Moarte la Venetia – Thomas Mann (Germania)

Moarte la Venetia – Thomas Mann (Germania)

Despre Thomas Mann si opera sa – Moarte la Venetia

Thomas Mann (1875-1955) este un scriitor german, a carui opera sa literara a cucerit inimi prin contemplarea problemelor filosofice si morale ale umanitatii. Singurul sau roman, Moarte la Venetia (1912) a devenit o capodopera a literaturii universale si a primit Premiul Nobel pentru Literatura in 1929.

Creatia lui Thomas Mann – „Moarte la Venetia”

Moarte la Venetia este o opera apasatoare si cuprinzatoare despre iubire si moarte, o piata tragica a iubirii urate si patimii nestavilite. Intriga se petrece pe insula Venetia, Italia, in anii 1880. Naratorul intervine si face comentarii despre vietuitoarele insulei, care arata intr-un mod simbolic prezenta mortii.

Personajele dece in opera lui Thomas Mann

Principalii personaje ai romanului Moarte la Venetia includ:

  • Gustav von Aschenbach – Un celebr scriitor german in varsta care este mai presus de orice placere mondana. Acesta ajunge sa viziteze Venetia la sfatul prietenului sau, ratacindu-se in labirintul venetian si explorand farmecul unitatii.
  • Tadzio – Un tanar extrasul slav, care soseste in Venetia la canicula cu familia sa. Tadzio devine imediat obiectul interesului lui Aschenbach si al subjugarii sale.
  • Protosul – Servitorul lui Aschenbach, care ii sopteste in ureche cat de nociv este climatul pentru el.
  • Directoarea pensionului – Femeia care se ocupa de turisti in pensionul unde s-a cazat Aschenbach.

Simbolism si teme in opera lui Thomas Mann

Thomas Mann a inclus multe simboluri si teme in romanul sau. Starea tiranica a locatarilor nervosi prinsi in focul caniculei si furtuna de apa, ce spala murdaria apei si a paradisului artificial din Venetia, sugereaza prezenta Mortii. Orice personaj si figura din opera simbolizeaza fie iubirea irealizabila a lui Aschenbach pentru Tadzio, fie umbra destinului inevitabil pe care aceasta iubire o aduce in intuneric.

Stilul lui Thomas Mann – „Moarte la Venetia”

Moartea la Venetia a fost scrisa in stilul modernismului. Autorul comunica sentimentele sale intime despre relatiile si inselatoriile viului. Subiectul delicat, intalnirea dintre Aschenbach si Tadzio, abordat in stil eliptic, este evitat in mod direct, tratarea lor fiind prelungita si subtila. Personajele sunt adesea vazute printr-o camera de luat vederi care construieste abisul emotional intre ei si punctul lor de vedere.

Locul si momentul in care se petrece romanul – „Moarte la Venetia”

„Moarte la Venetia” se petrece in Venetia, Italia, in vara anilor 1880. Setarile multiple din opera evoca imaginile lui Thomas Mann prin prezenta sa personala in locul legendar. La inceputul romanului, atmosfera este frumoasa si fericita, ceea ce surprinde splendoarea estivala a Veneitiei. Insa, pe masura ce aceasta se schimba in cele din urma in cea mai intortocheata si deprimanta trista a mortii, alegoria ceremoniilor mortii acquire si ea adevarata intensitate.

Descrierea si influenta Operei lui Thomas Mann; Moarte la Venetia

Moarte la Venetia, de Thomas Mann, a atras un Mare interes critic de-a lungul deceniilor. Scrisul lui Mann si-a confirmat faima ca unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului al 20-lea, deoarece abordarea sa demna este aplicata cu eleganta si precizie. El demonstreaza ca nu este nevoie sa se recurga la material obscen prin descrierea relatiei intre Aschenbach si Tadzio. Acesta reuseste sa prezinte latura ascunsa a sentimentelor in mod elegant si harismatic.

Desi nu exista o interpretare lingvistica sau culturala sau precedenti care prefigureaza adevarata natura a relatiei dintre Aschenbach si Tadzio, publicul poate simti puterea subliminala ce provoaca publicul sa inteleaga realitatea. Finalul de-a dreptul tragic, atitudinea morala intelectuala si parabola venetiana a lui Aschenbach sunt o pledoarie convingatoare in favoarea fictiunii.

Nu numai atat, dar acest text pare a imbina atat fictionul cu observatiile sociale impreuna cu ramasite ale erotismului si simbolismului. Autorul creeaza o alegorie (un simbol indirect) a laicizarii cu simboluri, personaje si teme idilice stilizate.

Moarte la Venetia este o capodopera a literaturii universale care nu are rival. Printr-o combinatie de simbolism, mister si metafore, pare sa-si fi construit propriul sau mare cadru al frumosului si tristului in lumea realista a autorului. Prin aceasta transmitere a moralitatii sale profunde, scribul german si-a creat unul dintre cele mai ofertante opere literare din secolul al 20-lea.

Semnificatia primei sale opere literare a lui Thomas Mann

Moartea la Venetia a avut o mare influenta asupra literaturii universale. Expresia descrisa de autor reflecta un simbolism profund si intr-un mod bizar, reuseste sa exprime gandurile sale legate de adevarata dragoste. Textul lui Thomas Mann are parabola sa atat de profund intiparita in el, incat precum un mic poem, el mentine oameni fascinati si incantati.

Acesta a fost primul sau roman si este un model pe care scriitorii moderni se straduiesc sa-l urmeze si sa inteleaga, deoarece este scris cu adevarat si se poate numi un model modern al literaturii.