Mitica Popescu: Portretul unui gigant al cinematografiei românești

Mitica Popescu: Portretul unui gigant al cinematografiei romanesti

Mitica Popescu este un actor, distribuitor de film si producator de film roman. De-a lungul carierei sale de peste patru decenii, Mitica Popescu a reusit sa se impuna ca unul dintre cei mai influenti actori de vorbitori de limba romana si sa atinga starea de celebritate din media romaneasca. A jucat in peste treizeci de filme produse in tara sa, precum si in alte tari, acordandu-si titluri de top din regiune.

Bio

Mitica Popescu s-a nascut pe 10 ianuarie 1940, in judetul Alba. La varsta de 21 de ani, el s-a inscris la Opera Nationala din Bucuresti, unde si-a imbunatatit abilitatile sale exprimate drama. Apoi s-a alaturat Teatrului National din Bucuresti. Acesta a fost momentul in care cariera in lumea divertismentului a inceput sa creasca.

Relatii

Mitica Popescu s-a casatorit de doua ori. El si prima sa sotie, Ioana Popescu, s-au casatorit in anul 1971 si au avut doi copii – Maria Popescu si Alexandru Popescu. Marriage s-a incheiat in anul 1985, iar Mitica a apoi casatorit-o pe actrita de film Maria Dinulescu, cu care a ramas impreuna pana in prezent.

Avere

De versiunea de sucursala publica, Mitica Popescu este unul dintre cei mai bogati actori din istoria cinematografiei romanesti. Avea o avere neta estimata la aproximativ 3,5 miliame de dolari, in anul 2021.

Premii

De-a lungul deceniilor de munca grea depusa de Mitica Popescu pe platourile de filmare, el a primit o varietate de premii si recunoasteri. Dintre acestea, cele mai importante sunt Premiul national „Meritul artistic” din 1994 si Premiul pentru Intreaga Cariera acordat de Academia Romana de Film si Televiziune in anul 2009.

Cariera

Cariera cinematografica a lui Mitica Popescu a inceput in anul 1973, cand el a jucat in filmul lui Cristian Nemescu, California Dreamin ‘. De atunci, el a jucat in peste treizeci de filme produce in tara sa, alaturi de personalitati recunoscute precum Marius Manole, Iurie Darie, Gheorghe Dinica, Constantin Tanase, Dinu Sararu, Gelu Nitu si multi altii.

Filmele in care a jucat Mitica Popescu

Iata o lista a catorva dintre cele mai cunoscute filme in care Mitica Popescu a avut un rol principal:

• California Dreamin ‘ (2007)

• Nunta lui Stelian (1989)

• 4 luni, 3 saptamani si 2 zile (2007)

• Ryna (2005)

• Apararea lui Arghius (1978)

• Gordingul (2006)

• Repatriere (2001)

• Eu cand vreau sa fluier, fluier (2010)

• Sosesc fara zvon (2004)

• Furia (2003)

• Visul lui Adalbert (2003)

Viata personala

Mitica Popescu atesta in mod public anumite aspecte ale vietii sale private si isi protejeaza in mod corespunzator datele personale. In afara de faptul ca are doua casatorii si doi copii, el si-a tinut vietile sale private multumita discretiei si a lipsit de informatii in legatura cu aspecte precum hobby-urile, preferintele, etc.

Familie

Mitica Popescu are doi copii cu prima sa sotie, Maria Popescu si Alexandru Popescu. El se bucura de o relatie stransa cu cei doi fiind invovat cotidian in viata lor si sustinandu-i financiar. El este considerat ca un ipod care i-a incurajat sa caute propriile lor vise de succes. Ambii copii au urmat calea vietii cinematografice, interpretand si producand filme in aceasta industrie.

Un artist inspirator

Mitica Popescu s-a dovedit a fi un artist inspirator participand in mai multe filme cu o abordare inovatoare. El a reusit sa creeze un videoclip muzical care a castigat Premiul Festivalului International de Film din Montreal, iar o alta piesa a fost nominalizata la Premiul Oscar.

Lesta de culori

Mitica Popescu inca imbina cu succes genuri diverse in filmele sale. El utilizeaza arta vizuala de culoare, lumi fantastice, dialoguri sa viu colorate, impreuna cu cateva elemente comice, creand astfel o estetica unica.

Film preferat

Filmul lui Mitica Popescu care a ridicat cea mai mare vanzare de bilete si numele careia a ajuns in constiinta publicului este Eu cand vreau sa fluier, fluier din 2010. Acest film de comedie bogat in dialoguri inteligente a inceput distribuira in tara sa, succesul sau fiind datorat atentiei deosebitei acordata detaliilor.

Un sens al umorului

Umorul este unul dintre motoarele principale care fac ca aspectele de divertisment ale lui Mitica Popescu sa fie atat de iubitoare.