirea” (1970), „Explozia” (1973), „Saptamana nebunilor” (1975), „Varianta fondului” (1979), „Nunta de piatra” (1980), „Morometii” (1987), „Tanase Scatiu” (1986) si multe altele.
Mircea Diaconu este, fara indoiala, unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati actori romani ai momentului. Talentul sau incontestabil si devotamentul fata de arta actorului i-au adus iubirea publicului si admiratia colegilor de breasla. In ciuda succeselor pe care le-a obtinut de-a lungul carierei sale, este vazut ca un om modest si apropiat de oameni, in special de cei care i-au facut mereu parte din viata sa profesionala si personala. Va incurajam sa cititi [mai multe despre Mircea Diaconu](https://ro.wikipedia.org/wiki/Mircea_Diaconu), un actor care a scris pagini importante in istoria teatrului si filmului romanesc.