Mark Wahlberg: De la rapper la actor de succes

Mark Wahlberg: De la rapper la actor de succes

Mark Wahlberg este unul dintre cei mai cunoscuti si talentati actori de la Hollywood, care a reusit sa se reinventeze de nenumarate ori de-a lungul carierei sale. Desi a inceput ca rapper in anii ’90, s-a facut cunoscut mai ales prin filmele sale de mare succes si prin activitatile sale caritabile.

Mark Wahlberg s-a nascut la data de 5 iunie 1971 in orasul Boston, Massachusetts, SUA. Este al noualea copil al familiei Wahlberg, parintii sai fiind Donald si Alma Wahlberg. Ei au divortat atunci cand Mark avea numai 11 ani, ceea ce a dus la o crestere dificila pentru viitorul actor.

Mark a frecventat cursurile scolii Copley Square High School, insa a lasat studiile la varsta de 15 ani, cand a inceput sa aiba probleme cu legea si a devenit dependent de droguri. Inca de pe atunci, Mark s-a simtit atras de lumea muzicii, desi nu a avut parte de o educatie formala in domeniu.

Cariera muzicala

La sfarsitul anilor ’80 si inceputul anilor ’90, Mark si-a incercat norocul ca rapper, luandu-si numele de Marky Mark. Impreuna cu trupa sa, Funky Bunch, a lansat albumul „Music for the People”, din care a facut parte si hitul „Good Vibrations”.

Desi nu a reusit sa reediteze succesul obtinut cu acest single, cariera sa muzicala i-a dat ocazia sa se faca remarcat si sa obtina o mai mare faima. Totusi, nu a fost acesta a fost calea ce il va consacra, ci cea a carierei actoricesti.

Trecerea dinspre muzica spre actorie

In anul 1994, pare sa intre intr-o alta etapa din cariera sa, cea de actor, in care va cunoaste succes si recunoastere. Un prim pas in aceasta directie a fost interpretarea rolului principal din filmul „Renastere din cenusa” (1994).

Dar adevarata consacrare a Mark Wahlberg ca actor a avut loc cativa ani mai tarziu, cu filmul „Boogie Nights” (1997), unde a jucat alaturi de Julianne Moore si Burt Reynolds. Filmul a fost nominalizat la numeroase premii si a facut ca numele actorului sa ajunga in atentia publicului si a industriei cinematografice.

Filme de succes cu Mark Wahlberg

De-a lungul carierei sale actoricesti, Mark Wahlberg a jucat in numeroase filme de succes. In continuare prezentam doar cateva dintre acestea:

 1. „The Perfect Storm” (2000), alaturi de George Clooney si Diane Lane
 2. „Planet of the Apes” (2001), un remake al clasicului science-fiction
 3. „The Italian Job” (2003), alaturi de Charlize Theron si Edward Norton
 4. „The Departed” (2006), un film de Martin Scorsese pentru care a fost nominalizat la premiul Oscar
 5. „Ted” (2012), o comedie semnata de Seth MacFarlane
 6. „Lone Survivor” (2013), un film bazat pe fapte reale despre razboiul din Afganistan
 7. „Patriots Day” (2016), un film despre atentatul de la maratonul de la Boston din 2013
 8. „Transformers: Age of Extinction” (2014) si „Transformers: The Last Knight” (2017), continuari ale francizei de succes

Avere, afaceri si actiuni caritabile

Mark Wahlberg are o avere estimata la aproximativ 550 de milioane de dolari, potrivit unor surse. Actorul a investit in diverse afaceri si branduri, printre care restaurantul Wahlburgers, pe care il detine impreuna cu fratii sai, lantul de restaurante F45 Training si o linie de imbracaminte.

Pe langa activitatile sale profesionale si de afaceri, Wahlberg s-a dedicat si unor cauze caritabile. In anul 2001, a infiintat Mark Wahlberg Youth Foundation, care se concentreaza pe imbunatatirea calitatii vietii tinerilor defavorizati din Statele Unite. In plus, actorul sustine in mod activ si alte organizatii, cum ar fi Good Shepherd Services si Boys and Girls Clubs of America.

Viata personala si familia

In ceea ce priveste viata sa personala, Mark este casatorit cu fosta balerina si model Rhea Durham, cu care are patru copii: Ella, Michael, Brendan si Grace. Familia s-au casatorit in 2009, iar Wahlberg vorbeste adesea despre importanta familiei si a credintei in viata sa.

Premii si distinctii obtinute de-a lungul carierei

Wahlberg a obtinut numeroase nominalizari si premii pentru cariera sa in actorie si muzica. Printre cele mai importante se numara:

 • Premiul Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar, nominalizat pentru filmul „The Departed” (2007)
 • Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor intr-un film dramatic, nominalizat pentru „The Fighter” (2011)
 • MTV Movie Awards pentru cel mai bun duo, castigat in anul 2014 impreuna cu Seth MacFarlane pentru filmul „Ted”

Mark Wahlberg este unul dintre cei mai talentati si apreciati actori de la Hollywood, care a reusit sa se reinventeze de-a lungul carierei sale. De la rapper si model pana la actor de succes, Wahlberg a dovedit ca munca, ambitia si talentul sunt cheia spre succes. In plus, actiunile sale caritabile si dedicarea sa pentru familie arata ca vedeta de la Hollywood are o inima mare si un suflet generos.