The Last of Us – PS3

Despre The Last of Us: Un joc post-apocaliptic pentru PS3

The Last of Us este un joc video de aventura si actiune dezvoltat de Naughty Dog si publicat de Sony Computer Entertainment. Lansat in anul 2013 pentru consola PlayStation 3 (PS3), The Last of Us a reusit sa impresioneze atat criticii, cat si jucatorii, datorita povestirii captivante si gameplay-ului profund si provocator. Actiunea jocului se desfasoara intr-un univers post-apocaliptic, in care o pandemie globala a transformat majoritatea populatiei din SUA in creaturi asemanatoare zombie. In acest decor sumbru, jucatorii ii urmaresc pe Joel, un barbat dureros de afectat de pierderea familiei, si Ellie, o adolescenta extrem de matura pentru varsta ei, in incercarea lor de a supravietui intr-o lume dezlantuita.

Povestea intriganta si personajele memorabile

Punctul forte al jocului The Last of Us este fara indoiala povestea fascinanta si plina de emotie, care urmareste traseul celor doi protagonisti pe parcursul a unui an in care trebuie sa infrunte atat creaturile (denumite „infected”) (extern link ), cat si bandele periculoase si alte pericole ale post-apocalipsei.

De-a lungul acestei aventuri, Joel si Ellie (voce in joc data de celebrii Troy Baker si Ashley Johnson) formeaza o legatura puternica si emotionala, care este bine construita si convingatoare datorita dialogurilor bine scrise si interpretarii extraordinare a actorilor de voce. Fiecare personaj are propria poveste de durere si pierdere, astfel incat jucatorii se pot identifica cu ei si se pot ingrijora sincer de soarta lor.

Gameplay complex si provocator

Mecanica de joc in The Last of Us este la fel de impresionanta ca si povestirea si personajele. Jucatorii trebuie sa se lupte cu numeroase creaturi infectate si bandele umane periculoase, folosindu-se de o gama larga de arme si abilitati. Spre deosebire de alte jocuri de actiune, aici, resursele sunt limitate si trebuie utilizate cu intelepciune.

Trebuie sa alegeti intre abordarea directa si confruntarea violenta, sau strategiile mai discrete, ghidandu-va dupa miscarea inamicilor si exploatarea mediului imprejurator. De asemenea, avand in vedere ca Joel nu se poate vindeca rapid sau intoarce timpul ca in alte jocuri, deciziile pe care le luam in joc pot avea consecinte serioase asupra progresului nostru inainte. Astfel, utilizatorii au posibilitatea sa exploreze noi strategii si sa isi determine propria aventura.

Gameplay-ul plin de tensiune si inovatii este unul dintre punctele care au consacrat The Last of Us ca una dintre cele mai mari realizari ale industriei gaming.

Mediul artistic si atmosfera sumbra

Grafica si sunetul jocului sunt de asemenea remarcabile, contribuind la crearea unei atmosfere sumbre si realiste. Orasele si peisajele abandonate sunt minutios detaliate, iar schimbarile sezoniere adauga o nota de varietate si dinamism mediului. Ca trecere in revista al aspectelor deosebit de impresionante ale acestui titlu, nu trebuie sa treacem cu vederea nici coloana sonora superba compusa de Gustavo Santaolalla.

Recunoasterea criticilor si succesul comercial

Toate aceste elemente au contribuit la consacrarea The Last of Us ca un joc de referinta pentru PS3 si mai tarziu pentru PS4 (versiunea remasterizata). Titlul a castigat numeroase premii si a fost laudat in recenzii si analize de jurnalisti de specialitate si jucatori deopotriva. Cu toate acestea, succesul si valoarea sa nu au fost masurate doar in premii, ci si in impactul pe care l-a avut asupra comunitatii pasionatilor de gaming.

Pana in prezent, The Last of Us s-a vandut in peste 20 de milioane de copii, primind nota maxima in peste 50 de publicatii diferite. Acesta este cu siguranta un joc indispensabil pentru toti fanii consolii PlayStation 3 si celor pasionati de genul horror survival si aventura.

Impactul The Last of Us asupra jocurilor video si adaptarea sa intr-un serial

Consecintele de lunga durata ale The Last of Us in industria gaming nu se limiteaza doar la premii si vanzari. Jocul a atras atentia si a inspirat studiourile de dezvoltare a jocurilor sa se concentreze pe crearea de povesti puternice si personaje complexe intr-o lume de joc imersiva. O astfel de incurajare poate fi observata in titluri ulterioare de succes, cum ar fi The Last Guardian, Death Stranding si Horizon: Zero Dawn.

Influenta acestui joc nu se opreste nici aici, recent s-a anuntat producerea unui serial HBO bazat pe The Last of Us, care promite sa aduca pe micul ecran toata emotia si intensitatea jocului original. Acesta demonstreaza o data in plus ca The Last of Us a reusit sa cucereasca inimile jucatorilor din intreaga lume si sa isi castige un loc de onoare in istoria lumii Reddit gaming.