Horizon Zero Dawn – PS4

Horizon Zero Dawn – PS4

Un nou inceput pentru genul RPG

Horizon Zero Dawn reprezinta o evolutie si un punct de referinta pentru genul de jocuri RPG. De la grafica impresionanta la o poveste captivanta si modul unic de joc, Horizon Zero Dawn este cu siguranta un titlu pe care nu trebuie sa-l ratezi daca esti posesor de consola PS4.

Desfasurat intr-un viitor post-apocaliptic in care natura a revenit la stapanire, Horizon Zero Dawn ne pune in pielea unei tinere numite Aloy, care are sarcina de a dezlega misterele acestei lumi pline de roboti, triburi si tehnologie advanceda.

Jocul a fost dezvoltat de catre Guerrilla Games si a fost lansat in 2017, reusind sa impresioneze jucatorii si criticii deopotriva.

Povestea lui Aloy

Povestea lui Aloy este una complexa si emotionanta, care se desfasoara pe parcursul a zeci de ore, iar prin intermediul ei aflam despre trecutul personajului principal, despre tribul in care a crescut si despre modul in care acestea au fost influentate de masinariile misterioase care bantuie in Horizon.

Aloy este un personaj puternic si inteligent, cu care jucatorii se simt usor atrasi, mai ales datorita faptului ca se confrunta cu diferite situatii in care personajul ii va lasa la alegere daca doreste sa reactioneze violent sau sa apeleze la diplomatie pentru a depasi provocarile.

Gameplay si mecanici

Lumea deschisa

Mecanicile de lume deschisa sunt punctul forte al jocului Horizon Zero Dawn. Jucatorul are la dispozitie o harta uriasa in care se poate explora liber, avand o serie de activitati pe care le poate indeplinii:

 • Investigarea locatiilor abandonate
 • Descoperirea a numeroasele "cauldrons" – fabrici ale masinariilor
 • Eliminarea a diferitelor masinarii si cautarea a pieselor pentru a imbunatati echipamentul

Sistemul de lupta

Sistemul de lupta din Horizon Zero Dawn este unul deep si caracteristic jocului. Aloy are la dispozitie o serie de arme si tehnici care ii permit sa lupte eficient impotriva diferitelor masini care populeaza lumea din joc, sau chiar impotriva altor oameni din triburi rivale.

Cum luptele sunt principala mecanica de joc, acestea sunt complexe si bine puse la punct. Aloy trebuie sa tina cont de urmatoarele aspecte atunci cand se lupta:

 • Scanarea masinilor pentru a identifica punctele slabe
 • Utilizarea diferitelor tipuri de arme adecvate tipului de inamic (arc, lance, etc.)
 • Adoptarea unor strategii de lupta specifice tipului de inamic sau situatiei in care se afla

Cresterea si dezvoltarea personajului

Pe masura ce jucatorul avanseaza in joc, el poate imbunatati si dezvolta abilitatile lui Aloy. Aceasta isi poate imbunatati abilitatile pe parcursul a trei ramuri:

 1. Prowler – abilitati de agilitate si stealth
 2. Brave – abilitati de lupta cu armele distanta si manuirea diferitelor arme
 3. Forager – abilitati de a crea obiecte utile in lupta si culegerea de resurse

Grafiica si sunet

Horizon Zero Dawn este recunoscut pentru grafica sa superioara si pentru coloana sonora captivanta. Mediul in care se desfasoara jocul este incarcat de detalii, iar intreaga experienta vizuala si artistica este una remarcabila.

Efecte vizuale de exceptie

Pe langa detaliile si calitatea grafica, Horizon Zero Dawn ofera si o serie de efecte vizuale de exceptie, precum:

 • Iluminarea naturala si realistica
 • Efecte de vreme dinamica si spectaculoasa

Coloana sonora si efectele sonore

Coloana sonora a jocului este potrivita cu atmosfera si te tine la curent cu evenimentele care se intampla in lumea lui Horizon. De asemenea, efectele sonore ale masinariilor si ale luptelor sunt reusite, facand ca intreaga experienta auditie sa fie una placuta.

Expansiunea Frozen Wilds

In noiembrie 2017, cei de la Guerilla Games au lansat expansiunea Frozen Wilds pentru Horizon Zero Dawn. Aceasta adaugire ii ofera lui Aloy si jucatorilor o noua zona de explorat, un nou stil de lupta si o serie de obiecte si recompense noi de obtinut.

Frozen Wilds adauga, de asemenea, noi quest-uri si poveste, legate de zona in care se desfasoara actiunea. In acest mod, experienta de joc devine si mai bogata si atragatoare pentru cei care doresc sa afle mai multe despre lumea in care traieste Aloy.

Un titlu unic care merita jucat

Horizon Zero Dawn este un joc complex si unic, plin de aventuri, lupte si mistere de dezvaluit. Atingand perfectiunea in ceea ce priveste gameplay-ul, grafica si povestea oferita, titlul reprezinta o adevarata capodopera pe PS4.

Daca nu ai avut inca ocazia sa intri in lumea lui Aloy, iti recomand cu caldura sa nu mai astepti si sa te alaturi acesteia in lupta ei pentru supravietuire, afland astfel misterele care pandesc la orice colt.