McQueen: Amintirea legendarului actor și stilul său inconfundabil

McQueen: Amintirea legendarului actor si stilul sau inconfundabil

Steve McQueen a fost unul dintre cei mai talentati si faimosi actori ai anilor ’60-’70, avand un stil inconfundabil si carismatic. Acest articol isi propune sa prezinte cateva aspecte importante ale vietii sale, cum ar fi bio, avere, relatii, premii, cariera si familia, precum si cele mai reprezentative filme in care a jucat.

Biografie

Steve McQueen s-a nascut in 24 martie 1930 in Beech Grove, Indiana, si a crescut intr-o familie muncitoare fara a beneficia de o educatie fastuoasa. A avut o copilarie dificila, marcata de probleme in scoala, iar la varsta de 16 ani s-a inrolat in Corpul Pregatitoriu al Marinei. Isi descopera talentul in actorie in timp ce era cazat intr-un lagar pentru veterani, unde participa la o piesa de teatru. In 1952, se muta la New York pentru a studia actoria sub indrumarea renumitului profesor Lee Strasberg.

Avere si succes financiar

Pe masura ce cariera lui avanseaza, McQueen a ajuns sa fie unul dintre cei mai bine platiti actori ai vremii, cu o avere estimata la $30 milioane. A avut o pasiune pentru masini si motociclete de lux, colectionand de-a lungul anilor peste 60 de vehicule. In acelasi timp, a avut o casa extravaganta in statiunea Palm Springs, California, denotand se pare succesul financiar si stilul sau de viata fastuos.

Relatii si viata personala

Steve McQueen a fost casatorit de trei ori:

 1. Neile Adams (1956–1972) – Au avut doi copii.
 2. Ali MacGraw (1973–1978)
 3. Barbara Minty (1980–1980)

A avut o viata personala destul de tumultuoasa, cu numeroase aventuri si scandaluri de-a lungul timpului. Cu toate acestea, McQueen a fost cunoscut drept un om generos, preocupat de cei mai putin norocosi, implicandu-se intr-o serie de cauze umanitare si virtuoase.

Premii si nominalizari

In cariera sa de peste 30 de ani, McQueen a fost nominalizat si a castigat mai multe premii prestigioase, printre care:

 • Premiul Globul de Aur pentru Cel mai bun actor intr-o drama (1966)
 • Premiul BAFTA pentru Cel mai bun actor in rol principal (1967)
 • Premiul Globul de Aur pentru Cel mai bun actor intr-un film de comedie sau musical (1970)
 • Premiul BAFTA pentru Cel mai bun actor in rol principal (1974)
 • O stea pe Hollywood Walk Of Fame (1986, post-mortem)

Cariera si cele mai cunoscute filme

Debutul lui Steve McQueen a avut loc in 1955 cu filmul „The Blob”, iar in curand si-a consacrat statutul de actor de succes cu rolul in „The Great Escape” (1963). Isi construieste baza de fani cu ajutorul unor personaje neinfricate si indraznete, precum si prin interpretari remarcabile in urmatoarele pelicule:

 • „The Magnificent Seven” (1960)
 • „The Cincinnati Kid” (1965)
 • „The Sand Pebbles” (1966)
 • „Bullitt” (1968)
 • „Papillon” (1973)
 • „The Towering Inferno” (1974)

Familia

Steve McQueen provine dintr-o familie modesta, fiind singurul copil al cuplului Terence si Julia Prennela McQueen. Cu prima sa sotie Neile Adams, a avut un fiu, Terry, si o fiica, Nelle, care si-au continuat partial traditia parintelui in industria cinematografica.

Mostenire si impact

Steve McQueen a lasat in urma sa o mostenire de neegalat, consolidandu-si reputatia de „The King of Cool” – titlu pe care l-a pastrat si dupa moartea sa prematura, in 1980, cauzata de cancer. A influentat generatii intregi de actori si a lasat un veritabil tezaur cultural in filmele sale inconfundabile. Astazi, Steve McQueen continua sa fie venerat de critici si s, fiind un simbol al unei ere de aur a cinematografiei hollywoodiene.