Michael Jackson: Impactul unui rege al muzicii asupra cinematografiei

Michael Jackson: Impactul unui rege al muzicii asupra cinematografiei

Biografie

Nascut pe data de 29 august 1958 in Gary, Indiana, SUA, Michael Jackson a fost un cantaret, compozitor si actor extrem de talentat si influent in lumea muzicii si a cinematografiei. Din copilarie, a aratat un interes deosebit pentru muzica si a inceput sa se alature fratilor sai in trupa de familie numita The Jackson 5. A lovit faima in 1964 cu acest grup, iar de la acel moment, cariera sa nu a mai intampinat decat ascensiune.

Avere si succese comerciale

Michael Jackson a fost nu numai un artist extrem de talentat, ci si un adevarat antreprenor. Averea sa este estimata la aproximativ 2 miliarde de dolari acumulate pe parcursul carierei de peste 40 de ani. Printre succesele sale comerciale se numara:

 • Vanzari record ale albumelor sale: Thriller (1982) este cel mai bine vandut album al tuturor timpurilor;
 • Numeroase colaborari cu alte vedete ale muzicii, cum ar fi Paul McCartney, Freddie Mercury si Diana Ross;
 • Lansarea unui parc tematic Neverland, inspirat de povestea lui Peter Pan, in 1988;
 • Aparitii frecvente in reclame si sponsorizari, cum ar fi cele cu Pepsi si Sony.

Relatii

Michael Jackson a avut de-a lungul anilor mai multe relatii notorii, dar cele mai cunoscute sunt cele trei casatorii ale sale:

 1. Prima casatorie a avut loc in 1994 cu Lisa Marie Presley, fiica mai mare a legendarului cantaret Elvis Presley. Casatoria a durat doar doi ani, desi cei doi au ramas in continuare prieteni.
 2. In 1996, cantaretul s-a casatorit cu asistenta medicala Deborah Rowe, cu care a avut doi copii: Michael Jr. si Paris-Michael Katherine. Cei doi au divortat in anul 1999.
 3. In 2002, Jackson s-a casatorit cu un om de afaceri arab anonim, dar relatia a durat doar cateva luni; pana atunci, niciun copil nu a rezultat din aceasta legatura.

Premii si recunoastere

De-a lungul carierei sale stralucitoare, Michael Jackson a castigat nenumarate premii si recunoasteri, dintre care se remarca:

 • 13 Premii Grammy, inclusiv pentru "Albumul anului" si "Inregistrarea anului";
 • 26 Premii American Music Awards – cel mai mare numar castigat de un artist in decursul unei singure editii de premii;
 • Vanzari de peste 350 de milioane de discuri si single-uri la nivel global, inregistrate in timpul vietii sale;
 • Inductia in Rock and Roll Hall of Fame de doua ori: in 1997 ca membru al The Jackson 5 si in 2001 ca artist solo.

Cariera in film si televiziune

Desi este in primul rand cunoscut ca un star pop, Michael Jackson a avut si o cariera de succes in lumea filmului si a televiziunii. Printre proiectele sale cele mai cunoscute se numara:

 1. The Wiz (1978): Un remake muzical al clasicului "Wizard of Oz", in care Jackson a interpretat rolul Omului de Tinichea. Filmul a inregistrat recenzii mixte, dar a fost inceputul colaborarii sale cu producatorul Quincy Jones, care avea sa il ajute sa se consacre in industria muzicala.
 2. Thriller (1983): Un scurtmetraj de 14 minute, inspirat din clipul muzical al piesei omonime a lui Jackson, care si-a asigurat un loc in istoria filmului datorita coregrafiei sale revolutionare si a efectelor speciale de ultima ora.