Anna Szeles: Profilul actriței și contribuția sa în teatru și film

Anna Szeles: Profilul actritei si contributia sa in teatru si film

Cuprins:

 1. Biografie
 2. Avere si relatii
 3. Premii si recunoasteri
 4. Cariera in teatru
 5. Cariera in film
 6. Viata personala si familie
 7. Anna Szeles si colaborarile cu alti artisti
 8. Impactul in lumea cinematografiei

1. Biografie

Anna Szeles s-a nascut in 10 ianuarie 1956 la Sibiu, intr-o familie cu traditie in arta. Tatal ei, Andrei Szeles, era un mare actor, iar mama ei, Otilia Stipendi, era dansatoare. A urmat cursurile la Liceul de arta „Octav Bancila”. A absolvit apoi Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica „Ion Luca Caragiale” din Bucuresti in 1980.

2. Avere si relatii

Anna Szeles a castigat de-a lungul carierei sale o avere estimata la aproximativ 2 milioane de euro, in mare parte datorita succeselor sale in teatru si film. In ceea ce priveste viata sa sentimentala, actrita a fost casatorita de doua ori, a avut o relatie de lunga durata si a fost implicata in numeroase idile de-a lungul timpului.

3. Premii si recunoasteri

Pe parcursul carierei sale prolifice, Anna Szeles a primit numeroase premii si recunoasteri, printre care:

 • Premiul pentru cea mai buna actrita la Festivalul International de Film de la Salonic, in 1987, pentru rolul din filmul „Declaratie de dragoste”;
 • Ordinul national „Steaua Romaniei” in grad de „Cavaler”, in 2002, pentru contributia extraordinara adusa cinematografiei romanesti;
 • Premiul „Opinca de Aur” la Festivalul „Valori ale teatrului romanesc”, in 2013, pentru rolul Ada in piesa „Boala familiei M”;

4. Cariera in teatru

De-a lungul carierei sale, Anna Szeles a jucat pe cele mai prestigioase scene de teatru romanesc, precum Teatrul Bulandra, Teatrul National „I. L. Caragiale” sau Teatrul Mic. Printre rolurile sale cele mai cunoscute se numara:

 1. Ophelia in „Hamlet” de William Shakespeare, regia Andrei Muresanu;
 2. Inocentia in „O scrisoare pierduta” de Ion Luca Caragiale, regia Dan Puican;
 3. Nora in „Casa inselarii” de Hjalmar Soderberg, regia Dinu Cernescu;

5. Cariera in film

Anna Szeles a avut o cariera de succes in cinematografie, debutand in 1982 cu rolul Magda in „De ce trag clopotele, Mitica?”. Printre cele mai bune filme in care a jucat se numara:

 1. „Declaratie de dragoste” (1987) – in rolul Anamariei, alaturi de Mihai Constantin;
 2. „Niki Ardelean, colonel in rezerva” (2003) – in rolul Madalinei, pentru care a primit Premiul Gopo pentru cea mai buna actrita in rol secundar;
 3. „Dupa dealuri” (2012) – in rolul mamei Alinei.

(Sursa IMDb).

6. Viata personala si familie

Viata personala a actritei Anna Szeles a fost intotdeauna in centrul atentiei. A fost casatorita de doua ori, prima data cu actorul Ion Caramitru, intre 1980 si 1988, cu care are un fiu, Mihai, iar a doua oara cu regizorul Thomas Ciulei, intre 1996 si 2005.

7. Anna Szeles si colaborarile cu alti artisti

Pe parcursul carierei sale, Anna Szeles a colaborat cu numerosi actori si regizori de renume, cum ar fi:

 • Lucian Pintilie, in filmul „Balcanii” si in adaptarea pentru teatru a piesei „Eu cand vreau sa fluier, fluier”;
 • Stere Gulea, in filmul „Declaratie de dragoste”;
 • Dan Pita, in „Pas in doi”;

8. Impactul in lumea cinematografiei

Datorita talentului sau, a versatilitatii si a curajului de a aborda roluri provocatoare, Anna Szeles a avut un impact major asupra teatrului si cinematografiei romanesti. Cu o cariera de peste 4 decenii, a devenit un model pentru generatiile de actori care i-au urmat. Actrita continua sa impresioneze publicul si se bucura de respectul si admiratia colegilor de breasla, fiind considerata una dintre cele mai valoroase prezente pe scena artistica romaneasca.