Sergiu Nicolaescu: Contribuția regizorului și actorului în cinematografie

Sergiu Nicolaescu: Contributia regizorului si actorului in cinematografie

Sergiu Nicolaescu a fost unul dintre cei mai importanti regizori si actori romani, care a avut un impact semnificativ in cinematografia din Romania. Aflati mai multe despre viata si cariera acestui talentat creator de film in articolul de mai jos.

Sergiu Nicolaescu s-a nascut pe 13 aprilie 1930 in Targu Jiu, Romania. A crescut intr-o familie pasionata de arta si teatru, care l-a incurajat sa isi urmeze pasiunile. Nicolaescu a studiat la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, unde si-a dezvoltat aptitudinile in regie si actorie, si dupa absolvire a inceput sa lucreze in industria cinematografica.

Averea

Estimarea averii lui Sergiu Nicolaescu este dificila, deoarece in decursul carierei sale a colaborat cu numeroase companii si a contribuit la realizarea a zeci de filme. Cu toate acestea, se estimeaza ca in momentele sale de apogeu, averea lui ar putea fi undeva in jurul catorva milioane de dolari.

Relatii si viata personala

Nicolaescu a fost cunoscut ca un om dedicat carierei sale, insa in viata privata si-a intemeiat o familie. Desi detaliile despre familia lui sunt limitate, se stie ca a fost casatorit de trei ori si a avut doi copii.

In ciuda succesului sau pe plan profesional, Nicolaescu a fost o figura controversata in Romania, fiind implicat in politica, in functie de senator si ca membru al Partidului Democrat. Acest lucru a adus o serie de critici si controverse pe parcursul timpului.

Premii si recunoastere

 • Premiul special al juriului – Festivalul International de Film Karlovy Vary (1985)
 • Premiul special al juriului – Festivalul International de Film Moscova (1987)
 • Trofeul pentru intreaga cariera – American Romanian Academy of Arts and Sciences (2001)
 • Ordinul National „Pentru Merit” in grad de Mare Cruce (2002)
 • Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce (2004).

Cariera in cinematografie

Cariera lui Sergiu Nicolaescu in industria cinematografica a fost prolifica si diversa, lucrand atat ca regizor, cat si ca actor. In total, a regizat peste 60 de filme si a jucat in peste 40, contribuind la cresterea si dezvoltarea cinematografiei romanesti.

Filmele in care a jucat

Sergiu Nicolaescu a inceput sa joace in filme inca din 1962, cu debutul sau in „Strainul”, dar actorul a reusit sa se imparta in mod eficient intre actorie si regie. Iata cateva dintre cele mai importante filme in care a jucat:

 1. Dacii – 1966
 2. Mihai Viteazul – 1970
 3. Cu mainile curate – 1972
 4. Ultimul cartus – 1973
 5. Nemuritorii – 1974

Filmele in care a regizat

Cea mai mare contributie a lui Sergiu Nicolaescu in cinematografie consta in cariera sa de regizor. Printre cele mai de succes si cunoscute filme pe care le-a regizat se numara:

 1. Setea – 1961
 2. Dacii – 1967
 3. Razboiul de Independenta – 1977
 4. Nea Marin miliardar – 1979
 5. Ciuleandra – 1985

Nicolaescu a fost apreciat pentru contributia sa la dezvoltarea filmelor istorice din Romania. Filmele sale au avut rolul de a populariza istoria si cultura romaneasca pe plan international.

Familia

Sergiu Nicolaescu a avut doi copii, pe Arthur, din casnicia sa cu sotia Sergia, si Cristiana Alexandra, pe care a avut-o in timpul casniciei cu Dana, a treia sa sotie.

De ce este important Sergiu Nicolaescu pentru cinematografia romaneasca?

Sergiu Nicolaescu a fost o forta motrice in cinematografia romaneasca, demonstrand ca filmele romanesti pot avea succes pe plan international. Contributia sa la dezvoltarea filmelor istorice a facut ca istoria si cultura romaneasca sa fie cunoscute atat in tara, cat si peste hotare. Nicolaescu a reusit sa lase in urma un important mostenire cinematografica pentru urmatoarele generatii, si ca atare, va ramane in amintirea poporului roman ca unul dintre cei mai importanti creatori de film din istorie.