Vasile Alecsandri: Profilul poetului si dramaturgului roman
Vasile Alecsandri s-a nascut pe 21 iulie 1821 in Bacau, Moldova, una din cele doua principate romanesti, intr-o familie instarita de boiernasi. A avut o copilarie plina de emotii si aventuri, in care a fost crescut in apropierea naturii si a folclorului national. Primele lui educatiei au fost oferite in mare parte de catre mama si sora sa – de la care a mostenit pasiunea pentru literatura si arta – si de un preceptor austriac, iar mai apoi a urmat cursurile Colegiului National Sfantul Sava in Bucuresti.
Avere
Ca membru al unei familii instarite, Alecsandri a avut acces la o educatie de inalta calitate si la diferite oportunitati de dezvoltare in domeniile literare si artistice. Cu toate acestea, averea lui nu trebuie sa fie privita doar in sensul material, ci si in ceea ce priveste cunostintele, experientele si prieteniile pe care le-a acumulat de-a lungul vietii.
Relatii
Vasile Alecsandri a avut o viata privata interesanta si plina de enigme. De-a lungul vietii sale, a avut o serie de idile si relatii, cel mai probabil si datorita faptului ca era o persoana atractiva, seducatoare si cuceritoare. Cea mai cunoscuta relatie a lui Alecsandri a fost sau Paulina Lucasievici, cu care s-a casatorit in 1862.
Premii
Vasile Alecsandri a primit numeroase premii si distinctii pentru activitatea si contributiile sale in literatura si teatru. Un moment important a fost acordarea premiului „Ion Heliade Radulescu” pentru dramele sale, in 1850. De asemenea, Academia Romana l-a ales ca membru in anul 1879 si director in 1896. Alecsandri a fost, de asemenea, decorat cu Ordinul Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce si cu Ordinul Coroana in grade inalte.
Cariera
Vasile Alecsandri a avut o cariera impresionanta in literatura, teatru si diplomatie. A debutat in domeniul literar cu publicarea poeziilor sale in revistele timpurilor, capatand faima si apreciere pentru stilul sau usor si spontan, reprezentativ pentru Miscarea pasoptista din perioada romantica. A fost una din vocile importante in promovarea ideii de unitate nationala si in consolidarea identitatii culturale romanesti, indeoproape cooperand cu mari personalitati literare din a doua jumatate a secolului XIX, precum Mihail Kogalniceanu, Alexandru Odobescu si Ion Luca Caragiale.
Unul dintre cele mai importante contributii in cultura romana ale lui Alecsandri a fost descoperirea si valorificarea tezaurului folcloric. El a fost primul scriitor roman care a folosit textele populare in creatiile sale si, impreuna cu alt poet, Vasile Carlova, a colectionat si publicat culegeri de creatii populare originale – proza si versuri. „Poezii populare ale romanilor” este de asemenea un album care merita mentionat, fiind realizat in colaborare cu prima sa sotie, Paulina Lucasievici, si o sursa importanta pentru intelegerea creatiei sale ulterioare in domeniul teatrului.
In 1840, impreuna cu Costache Negruzzi si Mihail Kogalniceanu, Alecsandri a pus bazele primei scene romanesti de teatru, ce avea sa devina ulterior Teatrul National din Iasi. Ca dramaturg, s-a distins prin scrierea de piese in versuri, comedii si drame istorice si sociale, precum „Despot Voda”, „Cozma Racul” sau „Ovidiu”.
Alecsandri a fost si un diplomat de renume, ocupand diverse functii consulare si ministeriale pentru Principatele Romane si apoi pentru Regatul Romaniei, contribuind astfel si in plan politic la eforturile de modernizare si integrare a tarii.
Viata personala
Vasile Alecsandri a fost o personalitate complexa si contradictorie, inrait avanturier si totodata om al legii si al diplomatiei. A trait o viata personala tumultoasa, intretesuta cu relatii si idile, contribuind la formarea unui mit in jurul sau. A avut multe amicitii intense si durable cu scriitori si intelectuali contemporani, intre care carturarul si omul politic Mihail Kogalniceanu, cu care a impartit atat idealurile politice, cat si o pasiune comuna pentru culegerea si publicarea creatiilor populare.
Familie
Vasile Alecsandri provenea dintr-o familie veche de boiernasi moldoveni care s-a implicat activ in viata sociala si politica a Moldovei secolului al XIX-lea. I-a avut alaturi de-a lungul vietii pe parintii, fratii si surorile sale, care i-au sustinut demersurile literare si l-au ajutat sa-si implineasca visurile. Dupa casatoria cu Paulina Lucasievici, Alecsandri a avut o viata de familie destul de privata, inconjurandu-se de familie si apropiati.
Filmele in care a jucat
Desi Alecsandri a trait si a creat inaintea aparitiei cinematografului, creatia sa a avut un impact puternic si influenta asupra teatrului, dar si asupra filmelor. Astfel, numeroase piese de teatru si poeme scrise de Alecsandri au fost aduse ulterior pe ecran, sub forma unor adaptari cinematografice sau televizive. Cateva titluri marcante sunt: „Coana Chirita”, „Horatiu”, „Fantana Blanduziei”.
In acest fel, opera sa a ajuns in secolul al XX-lea, in casele romanilor, ramanand in memoria colectiva si contribuind la consolidarea identitatii nationale.
Intrand in panteonul marilor literati romani si in memoria colectiva, Vasile Alecsandri a jucat un rol vital in cultura si constiinta romaneasca. Prin lucrarile sale diverse si prin personalitatea sa complexa, poetul si dramaturgul s-a remarcat in diferite etape si domenii ale evolutiei culturale si a societatii romanesti din secolul al XIX-lea, contribuind indeosebi la consolidarea si valorificarea mostenirii populare, la definirea identitatii nationale si la apropieri dintre elementele traditionaliste si cele moderne care caracterizeaza cultura romana. Opera sa este astazi un reper pentru pasionatii de literatura si de istorie, atat in tara cat si in strainatate.