Enzo Ferrari: Amintirea legendarului fondator al mărcii auto

Enzo Ferrari: Amintirea legendarului fondator al marcii auto

Enzo Anselmo Ferrari s-a nascut la 18 februarie 1898, in Modena, Italia, si a murit in aceeasi localitate pe 14 august 1988. A fost un antreprenor si pilot de curse recunoscut la nivel mondial. A fondat casa de automobile Scuderia Ferrari prin anii 1929 si a pus bazele industriei auto cu marca Ferrari in 1947. Enzo Ferrari este considerat un pionier in lumea motorsportului, iar marca pe care a creat-o a devenit un simbol mondial al luxului, tehnologiei de varf si elegantei.

Avere

Se estimeaza ca inainte sa moara, Enzo Ferrari a avut o avere de aproximativ 100 de milioane de dolari, datorita succesului pe care Maranello, firma sa, l-a avut de-a lungul anilor. Cu toate acestea, el nu era interesat de bani, ci de pasiunea sa pentru masini si curse.

Relatii

Enzo s-a casatorit cu Laura Dominica Garello Ferrari in 1923, si impreuna au avut un fiu, Alfredo Ferrari, cunoscut sub numele de „Dino”. Dupa moartea Laurei in 1978, Enzo a avut o relatie cu Lina Lardi, cu care a mai avut un copil, Piero Ferrari.

Premii si distinctii

De-a lungul carierei sale, Enzo Ferrari a primit numeroase premii si distinctii, printre care:

  1. Cavaliere del Lavoro in 1952
  2. Chevalier de la Legion d’Honneur in 1961
  3. Leul de Aur la Expozitia de la Bruxelles in 1963
  4. Gold Medal from Modena City in 1968
  5. Grand Officer of the Italian Republic in 1982

Cariera

Inainte de a-si incepe cariera in domeniul automobilelor, Enzo Ferrari a fost interesat de jurnalism si de mecanica. In anul 1918, a lucrat pentru Costruzioni Meccaniche Nazionali (CMN), unde a inceput sa concureze in cursele de automobile. A continuat sa lucreze ca pilot de curse timp de 10 ani, unde a colaborat cu Alfa Romeo. In anul 1929, si-a infiintat propria echipa de curse, Scuderia Ferrari.

Scuderia Ferrari a creat si dezvoltat masini de curse pentru Alfa Romeo si a participat la cursele Grand Prix si la cele de anduranta. In 1947, Enzo a inceput sa construiasca masini de strada sub numele de Ferrari S.p.A si a prezentat prima masina Ferrari, modelul 125 S.

Viata personala si familiala

Enzo Ferrari a avut o viata personala destul de tumultoasa si, de multe ori, invaluita in mister. Dupa nasterea fiului sau Dino, in 1932, el si sotia sa, Laura, s-au mutat intr-o casa din Modena. In anul 1956, fiul sau a murit de la o boala musculara, distrofie musculara progresiva, iar Enzo a fost devastat si s-a concentrat si mai mult pe munca si sa duca la perfectiune firma sa. A continuat sa aiba relatia cu Lina Lardi chiar si dupa moartea sotiei sale, Laura, in 1978.

Piero, fiul rezultat din relatia extraconjugala cu Lina, a avut de asemenea o cariera de succes, lucrand alaturi de tatal sau la Ferrari. In momentul de fata, Piero detine 10% din actiunile Ferrari si este vicepresedintele companiei.

Filmele in care a jucat Enzo Ferrari

Desi Enzo Ferrari nu a fost un actor, au existat cateva filme si documentare in care el a fost interpretat sau care au prezentat viata sa pasionata si cariera impresionanta:

  1. „Ferrari: Race to Immortality” (2017) – documentar care prezinta ascensiunea si succesul Scuderia Ferrari in anii ’50
  2. „1: Life on the Limit” (2013) – documentar despre istoria competitiilor Formula 1 in care Ferrari si-a jucat un rol semnificativ
  3. „Michael Schumacher: Legend On & Off Track” (2020) – documentar care prezinta cariera legendarului pilot, Michael Schumacher, care a concurat pentru Ferrari in anii ’90 si 2000.

Enzo Ferrari: O legenda a motorsportului

In concluzie, Enzo Ferrari este omul care a creat una dintre cele mai cunoscute si apreciate marci din lumea automobilelor. Cariera sa marcanta, pasiunea sa pentru motorsport si stilul de viata enigmatic continua sa fascineze generatii intregi. Cu masinile sale care epateaza si in zilele noastre prin design, performanta si eleganta, Enzo Ferrari ramane pentru totdeauna un geniu al industriei auto si un simbol al excelentei in domeniu.