Wentworth Miller: Cariera și rolurile remarcabile ale actorului

Wentworth Miller: Cariera si rolurile remarcabile ale actorului

Wentworth Miller, nascut pe 2 iunie 1972 in Chipping Norton, Oxfordshire, Anglia, este un actor american de origine britanica. A crescut in Brooklyn, New York, si a inceput sa cocheteze cu teatrul in liceu, inainte de a studia literatura la prestigioasa universitate Princeton. A fost parte a grupului de teatru Colonial Club si a participat in mai multe spectacole, cum ar fi „The Crucible” si „Arabian Nights”.

Dupa absolvire, Miller a lucrat in productii de televiziune si film inainte de a primi primul sau rol important in serialul de televiziune „Dinastia Govrila”, in 1998. Miller a devenit un nume cunoscut datorita rolului sau principal in serialul de succes „Prison Break” (2005-2017).

Avere

Wentworth Miller are o avere estimata la aproximativ 4 milioane de dolari. Aceasta suma provine in principal din salariul sau consistent primit pentru rolurile din „Prison Break”, dar si sentimentelor de revansa si veniturilor publicitare. De-a lungul anilor, Wentworth a fost imaginea unor marci de renume, precum Fila si Gap.

Relatii

Wentworth Miller este deschis in legatura cu orientarea sa sexuala si se identifica drept gay. Cu toate astea, aflam ca acesta a reusit sa isi mentina viata personala departe de ochii presei. Pana acum lucrurile sunt incerte cu privire la relatiile lui si daca are un partener.

Premii

De-a lungul carierei sale, Wentworth Miller a fost nominalizat si a castigat numeroase premii, printre care:

 • Premiul Saturn (Cea mai buna performanta a unui actor intr-un serial de televiziune) – „Prison Break” (nominalizat, 2006)
 • Golden Globe (Cel mai bun actor intr-un serial de televiziune) – „Prison Break” (nominalizat, 2006)
 • Premiul Teen Choice (Cel mai bun actor intr-un serial de actiune/aventura) – „Prison Break” (nominalizat, 2006 si 2007)
 • Premiul Bravo Otto (Cel mai bun actor) – „Prison Break” (castigator, 2007)

Cariera

Inainte de a deveni cunoscut in rolul lui Michael Scofield din „Prison Break”, Miller a avut aparitii in seriale populare precum „Buffy the Vampire Slayer” (1999), „Time of Your Life” (1999) si „ER” (2000). A interpretat si roluri in filme precum „Underworld” (2003) alaturi de Kate Beckinsale si filmul „The \Human Stain” (2003) alaturi de Anthony Hopkins si Nicole Kidman.

Wentworth Miller a avut o cariera de succes si in domeniul scenaristicii, aparand pe Lista Neagra (Black List) a Hollywood-ului in 2010 cu scenariul sau intitulat „Stoker”. Filmul a fost produs in 2013 cu Nicole Kidman si Mia Wasikowska in roluri principale.

Viata personala

Wentworth este un activist si sustinator al drepturilor LGBT, fiind el insusi homosexual. A fost de asemenea deschis in legatura cu problemele sale de sanatate mentala, inclusiv depresia si anxietatea. Miller a impartasit in 2016 ca a incercat sa se sinucida in adolescenta, inainte de a-i fi clar orientarea sexuala.

Miller a luptat de asemenea si cu probleme de greutate si imagine de sine pe parcursul vietii sale, recunoscand deschis ca mancatul compulsiv a fost una dintre modalitatile prin care a incercat sa faca fata anxietatii si depresiei.

Familie

Wentworth Miller provine dintr-o familie de origine diversa. Tatal sau, Wentworth Earl Miller II, este afro-american cu radacini englezesti si jamaicane iar mama sa, Joy Marie Palm, este americana de origine rusa, siriana, olandeza si franceza.

De asemenea, actorul are si doi frati mai mici, Gillian si Leigh.

Filme in care a jucat

Selectia celor mai cunoscute si apreciate filme si seriale TV in care a aparut Wentworth Miller include:

 1. „Prison Break” (2005-2017)
 2. „The Last Man on Earth” (2015)
 3. „The Flash” (2014-2018)
 4. „Legends of Tomorrow” (2016-2018)
 5. „DC’s Legends of Tomorrow” (2016-2018)
 6. „Stoker” (2013, scenarist)
 7. „Resident Evil: Afterlife” (2010)
 8. „Underworld” (2003)
 9. „The Human Stain” (2003)

In cele din urma, Wentworth Miller a demonstrat de-a lungul carierei sale ca este un actor talentat si versatil care si-a lasat impactul in industrie prin rolurile sale memorabile si prezenta carismatica pe ecran. Pretuind intimitatea si folosindu-si platforma pentru a promova drepturile LGBT, Miller este o sursa de inspiratie destinata succesului si implicarii sociale pentru multi.