Anya Taylor-Joy: De la regina’s Gambit la roluri memorabile

Anya Taylor-Joy: De la regina’s Gambit la roluri memorabile

Anya Taylor-Joy, o actrita talentata si carismatica care a cucerit industria cinematografica intr-un timp foarte scurt. Cu roluri memorabile si premii importante, Anya a devenit rapid o figura indragita pe ecran. In acest articol, vom explora viata si cariera acestei tinere actrite, de la originile sale modeste pana la succesul fulminant in industria cinematografica.

Anya Taylor-Joy s-a nascut pe 16 aprilie 1996 in Miami, Florida, SUA. Ea are origini mixte, mama ei fiind spaniola-engleza si tatal ei scotiano-argentinian. La varsta de 6 ani, familia sa s-a mutat in Buenos Aires, Argentina, si apoi s-au stabilit in Londra cand Anya avea noua ani.

Anya a dezvoltat un interes pentru actorie inca de mica, iar la varsta de 10 ani a inceput sa joace roluri in piese de teatru la scoala. Dupa absolvirea liceului, s-a mutat la New York pentru a studia teatru si film la prestigioasa Tisch School of Arts a Universitatii din New York.

Avere si relatii

Anya Taylor-Joy are o avere estimata in prezent la aproximativ 3 milioane de dolari. Ea a castigat majoritatea acestei averi cu rolul din Regina’s Gambit si alte filme si seriale de succes.

In viata privata, Anya a fost discreta in privinta relatiilor ei. Cu toate acestea, ea a fost vazuta de-a lungul timpului in compania unor actori si colegi de breasla, confirmand in interviuri ca s-a intalnit cu diferite persoane in decursul anilor.

Premii si nominalizari

Anya’s talent si daruire au fost rasplatite cu numeroase premii si nominalizari, printre care se numara:

  • Premiul BAFTA pentru „Rising Star” in 2017
  • „Golden Globe” pentru „Cea mai buna actrita intr-un serial limitat sau film pentru televiziune” in 2021, pentru rolul sau din Regina’s Gambit
  • Premiul „Emmy” pentru „Cea mai buna actrita intr-un serial limitat sau film pentru televiziune” in 2021, pentru rolul sau din Regina’s Gambit.

Anya a mai fost de asemenea nominalizata pentru alte premii importante, cum ar fi Premiile Critics’ Choice si Satellite Awards.

Cariera si rolurile memorabile

Desi cariera ei a inceput cu rolurile pe scena, in 2015, Anya a avut primul sau rol intr-un lungmetraj, in thrillerul psihologic „The Witch”, care i-a adus laude din partea criticilor si i-a deschis drumul catre succes in industria cinematografica.

Regina’s Gambit

Probabil cel mai cunoscut si apreciat rol al Anyei este acela al Beth Harmon in miniseria „Regina’s Gambit” de pe platforma Netflix. Drama urmareste povestea unei tinere orfane care se dovedeste a fi un prodigiu al sahului, in timp ce se lupta cu proprii demoni si cu dependentele de droguri si alcool. Anya a dovedit in acest rol ca, in ciuda varstei tinere, poate aduce o profunzime si o complexitate extraordinara unui personaj marcant.

Filme si seriale in care a jucat

Anya Taylor-Joy a jucat in numeroase filme si seriale de-a lungul carierei sale. Iata o lista cu cele mai importante dintre ele:

  1. The Witch (2015) – rolul Thomasin
  2. Split (2016) – rolul Casey Cooke
  3. Glass (2019) – rolul Casey Cooke
  4. Emma (2020) – rolul Emma Woodhouse
  5. Last Night in Soho (2021) – rolul Sandy
  6. The New Mutants (2020) – rolul Illyana Rasputin / Magik
  7. Peaky Blinders (2019) – rolul Gina Gray (serial TV)

Viata personala si familia

Anya a crescut intr-o familie iubitoare si sustinatoare. In numeroase interviuri, ea a vorbit despre modul in care mama ei s-a ocupat de ea si de cei cinci frati ai sai.

Anya este de asemenea deschisa in privinta faptului ca, in copilarie, a fost diagnosticata cu dislexie si hiperactivitate, iar rezultatele sale scolare nu au fost intotdeauna cele mai bune. Cu toate acestea, ea considera ca aceste obstacole au contribuit la formarea ulterioara a carierei sale actoricesti si la empatia sa pentru cei care se confrunta cu probleme similare.

In timpul liber, Anya isi exprima iubirea pentru animale, avand caini si cai la casa familiei din Argentina. De asemenea, este pasionata de lingvistica si vorbeste engleza, spaniola si rusa.

Desi este in zorii carierei sale, Anya Taylor-Joy a reusit sa cucereasca inimile a milioane de telespectatori cu rolurile sale minunate si sofisticate. Ea ramane un exemplu al unei stele ascendente care nu poate fi subestimata si asteptam cu entuziasm urmatoarele sale roluri.