Sigourney Weaver: Iconul filmelor de acțiune și rolurile sale memorabile

Sigourney Weaver: Biografie

Nascuta Susan Alexandra Weaver, la data de 8 octombrie 1949, in Manhattan, New York, Sigourney Weaver este o actrita americana de renume mondial. Ea a crescut intr-o familie bine-cunoscuta, fiind fiica lui Pat Weaver – presedinte al postului de televiziune NBC – si a actritei engleze Elizabeth Inglis. Sigourney si-a mostenit talentul actoricesc de la mama ei si pasiunea pentru mass-media de la tatal sau.

Sigourney a absolvit The Ethel Walker School in Connecticut inainte de a studia la Sarah Lawrence College. Ulterior, s-a transferat la Stanford University si a obtinut o diploma in literatura engleza in 1972. La scurt timp dupa aceea, si-a continuat studiile la Yale School of Drama, unde a obtinut o diploma in Arte Fine in 1974.

Filmele in care a jucat

Sigourney Weaver a jucat in numeroase filme de succes de-a lungul carierei sale, alaturi de regizori de renume si actori de top. Printre cele mai cunoscute filme ii regasim in:

  • Alien (1979) – Rolul lui Ellen Ripley a transformat-o pe Weaver intr-un icon al cinematografiei si al filmelor de actiune in special.
  • Aliens (1986) – Continuarea la Alien, Weaver a fost nominalizata la Premiul Oscar pentru cea mai buna actrita in rol principal.
  • Gorile in ceata (1988) – Weaver a interpretat rolul Dian Fossey, primatologul care a dedicat mare parte a vietii sale protectiei gorilelor de munte din Africa centrala.
  • Avatari (2009) – Sigourney Weaver a reintalnit regizorul James Cameron in acest film, interpretand rolul doctoritei Grace Augustine.
  • Ghostbusters (1984 si 1989) – Weaver a jucat rolul Dianei Barrett in primele doua filme Ghostbusters si a avut o aparitie speciala in cel de-al treilea film (2016).

Pe langa acestea, Weaver a jucat in filme precum The Year of Living Dangerously (1982), Working Girl (1988), Dave (1993), Copycat (1995), Galaxy Quest (1999) si multe altele.

Cariera si premii

  • Cariera in film a lui Sigourney Weaver a inceput in anii ’70, cu mici roluri in films precum Annie Hall (1977) si Madman (1978).
  • Succesul a venit cu rolul lui Ellen Ripley in seria Alien si a continuat in anii ’80 cu filme precum Ghostbusters si Working Girl.
  • In 1997, a castigat un premiu BAFTA pentru cel mai bun rol secundar in film pentru rolul sau in The Ice Storm.
  • De-a lungul carierei sale, Sigourney a fost nominalizata de trei ori la Premiile Oscar si a castigat doua Globuri de Aur, pentru Gorila in ceata si Working Girl.
  • In anul 2010, Sigourney Weaver a fost distinsa cu un premiu onorific pentru intreaga cariera la Festivalul de Film de la Donostia-San Sebastian.

Viata personala

Sigourney Weaver isi mentine viata personala departe de ochii publicului, dar se stie ca ea este casatorita cu regizorul teatral Jim Simpson de la inceputul anilor ’80. Impreuna au o fiica pe nume Charlotte, care s-a nascut in 1990.

In ceea ce priveste convingerile si interesele personale, Weaver este foarte implicata in cauzele de mediu si protectia animalelor si a fost vorbitoare in cadrul Conferintei Natiunilor Unite pentru Schimbari Climatice in 2006.

Avere

Sigourney Weaver are o avere estimata la aproximativ $50 milioane. Ea a castigat aceasta avere in principal datorita succesului sau in filme si teatru. Este de notat faptul ca, pentru filmul Alien: Rezurrection (1997), Sigourney a castigat un salariu de $11 milioane, fiind in acea perioada printre cele mai bine platite actrite din lume.

In incheiere, putem spune ca Sigourney Weaver este cu adevarat o forta importanta in lumea cinematografiei, reusind sa se mentina in atentia publicului de-a lungul celor aproape cinci decenii de cariera. Iconul filmelor de actiune si cu roluri memorabile, ea este o inspiratie nu numai pentru cele opt milioane de sperante din domeniul cinematografiei, dar si pentru lupta globala in protectia mediului inconjurator si a animalelorsanatatii.