Suarez: Cariera și performanțele fotbalistului internațional

Luis Suarez: Cariera si performantele fotbalistului international

Nascut pe 24 ianuarie 1987, in Salto, Uruguay, Luis Alberto Suarez Diaz este un fotbalist uruguayan profesionist, cunoscut in intreaga lume pentru cariera sa sportiva de succes si pentru personalitatea sa controversata. Suarez este casatorit cu Sofia Balbi si au impreuna trei copii. In momentul de fata, Suarez joaca pentru echipa spaniola Atletico Madrid si pentru echipa nationala a Uruguayului.

Cariera si evolutia

Cariera lui Luis Suarez a inceput in 2005, la o echipa locala din Uruguay, Club Nacional de Football. In 2006, Suarez s-a transferat in Europa, la echipa olandeza FC Groningen, unde a jucat un sezon. In 2007, a semnat cu echipa AFC Ajax, unde a jucat pana in 2011, cand a plecat sa joace pentru echipa engleza Liverpool FC.

In perioada petrecuta la Ajax (2007-2011), Suarez a devenit unul dintre cei mai prolifici marcatori din fotbal, fiind inclus de doua ori in a doua echipa a sezonului UEFA si castigand, in 2010, titlul de cel mai bun jucator olandez al anului.

Dupa transferul sau la Liverpool, cariera lui Suarez a continuat sa infloreasca datorita formei sale excelente, fapt ce l-a facut sa fie numit cel mai bun jucator al anului in Premier League in 2014. Totusi, acest succes nu a fost lipsit de momente controversate; in timpul sau la Liverpool, Suarez a fost acuzat de rasism si a fost suspendat de mai multe ori pentru comportament nesportiv.

In 2014, Suarez a trecut la FC Barcelona pentru o suma record de saizeci si cinci de milioane de euro. Aici a facut echipa cu vedetele Lionel Messi si Neymar, creand unul dintre cele mai temute atacuri din istoria fotbalului recent. In perioada petrecuta la Barcelona, Suarez a castigat mai multe titluri, cum ar fi Liga Campionilor, La Liga, Copa del Rey si Supercupa Spaniei. La club a ramas pana in 2020, cand a semnat cu Atletico Madrid.

In plan international, Suarez a jucat pentru echipa nationala a Uruguayului incepand din 2007. Este cel mai bun marcator din istoria echipei nationale, avand in palmares si un titlu de campion al Americii de Sud, Copa America.

Avere

Se estimeaza ca Luis Suarez are o avere de aproximativ 70 de milioane de dolari, in principal datorita contractelor sale foarte mari cu echipele pentru care joaca si a intelegerilor de publicitate cu branduri de renume precum Adidas si Pepsi.

Relatii si viata personala

Luis Suarez este casatorit cu sotia sa, Sofia Balbi, din 2009. Cei doi s-au cunoscut in adolescenta si au impreuna trei copii: Delfina, Benjamin si Lautaro. Cuplul isi petrece mult timp impreuna si frecventeaza evenimente publice ca o familie.

Premii si realizari

Luis Suarez a avut de-a lungul carierei sale numeroase realizari si premii sportive, printre care se numara:

  1. Cel mai bun jucator olandez al anului (2010)
  2. Cel mai bun jucator al anului in Premier League (2014)
  3. Golgheterul Ligii Campionilor (2014)
  4. Golgheterul La Liga (2016)
  5. Cel mai bun jucator al Copa America (2011)

Filmele in care a jucat si alte aparitii

Desi nu este un actor, Luis Suarez a aparut in cateva emisiuni de televiziune si documentare pe tema fotbalului sau vietii sale personale. Printre acestea se numara ”Subete a mi Moto” (2015), un serial inspirat de viata sa si ”Barca Dreams” (2015), un documentar despre FC Barcelona si jucatorii sai.

Familia si viata de familie

Luis Suarez provine dintr-o familie numeroasa, avand sapte frati. Parintii sai, Rodolfo si Sandra, au divortat cand Suarez era mic, iar mama sa l-a crescut alaturi de fratii sai in Montevideo. Familia Suarez a avut o copilarie modesta, iar Luis si-a inceput cariera in fotbal jucand pentru echipa locala Nacional, datorita talentului pe care l-a aratat de mic copil.