Florin Piersic: Legenda vie a filmelor românești

Florin Piersic – Legenda vie a filmelor romanesti

Florin Piersic este un actor celebru si regizor roman care a facut cariera in lumea filmului romanesc. Nascut in 1934, Piersic este unul din cei mai respectati actori romani, prin performantele sale memorabile si prin contributia sa deosebita in lumea filmului.

Biografia lui Florin Piersic

Florin Piersic s-a nascut in anul 1934 in Bucuresti si a crescut intr-o familie de artisti. Tatal lui a fost actorul Aurelian Patrascu si mama sa a fost o actrita de scena faimoasa, Ecaterina Nazat. A urmat Academia de Teatru din Bucuresti unde a fost admis in 1954, dar nu si-a terminat studiile si s-a alaturat trupei teatrale a fostei Regine Maria. Acolo a facut debutul sau in spectacolul Ridichea Ioan.

Dupa primele spectacole de teatru, s-a alaturat si companiei de film cinematografic I.L. Caragiale si a inceput sa joace in filme. Primul lui rol a fost in filmul romanesc Scoala Tinerilor Followers din anul 1966 , in care a jucat rolul unui tanar intelectual, care a primit un premiu.

Academia de Teatru si Film din Bucuresti i-a acordat un premiu de Excelenta pentru contributia sa deosebita la obtinerea unei niveluri inalte de performanta artistica.

Cariera lui Florin Piersic

In perioada anilor ’60 si ’70, Piersic si-a extins cariera sa in lumea filmului. El a jucat in peste 50 de filme si a avut un succes rasunator prin faimoasele sale roluri masculine, incluzand cateva filme romanesti si straine.

Printre cele mai cunoscute filme romanesti in care a jucat se numara Omul de pe strada Viilor, Liceenii si Bataliile Mari si Coborara lui Pintea. Aceste filme au facut ca Piersic sa devina unul din cei mai apreciati actori ai vremii. A facut, de asemenea, si aparitii in cateva filme straine, cum ar fi Napola si U-571.

De asemenea, Piersic a devenit si regizor si producator pe masura ce cariera lui insusi s-a dezvoltat. El a regizat si productii pentru televizor si a fost un producator asociat in filme ca 100 de lei si Surpriza.

Premii si nominalizari

Florin Piersic a castigat numeroase premii pentru performantele sale din filme. El a primit premiul pentru cea mai buna interpretare masculina la Festivalul de Film de la Cannes in 1971 pentru Omul de pe strada Viilor si a primit de asemenea un premiu Gopo pentru excelenta contributiei sale la filmul Glissando. De asemenea, a castigat numeroase premii la festivalurile de film nationale si internationale si premii de excelenta.

Relatii si viata sa personala

Florin Piersic s-a casatorit cu actrita de teatru Angelica Pascu in 1963, cu care are sase copii. Ei au o relatie de lunga durata si formeaza mai degraba o familie de artisti in ciuda vremurilor dificile prin care au trecut.

Primul lor copil, Florin, Jr , a devenit un producator si regizor de film si a lucrat in filme precum Glissando si Shock . Fetele lor, Ecaterina si Ioana sunt de asemenea actrite si au jucat in seriale si filme romanesti si straine. Piersic isi face de asemenea gasuri pentru fiicele sale si se implica in spectacolele si cariera lor de actor si producator. La varsta sa inaintata de 85 de ani, Piersic inca sta in fruntea industriei de film si ne bucuram ca avem parte de prezenta sa si de contributia sa in continuare.

Filmele in care a jucat Florin Piersic

Au urmat multe filme in care Piersic a stralucit si a adus personajelor sale in viata prin intermediul talentului sau actoricesc. Iata o lista cu unele dintre cele mai memorabile si cunoscute filme romanesti in care a jucat si regizat Florin Piersic:

  1. Scoala tinerilor followers (1965): Primul rol semnificativ al lui Florin Piersic in care a jucat rolul unui studenti talentat.