Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots – PS3

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots – PS3

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots este un joc de actiune si aventura dezvoltat de Kojima Productions si publicat de Konami. Lansat pentru prima data pe consola Playstation 3 (PS3) in anul 2008, acest joc a redefinit seria Metal Gear Solid si a stabilit un nou standard pentru jocurile de tip stealth.

Povestea jocului

Actiunea din Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots are loc in anul 2014, la cinci ani dupa evenimentele din Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty. Dupa ce se imprastie zvonul ca un nou Metal Gear e pe cale sa fie dezvoltat, protagonistul seriei, Solid Snake, revine in actiune pentru a investiga si a dezamorsa situatia.

Snake este insa batranit prematur de cauza efectelor clonarii si isi ia numele de Old Snake. In noi aventurile sale, el trebuie sa lupte impotriva organizatiei militare private Liquid Ocelot, condusa de nimeni altul decat dublul sau – Liquid Snake.

Pe parcursul jocului, personajul principal descopera un complot mult mai amplu si ambitios, care implica utilizarea celor mai avansate tehnologii pentru controlul militar, politic si economic la nivel global.

Personajele din joc

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots prezinta o serie de personaje cunoscute si noi:

  • Solid Snake / Old Snake: Protagonistul seriei, acum barmanit prematur datorita efectelor clonarii.
  • Liquid Snake: Fratele geaman al lui Solid Snake si liderul organizatiei militare private Liquid Ocelot.
  • Hal ‘Otacon’ Emmerich: Un hacker retras care isi pune cunostintele la dispozitie pentru a ajuta in lupta impotriva organizatiilor militare private.
  • Meryl Silverburgh: Membra in echipa speciala de lupta impotriva terorismului, ce se reintalneste cu Snake dupa evenimentele din Metal Gear Solid.
  • Raiden: Un fost copil soldat transformat in ninja cyborg, care ajuta in dezamorsarea situatiei Metal Gear.
  • Campbell: Fost colonel al lui Snake si mentor al lui Otacon, care isi pune relatiile politice la dispozitie pentru sprijin.

Gameplay si mecanici

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots a redefinit mecanica de joc stealth prin introducerea camuflajului optic numit „OctoCamo” si a sistemului de acoperire context-sensibil. Aceste inovatii permit jucatorilor sa se adapteze la diferitele mediuri si sa-si piarda urma prin amestecul in mediul inconjurator.

In Metal Gear Solid 4, arma principala a lui Snake este Mk. II, un dispozitiv de spionaj si suport de basa controlat de la distanta, care poate detecta inamici, patrunde in zone inchise si interactioneaza cu obiecte.

Grafica si atmosfera

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots este cunoscut pentru grafica sa impresionanta, caracterizata de detalii vizuale realiste si design-ul sofisticat al personajelor si mediului. Atmosfera jocului este intarita prin folosirea unor efecte de iluminat si particule avansate, precum si a unui soundtrack captivant.

Jocul exploraaza teme precum consecintele razboiului modern si influenta corporatiilor asupra conflictelor armate, creand in acelasi timp un univers fascinant si antrenant pentru jucatori.

Receptie si premii

La lansare, Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots a fost extrem de apreciat de critici si jucatori deopotriva. A primit note inalte pentru grafica, poveste, personaje si gameplay de la publicatii precum IGN, GameSpot si Eurogamer.

De asemenea, a castigat numeroase premii si distinctii, printre care Game of the Year si Best PS3 Game din partea Spike TV Video Game Awards si Game Developers Choice Awards. Jocul a vandut peste 6 milioane de unitati in lumea intreaga.

Editii speciale si colectionare

Pe langa editia standard a jocului, Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots a avut si o editia de colectionar, care includea un Blu-ray cu inregistrari video despre dezvoltarea jocului si interviuri cu creatorul, Hideo Kojima. De asemenea, au fost lansate si editii speciale care contineau figurine metalice ale personajelor principale.

In concluzie, Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots este un joc de exceptie care face mandrie seriei Metal Gear Solid si consola PS3. Acesta a stabilit un nou standard pentru jocurile de tip stealth si a captat atentia jucatorilor si criticii deopotriva prin povestea sa captivanta, personajele memorabile si gameplay-ul revolutionar.

Apartenenta in acest articol:

  1. Official Metal Gear Solid 4 Website (Konami)
  2. Metal Gear Solid Series Official Website