William Shakespeare: Geniul literaturii și influența sa durabilă

William Shakespeare: Geniul literaturii si influenta sa durabila

Acest articol isi propune sa arunce o privire asupra vietii si operei lui William Shakespeare, unul dintre cei mai importanti autori ai tuturor timpurilor, care si-a pus o amprenta de necontestat asupra evolutiei literaturii, teatrului si cinematografiei mondiale. In cele ce urmeaza vom explora detalii despre biografia sa, avere, cariera, premii, opere, pasiuni si esecuri, precum si despre legatura sa inconfundabila cu lumea filmului. In acest sens, o intrebare se impune: Cine este William Shakespeare?

William Shakespeare, supranumit „Lebada de pe Avon”, s-a nascut in aprilie 1564, in oraselul Stratford-upon-Avon, Warwickshire, Anglia. Fiul unui negustor de articole pentru gospodarie si al unei femei indragostite de literatura, a crescut alaturi de trei frati si trei surori. Desi despre inceputurile sale in cariera si educatie exista dezacorduri, se stie sigur ca a intrat in lumea teatrului datorita trupei Lord Chamberlain’s Men, cu care a colaborat de-a lungul anilor.

O avere controversata

Despre avere, nu se stie cu certitudine cat a reusit sa adune Shakespeare de-a lungul vietii sale, dar acesta trebuie sa fi fost instarit, tinand cont de faptul ca a reusit sa achizitioneze, in 1597, a doua cea mai mare casa din Stratford, denumita New Place. De asemenea, William si-a cumparat in 1602 o cantitate mare de teren agricol, asigurandu-si astfel venituri substantiale.

Relatiile lui William Shakespeare

In ceea ce priveste relatiile sale, William Shakespeare s-a casatorit in 1582 cu Anne Hathaway, o femeie cu opt ani mai mare ca el, cu care avea sa aiba trei copii: Susanna si gemenii Hamnet si Judith. Casnicia lor nu a fost usoara, Anne fiind vazuta ca o povara pentru talentul playwriter-ului. Cu toate acestea, cuplul a ramas casatorit pana la moartea lui Shakespeare in 1616.

Premii si recunoastere

Desi nu se cunosc premii oficiale pe care Shakespeare le-ar fi obtinut in timpul vietii sale, reputatia sa nu se clinteste nici in secolul 21. In prezent, exista numeroase premii ce ii poarta numele, cum ar fi „Shakespeare Fellowship” sau premiul „Shakespeare Prize”, care si-au propus sa promoveze opera sa si sa dezvolte noi talente.

Cariera lui William Shakespeare

Shakespeare a scris in total 39 de piese, 154 de sonete si 2 poeme narative. Cariera sa poate fi impartita in trei etape majore:

  1. Perioada de inceput: Aceasta include piese precum Henry VI, Titus Andronicus si Comedia erorilor. In aceasta perioada, tanarul Shakespeare incepe sa exceleze in comedie si sa isi impuna stilul in celelalte genuri literare.
  2. Perioada de maturitate: Aceasta marcheaza momentul in care incepe sa compuna piesele sale cele mai cunoscute si indragite, precum Hamlet, Othello, Macbeth, Romeo si Julieta sau Visul unei nopti de vara. Lucrarile abordeaza teme precum tradare, destin sau razbunare.
  3. Perioada tarzie: In ultimii ani de viata, Shakespeare se apleaca spre drame romantice si traditionale, cu o viziune umanista si eliberata. Printre piesele sale din aceasta perioada se numara: Pericles, Contele de Winter si Furtuna*.

Legatura cu cinematografia

Piese si poezii ale lui Shakespeare au inspirat numeroase ecranizari si au influentat puternic lumea cinematografiei, inca din timpurile primei aparate de filmat. Cateva exemple notabile includ:

  • Romeo si Julieta (1968), regizat de Franco Zeffirelli
  • Hamlet (1990), regizat de Franco Zeffirelli
  • Othello (1995), regizat de Oliver Parker
  • Macbeth (2015), regizat de Justin Kurzel
  • Regele Lear (2018), regizat de Richard Eyre

Viata personala a lui William Shakespeare

Din pacate, nu se cunosc foarte multe detalii despre viata personala a lui Shakespeare, deoarece acesta s-a bucurat de anonimat intr-un anumit fel. Cu toate acestea, se stie ca a murit la 23 aprilie 1616, in Stratford-upon-Avon, acelasi oras in care s-a nascut. A fost inmormantat in curtea Bisericii Sfanta Treime, unde i s-au ridicat un monument si un epitaf; pe acesta din urma se poate citi: „Sa se blesteme omul care va tulbura oasele mele”.

In final, William Shakespeare este un veritabil geniu al literaturii, a carui opera a influentat in mod incontestabil lumea teatrului si a cinematografiei. Geniul sau dateaza din secolele trecute, dar patina sa ramane nestirbita. Biografia sa, cariera, averea si relatiile destul de controversate l-au modelat pe personajul enigmatic care a reusit sa cucereasca lumea cu spirit, poezie si forta.