Taika Waititi: Cuvinte, Umor și Viziune în Scrierile și Filmografia Regizorului

Taika Waititi: Cuvinte, Umor si Viziune in Scrierile si Filmografia Regizorului

Taika Waititi

Taika Waititi, cunoscut si sub numele de Taika Cohen, s-a nascut pe 16 august 1975 in Wellington, Noua Zeelanda. Este un actor, scenarist, regizor si producator de succes, cunoscut in special pentru lucrarile sale in genul comediei. Este de origine maora din partea tatalui si rusa-evreiasca din partea mamei. Inca din copilarie, Waititi a fost atras de lumea artei si a jucat in piese de teatru in timpul anilor de scoala si universitate.

Cariera lui Taika Waititi

Cariera lui Taika Waititi a inceput in teatrul de comedie, fiind implicat in spectacole in Noua Zeelanda si in strainatate. Ulterior, a trecut la productii cinematografice, unde a scris si a regizat primele sale scurtmetraje si lungmetraje.

Printre filmele notabile in care a fost implicat Taika Waititi se numara:

  • Eagle vs Shark (2007)
  • Boy (2010)
  • What We Do in the Shadows (2014)
  • Hunt for the Wilderpeople (2016)
  • Thor: Ragnarok (2017)
  • Jojo Rabbit (2019)
  • Nga Hau e Wha (2020) – un film in limba maora

Primii ani si scurtmetrajele

De-a lungul anilor, Waititi a realizat numeroase scurtmetraje care i-au asigurat intrarea in industria cinematografica. Printre cele mai apreciate scurtmetraje regizate de el se numara „Two Cars, One Night” (2004), care a fost nominalizat la premiile Oscar pentru cel mai bun scurtmetraj in acelasi an, si „Tama Tu” (2005), care prezinta un grup de soldati maori in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Lungmetraje si albume solo

Dupa succesul scurtmetrajelor, Taika Waititi s-a concentrat asupra regiei si scenaristicii pentru filmele sale. Primul sau lungmetraj, „Eagle vs Shark” (2007), a fost o comedie romantica neconventionala care a adus un suflu de originalitate in gen. A urmat „Boy” (2010), un film biografic care prezinta viata unui copil maor in anii ’80. Filmul a fost bine primit in Noua Zeelanda, stabilind un record de incasari de box-office.

Mai tarziu, a colaborat cu Jemaine Clement, colegul sau din trupa de improvizatie, in producerea filmului „What We Do in the Shadows” (2014). Filmul este o comedie in format de mockumentary care exploreaza viata unor vampiri care locuiesc impreuna intr-o casa din Wellington.

Cel mai recent succes al sau a fost cu „Jojo Rabbit” (2019), un film in care Waititi a regizat, scris si jucat, avand rolul lui Adolf Hitler. Filmul este o satira despre nazism si ura impotriva evreilor vazute prin ochii unui copil german. Pentru acest film, Taika Waititi a primit Premiul Oscar pentru Cel mai bun scenariu adaptat.

Averea lui Taika Waititi

Potrivit site-ului Celebrity Net Worth, averea lui Taika Waititi este estimata la aproximativ 23 de milioane de dolari. Averea sa provine in principal din activitatea sa in industria cinematografica, atat in postura de regizor si scenarist, cat si in cea de actor si producator.

Viata personala a lui Taika Waititi si relatiile sale

Waititi a avut o relatie cu regizoarea Chelsea Winstanley, cu care s-a casatorit in 2011. Impreuna au avut doua fiice, dar au inaintat actele de divort in 2018. Waititi a fost recent surprins in compania actritei Rita Ora, alimentand zvonurile legate de o posibila relatie intre cei doi.

Familia lui Taika Waititi

Mama lui Taika Waititi, Robin Cohen, este o profesoara si scriitoare talentata, in timp ce tatal sau, Taika Waititi Sr., este un artist maor care a avut un impact semnificativ asupra culturii maore. Waititi are si un frate mai mare, Jo Randerson, care este un autor si dramaturg recunoscut in Noua Zeelanda.

Viziunea artistica a lui Taika Waititi

Una dintre caracteristicile remarcabile ale filmelor lui Taika Waititi este umorul sau deosebit si capacitatea de a imbina comedia cu teme profunde si emotionale. Waititi este adeseori laudat pentru abordarea sa originala si creativa in ceea ce priveste stilurile si genurile de filme si pentru punerea sa in scena a unor personaje fascinante si complexe.

In plus, Waititi a aratat in repetate randuri interesul sau de a aduce cultura maora in prim plan in operele sale si de a promova diversitatea in industria cinematografica. Aceasta este evidenta nu doar in filmele sale precum Boy sau Nga Hau e Wha.