Natalie Portman: Talent și premii în lumea cinematografiei

Natalie Portman: Talent si premii in lumea cinematografiei

Natalie Portman, o actrita talentata si premiata, a captivat audienta cu rolurile sale memorabile intr-o varietate de filme. De-a lungul unei cariere ce se intinde pe mai bine de doua decenii, Portman a jucat in filme de succes, si-a definit imaginea de simbol al talentului in industria cinematografica si a devenit un model de urmat pentru tinerele actrite. In acest articol vom explora biografia, cariera, premiile, relatiile si familia lui Natalie Portman, precum si detalii legate de averea si filmografia sa.

Natalie Portman, nascuta Neta-Lee Hershlag pe data de 9 iunie 1981 in Ierusalim, Israel, a avut o copilarie marcata de dualitatea culturii americane si israeliene. In timp ce mama ei, Shelley Stevens, era originara din Cincinnati, Ohio, tatal ei, Avner Hershlag, era israelian de origine. Familia sa s-a mutat in Statele Unite atunci cand Natalie avea doar 3 ani si ulterior s-au stabilit in Long Island, New York.

Inainte sa debuteze in lumea filmului, Portman nu isi prioriza actoria. In schimb, ea urma o educatie solida si desi era deja cunoscuta ca actrita la nivel international, se pregatea sa mearga mai departe cu educatia sa si sa studieze psihologia la prestigioasa universitate Harvard. Cu toate acestea, povestea sa de succes a inceput cand a fost descoperita intr-o pizzerie de un agent de la varsta de 10 ani. Desi a refuzat initial oferta, argumentand ca nu dorea sa devina actrita, Portman a intrat in cele din urma in lumea cinematografiei, debutand in filmul „Leon: The Professional” (1994), unde a jucat alaturi de Jean Reno si Gary Oldman.

Cariere

Dupa succesul sau in „Leon: The Professional”, Portman si-a continuat cariera in filme de succes, printre care „Heat” (1995), „Beautiful Girls” (1996), si „Everyone Says I Love You” (1996). Totusi, marele ei succes a venit chiar din rolul Padme Amidala in trilogia „Star Wars” (1999, 2002 si 2005), care i-a oferit recunoasterea internationala.

Pe parcursul carierei sale, Portman a urmarit sa ia parte la filme care o provocau ca actrita si aborda probleme sociale importante. Printre acestea se numara: „V for Vendetta” (2005), unde a abordat tema libertatii individuale si puterii statului, sau „Goya’s Ghosts” (2006), care a examinat arta si politicile secolului al XVIII-lea.

In 2010, rolul principal in „Black Swan” al regizorului Darren Aronofsky, i-a adus lui Portman un premiu Oscar pentru Cea mai buna actrita, fiind prima sa victorie la premiile Academiei. In acelasi an, a fost nominalizata si pentru Premiul BAFTA pentru Cea Mai Buna Actrita. Acest rol a fost un punct culminant in cariera sa si un exemplu al talentului ei extraordinar si a pasiunii pentru actorie.

Premii si nominalizari

De-a lungul carierei sale, Natalie Portman a castigat numeroase premii:

 • Premiul Oscar pentru cea mai buna actrita – „Black Swan” (2010)
 • Globul de Aur pentru cea mai buna actrita intr-un film – drama – „Black Swan” (2010)
 • Globul de Aur pentru cea mai buna actrita intr-un film – comedie sau musical – „Closer” (2004)
 • Premiul BAFTA pentru Cea Mai Buna Actrita intr-un Rol Secundar – „Closer” (2004)
 • Premiul Criticilor pentru cea mai buna actrita – „Jackie” (2016)

Acestea sunt doar cateva dintre premiile si nominalizarile pe care Natalie Portman le-a primit de-a lungul carierei sale extraordinare.

Viata personala si familia

În ceea ce priveste viata personala, Natalie Portman s-a casatorit cu coregraful Benjamin Millepied in 2012, dupa ce s-au cunoscut in timp ce lucrau la filmul „Black Swan”. Impreuna au un fiu, Aleph (nascut in 2011), si o fiica, Amalia (nascuta in 2017).

Portman si-a exprimat in mod deschis convingerile sale politice si sociale. Ea este o sustinatoare ferventa a drepturilor animalelor si a mediului, precum si a drepturilor femeilor. De asemenea, a ramas legata de mostenirea sa evreiasca si de conexiunile sale cu Israelul.

Averea lui Natalie Portman

Se estimeaza ca averea lui Portman este de aproximativ 62 de milioane de dolari. In timp ce este cunoscuta pentru angajamentul sau in actorie, ea si-a dezvoltat de asemenea activitati in domeniul modei, devenind imaginea pentru multe branduri de lux, precum si investind in arta si imobiliare.

Filmografie selectiva

Iata cateva dintre filmele notabile in care a jucat Natalie Portman:

 • „Leon: The Professional” (1994)
 • „Star Wars: Episode I – The Phantom Menace” (1999)
 • „Star Wars: Episode II – Attack of the Clones” (2002)
 • „Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith” (2005)
 • „V for Vendetta” (2005)
 • „Goya’s Ghosts” (2006)
 • „Black Swan” (2010)
 • „Jackie” (2016)
 • „Annihilation” (2018)

Natalie Portman demonstreaza talent, pasiune si eleganta in fiecare rol pe care il interpreteaza. Calatoria sa in lumea cinematografica a fost una plina de realizari, iar contributia sa la industria cinematografica va fi pastrata in inimile spectatorilor intotdeauna.