Narcisa Suciu: Sensibilitate și Profunzime în Poezii și Scrieri

Narcisa Suciu: Sensibilitate si Profunzime in Poezii si Scrieri

Narcisa Suciu, una dintre cele mai talentate si apreciate actrite ale momentului, este fara indoiala o personalitate complexa in peisajul cinematografic si artistic romanesc. Talentul sau include nu doar interpretarea unor roluri memorabile in filme si seriale, dar si prezenta sa intr-un domeniu mai putin cunoscut si mai intim: literatura.

Nascuta pe 23 ianuarie 1974 in Oradea, Narcisa Suciu a debutat la o varsta destul de frageda in teatrul oradean, cu momente in spectacole de teatru muzical si drama. Absolventa a Facultatii de Teatru si Radiodifuziune a Universitatii de Arta „George Enescu” din Iasi, ea si-a construit incetul cu incetul o cariera solida in cinematografie si televiziune. De-a lungul timpului, a reusit sa se mentina in topul preferintelor publicului si al criticii, gratie harului sau artistic si a seriozitatii cu care abordeaza atat profesia, cat si viata in general.

Averea si relatiile

Valorificandu-si in mod just talentul si daruirea pentru indeplinirea rolurilor asumate in scena, dar si in cinematografie, Narcisa a reusit sa acumuleze o avere consistenta. Cu toate ca nu sunt disponibile date concrete privind cifrele contractelor sale, putem doar deduce ca aceasta traieste intr-o buna stare materiala, intrucat veniturile provin nu doar din realizarile sale in teatru si film, dar si din aparitiile sale in diverse emisiuni de televiziune si alte proiecte artistice, precum si din vanzarea cartilor pe care le-a publicat.

In ceea ce priveste viata personala si relatiile, Narcisa Suciu s-a mentinut destul de discreta. Chiar si asa, se stie ca este casatorita si are doi copii. Sotul ei a fost intotdeauna un aliat de nadejde si un sprijin moral in toate realizarile sale profesionale.

Premii

Recunoasterea meritelor Narcisei Suciu in domeniul artei a venit si sub forma premiilor. Astfel, de-a lungul carierei sale a obtinut mai multe onoruri, dentre care:

  • Premiul pentru cel mai bun debut intr-un lungmetraj, cu rolul din filmul „Hartia va fi albastra” (atribuit de Asociatia Cineastilor din Romania)
  • Premiul pentru interpretare feminina, cu rolul din „Copilarie la zapada” (acordat de Festivalul „~”, de la Targu-Mures)
  • Premiul pentru interpretare feminina, cu rolul din „Lebada” (acordat de Festivalul National de Dramaturgie Contemporana)

Cu toate ca premiile obtinute pana in prezent nu se rezuma doar la cele mentionate mai sus, acestea sunt un martor clar al talentului Narcisei, fiind si o pilda de perseverenta si daruire in aceasta profesie.

Filme si Proiecte

Narcisa Suciu a jucat in numeroase productii cinematografice, atat lungmetraje, cat si scurtmetraje, dar si in seriale TV. Printre cele mai cunoscute se numara:

  • Hartia va fi albastra (2006) – regia Radu Muntean
  • Weekend cu mama (2009) – regia Stere Gulea
  • Toti copiii domnului (2010) – regia Adrian Popovici
  • Umbre (2014-2019) – serial TV, regia Bogdan Mirica si Igor Cobileanski

Un punct de cotitura in cariera actritei a fost colaborarea cu regizorul Radu Muntean in filmul „Hartia va fi albastra”, care i-a adus nu doar critici favorabile, dar si numeroase propuneri de proiecte viitoare.

Poezii si Scrieri

Mai putin cunoscuta este insa latura de scriitoare a Narcisei Suciu, care a publicat doua volume de poezie sub pseudonimul Esmaralda. Desi nu sta sub lumina reflectoarelor precum cariera sa cinematografica, pasiunea ei pentru scris a devenit evidenta odata cu publicarea acestor volume. Sensibilitatea si profunzimea cuprinse in poeziile sale arata un alt fata a personalitatii sale, una mai intima si de reflectie care completeaza portretul artistei.

Ambasadoarea unor cauze nobile

Narcisa Suciu nu se remarca doar prin carisma, talent si complexitatea rolurilor pe care le-a interpretat, ci si prin implicarea sa in sprijinul unor initiative care promoveaza cauzele nobile. De-a lungul anilor, a fost ambasadoarea unor campanii dedicate protejarii mediului, drepturilor copiilor, in educarea mintii pentru un trai sanatos si a unor tabere pentru tinerii care vor sa isi descopere vocatia in zona cinematografiei.

Narcisa Suciu asadar, una dintre personalitatile puternice si incontestabile ale cinematografiei romanesti, demonstreaza convingator ca poate juca pe mai multe planuri, inclusiv pe cel al artei literare. Succesul ei in continuare nu poate fi pus in discutie si este un semnal ca putem avea asteptari inalte de la aceasta artista talentata, matura si complexa in viitor.